Útipatika/Előszó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Előszó

A Föld közegészségügyi ellátottsága. (WHO, 2006.)
Egészségügyi felszerelések találhatóak az asztalon, egy háromnapos elsősegély oktatási projekt keretében Afrikába utazóknak. Vicenza, Olaszország, 2011.
Simonyi Károly az első magyar űrturista, aki második magyarként járt az űrben Farkas Bertalan után.
A nemzetközi turizmus folyamatosan növekszik, 1,6 billió nemzetközi utazás várható 2020-ra. [1]
Zebrák. Equus quagga ngorongoro
Hiking térkép, Loantaka Brook Trails Morris County NJ.
Ballon szafari 2012 06 01
Mária-út
Kulináris turizmus, Párizs.
Ökoturizmus Svalbardban.
Bálnales, Humpback Whale.

'“The Great Affair is to Move.”
“For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel’s sake.”'Robert Louis Stevenson.

„A nagy ügy a költözés.”
„A magam részéről nem azért utazom, hogy bárhova menjek, hanem azért, hogy elmenjek. Az utazás kedvéért utazom." - Robert Louis Stevenson.


Az útipatika vagy mobil gyógyszertár (angol: travel health kit, mobil pharmacy) utazáshoz szükséges készlet, amely alkalmas arra, hogy az utazás ideje alatt fellépő várható egészségügyi, tisztálkodási, közegészségügyi problémák egy részét megoldja[2]. Gyógyszereket, kötszert, gyógyászati segédeszközöket, valamint egyéb speciális anyagokat, felszereléseket tartalmaz[3][4].
Az emberiség történetének egyik fontos része a migráció, amelyben az ember, utazásaiban, mint élelmet kereső, mint menekülő a zord éghajlati körülmények elöl, és mint válaszoló a háború okozta nehézségekre, az éhínségre, a társadalmi igazságtalanságra és a szegénységre. A 19. és 20. század elején 60 millió ember hagyta el Európát, hogy jobban éljen, hogy elkerüljék a háború okozta nehézségeket.
Az egészségügyi hatásai a tömeges vándorlásnak jól ismertek, és magukba foglalták a fertőző betegségek, járványok, fizikai és lelki traumáit, az alultápláltság és a betegségek behurcolását új populációkba. Sajnálatos módon, az ilyen kényszerű vándorlások még mindig a valósághoz tartoznak, ahogy a közelmúlt eseményei Afrikában, a Közel-Keleten, Nyugat-Ázsiában és a Magyarországról Nyugat-Európába munkát vállalók tömeges kiutazása is bizonyítja.
Napjainkban egy nemzetközi repülőtér közelében lakó helyi lakosnak, aki soha életében nem járt trópusi országban, komoly esélye van arra, hogy maláriát kapjon, mert nemcsak a turisták, hanem a „vektorok" is utaznak. A nemzetközi utazások számának ugrásszerű növekedése miatt a Magyarországon dolgozó családorvosnak, gyógyszerésznek is szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy furcsa tünetekkel jelentkező beteget észlel, vagy az utazni készülő turista felkeresi családorvosát, az utazási orvostan szakorvosát tanácsért.
Az utazásorvostan olyan inter- és multidiszciplináris tudományág, mely az utazással (bármi is legyen annak célja) együtt járó betegségekkel foglalkozik. Kutatja azok eredetét, megelőzésének módjait és kidolgozza az utazások körüli betegségek gyógyításának módszertanát. Az új tudományág nehezen találta meg a helyét az orvostudományok rendszerében, amit jól bizonyít, hogy az angolszász világban a trópusi medicina (tropical medicine), Ausztráliában a katonaorvostan (millitary medicine) részének tekintik [5].
Az utazásorvostannak olyan ágai nőttek ki mint például:
- a vadonorvoslás (wilderness medicine, szabadidős sportok és expedíciós medicina),
- assistance orvostan (utazók helyszíni ellátásával és hazaszállításával összefüggő orvosi szakterület),
- utazás biztosítási orvostan.

Az idegenforgalomnak, turizmusnak és szabadidős sportoknak olyan új irányzatai jelentek meg, amelyek az orvoslásban is új kihívásokat jelentenek, legyen az extrém hideggel vagy űrutazással kapcsolatos.

  • Hivatásturizmus vagy szakmai turizmus:
- üzleti turizmus,
- konferenciaturizmus,
- kiállítások (kereskedelmi és szakmai),
- diplomáciai út,
- tanulmányi út,
- incentív, ösztönző, jutalom utazások
  • Szabadidős turizmus:
- üdülőturizmus,
- egészségturizmus (gyógyfürdő, termálturizmus, üdülőturizmus, wellnesz, fogászati),
- természetjárás (túra gyalogtúra, teljesítménytúra, kerékpártúra, vízitúra, hegymászó túra, barlangtúra, lovastúra, sítúra),
- hajózási turizmus,
- kulturális turizmus (kulturális örökség turizmus),
- városnézés,
- körturizmus,
- rokonlátogatás,
- szociálturizmus,
- vallási turizmus (zarándokút),
- sportturizmus (aktív: síturizmus, lovasturizmus; passzív: Formula–1, olimpia, világ- és Európa-bajnokságok),
- hobbiturizmus,
- szexturizmus,
- bevásárlóturizmus,
- kalandturizmus (túlélő-túra pl.:dzsungel; a társadalomból való kiszakadás kis tengeri sziget; akadálymentes kalandturizmus; etnoturizmus; gettoturizmus; dzsungelturizmus; szárazföldi (overlanding) utazás; urbánturizmus; hátizsákos (backpacking); ),
- katasztrófaturizmus (hurrikán, földrengés, atomrobbanás),

geoturizmus,

- LGBT turizmus,
- űrturizmus,
- kísérleti turizmus (aeroturuzmus; abcturizmus; váltakozóturizmus;
  • Gazdasági turizmus:
- születési turizmus,
- üzleti turizmus,
- agroturizmus

◄--- Előző lap:Útipatika                      ---► Következő lap:Orvosi konzultáció

Jegyzetek

  1. WTO (2009) World Tourism Highlights , 2009 edn . World Tourism Organization , Madrid ; http://www.unwto.org (accessed 11 September 2012).
  2. http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chapter-2-the-pre-travel-consultation/travel-health-kits.htm
  3. Comprehensive Guide Wilderness & Travel Medicine, E. Weiss.Copyright 2005. Adventure Medical Kit.
  4. Preparing Your Patients for Travel: A Pharmacist’s Role in Tra-vel Medicine sa Durham, PharmD, CTH Jeffery Goad, PharmD, MPH cturer, Clinical Pharmacist Asso-ciate Professor Edith Mirzaian, PharmD Lecturer in Clinical Pharmacy University of Southern California, School of Pharmacy Los Angeles, CA Thursday, February 4, 2010 10:30am – 12:30pm.
  5. Leggat P.A.: Travel medicine: profiling an emerging specialty Health 2003; 4 (2): 72- 77