Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Feldebrő címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Feldebrő címerével foglalkozik.


Feldebrő pecsétje, 1698 (HML, Lónyainé Nagy Éva felvétele)
A község pecsétje, 1705
A népiskola pecsétje, 1904

Feldebrő község

(Heves megye)

Feldebrő község címere álló, háromszögű címerpajzs. A pajzsban alul zöld színű dombmotívum, amely szimbolizálja a település domborzati viszonyait.

A címerpajzs zöld mezejében középen aranyszínű, lebegő szőlőfürt, mely szimbólum utal a településen élő emberek szőlőművelő és bortermelő sikeres tevékenységére.

A dombmotívum fölött ezüstszínű mezőben középen kék színű, lebegő kereszt /passió kereszt/, amely utal az 1221-ben először említett altemplomra / ma már nemzetközi hírű /, az 1744-45-ben a régi falak részleges felhasználásával épített barokk templomra. A kereszt a helyi lakosság vallási elhivatottságát.

A pajzs lebegő, aranyszínű háromlombos, kétgyöngyös korona, amely utal a település nevét megalapozó Aba nemzettségre és az itt élt, gazdálkodó birtokosok faluépítő- és szépítő tevékenységére. A címerpajzs alatt a jobb- és baloldalon pajzsfőig felnyúló, alul háromszögbe hajtott, aranyszínű szalagdísz.

A jobboldali szalagdíszben kék színű felírat: FELDEBRŐ. A baloldali szalagdíszben évszám: 1219, mely utal a település elő okleveles említésére. A címer lenyomatát e rendelet melléklete tartalmazza. [1]

  • Irodalom:

ZARNÓCZKI ATTILA: Feldebrő. Száz magyar falu könyvesháza. Budapest (é. n.), Megjelent a magyar állam millenniumára. Elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség - 2007.[2]

A falu címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]

[4]

[5]

Rövidítések

Lásd még: