Címerhatározó/Földes címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ch
Hat. kulcsok
EGY (I.)
OSZ (I.)
Mutató


Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a Földes család címerével foglalkozik.


Földes 1618[szerkesztés]

Izsó címer, 1618.png

Turul:

II. Mátyás király, Bécs, 1618. március 16., magyar nemesség és címer Izsó (Isó, Isoó) István és a felesége, Király Orsolya részére, valamint egyik fiuk: Izsó György, az ő felesége Dancsik Dorottya és gyermekeik: Izsó János, István és Anna, továbbá István másik fia: Izsó Mihály és a felesége: Lengyel Katalin, valamint a fiaik: Izsó Ambrus és Márton; továbbá István harmadik fia: Izsó András és az ő lánya: Izsó Katalin részére, a férjével: Czakó Mártonnal, valamint Földes Istvánnak, az ő feleségének: Izsó Erzsébetnek és lányuknak: Izsó (sic!) Annának.

Kihirdetése: 1619. május 16., a megyei nemesség előtt, a Borsod vármegyei Edelényben tartott pecsételőszékén (sedes sigillatoria).

Az oklevél bal felső sarkában található miniatúrán látható címerábrázolás a következő: zölddel és vörössel vágott pajzsban balra fordult ágaskodó arany griff, amely lefelé álló jobbjában természetes ekevasat tart. Az arany medaillonnal és vörös bársony béléssel ellátott koronás pántos, szintén balra fordult tornasisakon a pajzsbéli griff ismétlődik növekvő helyzetben. A sisaktakarók jobbról fekete–arany, balról vörös–ezüst mázúak.

  • Irodalom:

Avar Anton: Az Izsó család ismeretlen címereslevele. Turul 2019/4. 166-174. [1]

  • Külső hivatkozások:


Lásd még:

A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs