Ugrás a tartalomhoz

Növények/E/Égerfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
(Alnus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2737 bájt

Növények

Égerfa

Havasi éger (Alnus viridis)
Gyökérgümő egészben
és kettévágva
Égerfa
(Alnus, Syn: )
Más neve(i): '

Az éger a nyírfafélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 30, ritkán nagy méretű egylaki fa- és cserjefajt sorolnak ide.

A fajok többsége az északi mérsékelt égövben él, de az Újvilágban egyes fajok az Andok vonalán dél felé egészen Argentínáig lehatoltak.
Európában főleg a kontinens északi részén fordul elő; az égeres láperdő Észak-Európában a folyóvölgyek, tóvidékek záró növénytársulása. A Kárpát-medencében három faja él:
  • Mézgás éger (Alnus glutinosa),
  • Hamvas éger (Alnus incana);
  • Havasi éger (Alnus viridis)(az 1-4 alfajait egyes rendszerezők külön fajként kezelik), mindhárom zónán kívüli (azonális) helyzetben; a utolsó eljegesedési hullám (Würm) után kori (posztglaciális) reliktum fajaként.
Az éger lombhullató fa. Levelei váltakozó állásúak, egyszerűek, fogazottak. Barkavirágzatában a porzós virágzatok megnyúltak, a termősök rövidebbek. A hímivarú barkában a barkapikkelyen 3 virág, virágonként 4-4 lepel és porzó van. A nőivarú füzérben a barkapikkelyen 2 virág nő, a lepel hiányzik.
Az alcsalád másik nemzetségétől, a nyírektől eltérően a hímivarú barkák és a nőivarú füzérek is szabadon telelnek, a füzér tengelye és a pikkelyek megfásodnak, „álltobozt” alkotnak.
Termése apró, szárnyas makkocska.
Virágai gyakran még a levelek előtt nyílnak. A virágokat jellemzően a szél porozza, de méhek is látogatják.
Gyökérgumóikon a nitrogénfixáló szimbiotikusa baktériumok (Frankia sps.) élnek. A gümők mérete az emberi ökölét is elérheti.


Ellenjavallat: Szélbeporzású és nagy mennyiségű pollent termel, de ritkán vált ki allergiás reakciókat. Az égerpollenre érzékeny személyeknek februártól áprilisig javasolt elkerülni a nedves területeket.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Égerfa

}

A Wikimédia Commons tartalmaz Égerfa témájú médiaállományokat.