Címerhatározó/EGY/K/eka/M/hbp

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | EGY‎ | K‎ | eka‎ | M
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A következő lépés eldöntendő kérdése (a címerhatározás IV. a. lépése), hogy az egyéb kétféle borítású alapon található harántpólya vagy balharántpólya (a fő mesteralak) milyen további járulékos jegyekkel rendelkezik? Először azt vizsgáljuk, hogy hány harántpólya vagy balharántpólya van a mezőben. Ez a határozás sorrendjében lehet egy (jele egy), két (két), három (hár) és háromnál több harántpólya vagy balharántpólya (hárt).

(Csak azon címerek tartoznak ide, melyekben a harántpólyán vagy balharántpólyán kívül más címerábra is van vagy maga a harántpólya vagy balharántpólya díszített. Ha a mezőben csak a harántpólyák vagy balharántpólyák találhatók (legalább kettő), az kétféle borítású alapnak számít. Lásd: Címerhatározó/EGY/K/hbh)


A harántpólyák vagy balharántpólyák száma, IV. a. lépés


A harántpólyák vagy balharántpólyák száma (egy, két, hár, hárt)


EGY-K-eka-MC-hbp.PNG


Az egyéb kétféle borítású borítású alapon a fő mesteralak egy harántpólya vagy balharántpólya (egy)    →Tovább


Az egyéb kétféle borítású borítású alapon a fő mesteralak két harántpólya vagy balharántpólya (két)    →Tovább


Az egyéb kétféle borítású alapon a fő mesteralak három harántpólya vagy balharántpólya (hár)    →Tovább


Az egyéb kétféle borítású alapon a fő mesteralak háromnál több harántpólya vagy balharántpólya (hárt)    →Tovább

Vissza←

Definíciók

  • A IV. a. lépésben azt határozzuk meg, hogy az egyéb kétféle borítású alapon milyen harántpólya vagy balharántpólya van.

A harántpólya vagy balharántpólya olyan geometriai alakzat, mely a pajzs szélességének 1/3-át, más definíció szerint 2/7-ét foglalja el. Több harántpólya vagy balharántpólya esetén ezek az arányok módosulnak. Az osztóvonalak által létrejövő mezők közül a két szélsőnek egyforma színűnek kell lennie, különben nem (egy szokványos) mesteralak, hanem harántolt vagy balharántolt pajzs jön létre. Általában mind a két végük érintkezik a pajzs szélével. A harántpólya vagy balharántpólya nemcsak egyenes, hanem mindenféle görbe és szögletes vonalakkal meg lehet rajzolva. A mező fő címerábrájának szerepét betöltő harántpólya vagy balharántpólya lehet lékelt, egyik végén hegyes, más címerábrákkal díszített stb. Ezek az alkategóriák ezen a lépésen (IV. a.) belül mind ebbe a kategóriába tartoznak. Az egyes harántpólya vagy balharántpólya-változatok között a további lépésekben fogunk különbséget tenni.

PéldákLásd még: A címerhatározás szabályai, Címerhatározó, heraldika