Útipatika/Öngyógyítás/Utazási betegségek/Malária kezelés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

_

Malária kezelés

Magas előfordulás a chloriquine rezisztens vagy multi-rezisztens kórokozóknak (sötétbarna) Chloriquino-rezisztens (piros) Nem Plasmodium falciparum vagy chloriquine ellenálló (világosbarna) Nincs malária (világoskék) 2006. október 8. plazmódium-rezisztencia a világon
Malária plasmodium.
Anopheles stephensi
Malária endémiás eloszlása 2003
A közösség tagjai egy jelenettel oktatják a közösség tagjait, hogy hogyan és miért használják a szúnyoghálót. (USAID / Kasia McCormick) 2012. január 9.

Malária, váltóláz ellenes gyógyszerek és az egyes Plasmodium-fajok érzékenysége országonként[szerkesztés]

A malária akut, influenzaszerű megbetegedés, amit négy parazita: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale és a Plasmodium malariae okoz. Gyakori és életveszélyes betegség számos trópusi és szubtrópusi területeken. A legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Évente több mint 1 millió ember halálát okozza. A malária jelenleg a világ tíz legveszélyesebb fertőző betegségének egyike[1].
Napjainkban főleg egzotikus, meleg égövi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő a malária kórokozója, az egysejtű plazmódium (P. falciparum, P. ovale, P. vivax. P. malariae), melyet az Anopheles szúnyogok vérszívás közben visznek át egyik emberről a másikra. 4 faja terjedt el, melyek különböző súlyosságú betegséget okoznak. A szúnyogcsípés után, 6 -16 nappal kezdődik hidegrázással, melyet erős verítékezés követ.
Szabályos ciklusonként 48 - 72 óránként ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok. lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és veseelégtelenség a főbb tünetek. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Az egysejtű az emberben és a szúnyogban is szaporodik. A szaporodási fázis megszakításával előzhető meg, vagy gyógyítható a betegség.

Maláriával fertőzött országok[szerkesztés]

Chloroquin érzékeny malária van: időszakosan Algéria, Líbia, Marokkó, Nyugat-Szahara. Malária nincs: Kanári-szigetek, Tunézia és Egyiptom. Malária van: Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein elterjedt (107 országban endémiás). 80 százalékát afrikai és ázsiai országban regisztrálták: Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Kenya, az ázsiai régióban pedig India, Szudán, Burma, w:Banglades, Indonézia, Pápua-Új Guinea és Pakisztán. Az egyik kiemelten veszélyes zóna a malária szempontjából a dél-szaharai vidék, ide tartozik Kenya, Tanzánia, Zimbabwe, Ghána, Guinea és Etiópia, Zanzibár és Mauritius szigete.

Maláriás területek A, B és C zónái a WHO-szerint[szerkesztés]

Maláriás területek a kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége szerint a w:WHO zónákba sorolja[2]. A kórokozók sajátossága, hogy a gyógyszerrel szemben idővel ellenállókká válnak. Emiatt folyamatosan új készítmények kidolgozására és alkalmazására van szükség.

A-zóna[szerkesztés]

Közép-Amerika, Arab-félsziget, Törökország DNy-i része, Észak-Pakisztán, Kína középső területe, É-Afrika.
Az övezetbe utazónak hetente egyszer, két tbl. Delagilt kell szedni, indulás előtt két héttel kezdve és hazaérkezés után még 4 hétig folytatva[3].

B-zóna[szerkesztés]

Namíbia, Venezuela, Kolumbia, Equador, Szaud-Arábia, Sri Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán.
B övezetben a heti egyszer két tbl. Delagil mellett, naponta két tbl. Paludrint kell bevenni. :Utóbbi hazánkban nem kapható, így e kombinált tbl. szedése helyett a Lariam tbl. javasolt. A Paludrin tabletta a célországban beszerezhető és elég a megérkezéstől szedni.

C-zóna[szerkesztés]

Ny-, Közép-, és Kelet-Afrika, az Amazonas területe, Hátsó- India, Malajzia és w:Indonézia bizonyos területei.
A C övezetben a legsúlyosabb maláriát okozó plazmódium (Pl. falciparum) ellen a Lariam biztosít védelmet. Alternatívát jelent a Doxycyclin vagy a Malarone.

Kórokozó[szerkesztés]

Fő tünetei a maláriának. 2009.
Plasmodium sp. életciklusa. 2002.
Testhőmérsékletek adatai négy napon keresztül. Tipikus lázmenetek a malária fertőzés különböző Plasmodium fajok esetén. 2010.
A malária életciklus. [4]
Egysejtű plazmódium (Parazita, w:Protozoa, Sporozoa, Coccidea, Haemosporida, Plasmodium spp.) a malária kórokozója (P. falciparum, P. ovale, P. vivax, P. malariae), melyet az Anopheles szúnyogok vérszívás közben visznek át egyik emberről a másikra. 4 faja terjedt el, melyek különböző súlyosságú betegséget okoznak. Az egysejtű lény az emberben és a szúnyogban is szaporodik. A szaporodási fázis megszakításával előzhető meg, vagy gyógyítható a betegség. Főemlősök a rezervoár (Plasmodium knowlesi), vektora a szúnyogok, vérrel szállítódik egyik emberről a másikra.

Tünetek[szerkesztés]

A szúnyogcsípés után, 6 -16 nappal kezdődik hidegrázással, melyet erős verítékezés követ. Szabályosan (ciklikusan) 48 - 72 óránként ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok. Lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és veseelégtelenség a főbb tünetek. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Ritkán előfordul, hogy a malária tünetei hónapokkal az utazás után jelennek meg.

Megelőzése[szerkesztés]

Megelőzésre 2000 m tengerszint felett nincs szükség és a turisták által látogatott helyek többnyire maláriamentesek. A malária gyógyszeres profilaxisa és a rovar-riasztás (+szúnyogháló) együttesen véd! A maláriát terjesztő szúnyog napnyugtától napkeltéig csíp, ekkor kell fokozottan óvni magunkat. Jól szellőző, hosszú ujjú felsőrész és a bokákat is fedő ruházat a legmegfelelőbb. A szabadon lévő testrészeket rovarirtóval (szúnyogriasztóval) a használati utasításnak megfelelő rendszerességgel - kell védeni, erre több készítmény is forgalomban van: Protect B, Szu -Ku, Autan.
A WHO nyílt levele a hatékony a malária elleni védekezésről:
1.Legyen tisztában a malária veszélyességével, a tünetekkel, a lappangási idővel!
2.Tegyen meg mindent a szúnyogcsípések ellen, védekezzen különösen esős időben és napnyugtakor külsőleg is! Megfelelő ruházat viselése és védőkrém használata, a szobában pedig moszkitóhálóval és elektromos szúnyogriasztóval védekezni!
3.Szedjen malária elleni gyógyszert, hogy megelőzze a betegséget!
4.A maláriafertőzés-veszélyes területről való visszaérkezés után még 3 hónappal később is erre a betegségre kell gyanakodni, amennyiben maláriára jellemző tünetek jelentkeznek az utazónál!

Azonnali öngyógyítás orvosi segítség hiányában[szerkesztés]

A malária súlyos betegség, amely gyorsan fatális kimenetelű lehet. Azonnali malária elleni kezelést el kell kezdeni. Ha lázas lesz, vagy influenzaszerű megbetegedés (hidegrázás, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom), utazás közben, vagy akár 1 évvel később, kérjen szakszerű orvosi ellátást.
Öngyógyítás utazás alatti lázas és influenza szerű megbetegedés esetére:
Ha több, mint 24 órán belül az egészségügyi ellátás nem kezdhető el, akkor az öngyógyítást el kell kezdeni. Az öngyógyítás elkezdése után is keressen szakszerű egészségügyi ellátást.
Felnőtt adagok: Atovakon / proguanil (Malarone): 4 tabletta napi egyszeri adagban 3 egymást követő napon[5].

Törzskönyvezett gyógyszerek Magyarországon[szerkesztés]

Trópusi esőerdők globálisan-sötétzöld. 2006.
Epulu folyó Ituriban. Demokratikus Köztársaság Kongó. 2007.
Oltásbiztonság
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont
Gideononline, globális fertőző betegségek adatbázisa
 • chloroquin (+Delagil 150 mg 30x tabletta)[6]
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Közép-Amerika, Arab-félsziget, Törökország délnyugati része, Észak-Pakisztán, Kína középsô területe, Észak-Afrika
 • atovakon & proguanil (+Malarone 250 mg & 100 mg tabletta 12x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás: Dózis: atovoquone 250 mg / proguanil 100 mg (1 tab) naponta, 95-100%-os hatékonyság ; drága; egyszerű alkalmazás: indulás előtt előtt 1 nappal, továbbá 1 héttig hazaérkezés után.
Terhesség: nincs elegendő adat kizárja annak használatát
Gyermekek: gyermekek számára nem javasolt <11 kg
A malária megelőzésére, kezelésére. Nyugat-, Közép- és Kelet-Afrika, az Amazonas, Hátsó-India, Malajzia és Indonézia.
 • mefloquin (+Lariam 250 mg tabletta 12x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás: Hatásos P.vivax és P.falciparum ellen. Rezisztens: Kambodzsa, Thaiföld és Mianmar; profilaktikus adag: 250 mg tablettát hetente egyszer 2 héttel az utazás előtt, folyamatosan 4 hétig a visszatérés után.
Jelentős mellékhatásai: Gyomor-bél, szív-, idegrendszeri; Pszichotikus epizód / rohamok: <1 10000
Ellenjavallatok: Rohama vagy neuropszichiátriai rendellenesség; A szív ingerületvezetési zavarok / arrhythmia
Biztonságos, a 2. és 3. trimesztere; Terhes anyák is szedhetik a 2. és 3. trimeszterben.
Hatékony: Namíbia, Venezuela, Kolumbia, Equador, Szaud-Arábia, Srí Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán Nyugat-, Közép- és Kelet-Afrika, az Amazonas, Hátsó-India, Malajzia és Indonézia.
 • doxycyclin (++Huma-doxylin 100 mg 8x kapszula)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás: Hatékony a vérben élő, aszexuális szakaszában a P.falciparum és P.vivax; dózis 100 mg szájon át naponta, étkezés közben bevéve; Kezdete 1-2 nappal az utazás előtt, maláriás területre, továbbá 4 hétig visszatérés után.
Ellenjavallt: terhesség és gyermekek <8 év.
Mellékhatások: fényérzékenység: kerülje a hosszan tartó napozás, használjon fényvédőt; gyomor-bél izgalom: hányinger, hányás, hasmenés; hüvelygombásodás: gomba ellenes készítmény
Hatékony: Nyugat-, Közép- és Kelet-Afrika, az Amazonas, Hátsó-India, Malajzia és Indonézia.
 • clindamycin (++Dalacin C 300 mg kapszula 16x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Terhes anyák is szedhetik.

Magyarországon nem törzskönyvezett malária-ellenes gyógyszerek[szerkesztés]

 • chinin sulfas (+ Qualaquin 200 mg tabletta 84x)[7]
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Terhes anyák is szedhetik.
 • proquanil (+Paludrin 100 mg tabletta 7x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Namíbia, Venezuela, Kolumbia, Equador, Szaud-Arábia, Srí Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán
 • sulfadoxine & pyrimethamine (Fansidar 500 mg & 25 mg tabletta 30x)[8]
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Akut malária, malária profilaxis. HIV-fertőzés.
 • primaquin(+Primaquin 26,3 mg tabletta 100x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás: használható az elsődleges megelőzés ; P. falciparum és P. vivax 85% -93% védelem; Dózis: 30 mg-os napi bázis; 1-2 nappal az utazás előtt, nap 1, 3-7 napig hazaérkezés után; vizsgálni a G-6-PD hiányra;
Terhesség: ellenjavallt
 • Tafenoquine
Primakvin származék: hosszú felezési idejű (2-3 hét), még nem áll rendelkezésre
Telítő adag 1 tab x 3 napig, majd 250 mg/hét vagy 500 mg/hét; a telítő adag önmagában megakadályozta malária akár 90 napig
Védelem az Pf. ~ 90% (vö. 90-93%-os MFQ) Thaiföld vizsgálatok: 95%-os hatékonysága P. viva
 • artemether & lumefantrine (+Coartem 20 mg & 120 mg 24x)[9]
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Terhes anyák is szedhetik.
 • artesunate (+Malartin 60 mg injekció )
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
 • quinidine gluconate (+Quinidex 800 mg infúzió)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:

Malária kemoprofilaxisa[szerkesztés]

 • mefloquin(Lariam)
a felnőtt dózis 1 tabletta hetente. A profilaktikum szedését egy héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni, majd a kinttartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, a hazaérkezést követően még 4 hétig folytatva. Kontraindikált a terhesség 1. trimeszterében, epilepszia, véralvadásgátlók szedése vagy pszichiátriai rendellenesség fennállása, továbbá mefloquin iránti ismert hiperszenzitivitás esetén. A gyermekadag a testsúlytól függ[10], [11]!
 • chloroquine(Delagil)
két héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni szedését, majd a kinttartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, a hazaérkezést követően még 4 hétig folytatva. Kontraindikált epilepsziásoknak, felnőtt adagja 2t/hét.
 • doxycyclin
100 mg / nap 50 kg testsúly felett (14 éves kor felett), az indulás előtt 2 nappal kezdve, folyamatosan, hazaérkezés után még négy hétig folytatva (mellékhatások: fényérzékenység, candidiasis). Terheseknek nem ajánlott. A gyermekadag a testsúlytól függ!
 • atovaquon & Proquanil (Malarone)
felnőtteknek napi 1 tabletta, a maláriás területre való érkezés előtt 1 nappal elkezdve, majd folyamatosan szedve, illetve további 7 napig a terület elhagyása után. Gyerekeknek külön kiszerelés készült. Külföldről hozattatható be orvosi vényre. 1 doboz 12 tablettát tartalmaz, ára jelenleg kb. 55 Euro. Kevesebb a mellékhatása, mint a Lariamnak, de ritkán itt is előfordulhat hasi panasz, hányinger, fejfájás, rossz közérzet.
 • proguanil(Paludrin)
napi 2 tabletta, utazás napjától kezdve, majd folytatva a maláriás területen való tartózkodás alatt, illetve a terület elhagyása után még 4 hétig. Külföldről hozattatható be orvosi vényre.

Iránymutatások a malária kezelésére[szerkesztés]

Súlyos, szövődményes malária[szerkesztés]

Minden földrajzi régióban.

Felnőttek[szerkesztés]

Quinidine gluconate plusz egy a következőkből Doxycycline, Tetracycline, vagy Clindamycin (terhesek)
 • Kinidinglukonát: 6,25 mg bázis / kg (= 10 mg só / kg) telítő adag IV 1-2 óra, majd 0,0125 mg bázis / kg / min (= 0,02 mg só / kg / perc) folyamatos infúzió legalább 24 óra. Egy alternatív kezelés 15 mg bázis / kg (= 24 mg só / ttkg) telítő dózisú intravénás infúzióban 4 óra alatt, majd 7,5 mg bázis / kg (= 12 mg só / kg) infúzióban több mint 4 órán keresztül minden 8 óra, 8 óra után kezdve a terhelési dózist (lásd a használati be). Ha parazita density <1%-os beteg szájon át szedhető gyógyszeres kezelés, a teljes kezelés orális kinin, dózis fent. Kinidin / kinin Természetesen = 7 nap Délkelet-Ázsiában; = 3 nap Afrikában vagy Dél-Amerikában
 • Doxiciklin: Kezelés, mint fent. Ha a beteg nem tudja, hogy szájon át gyógyszert, így 100 mg iv. 12 óránként, majd kapcsolja orális doxiciklin (mint fent), amint a beteg szájon át szedhető gyógyszert. A IV felhasználás elkerülése érdekében a gyors ügyintézés. kezelés Természetesen = 7 nap.
 • Tetracyclin: 250 mg szájon át 4 x naponta, 7 napon át.
 • Klindamicin: Ha a beteg nem tudja, hogy szájon át szedhető gyógyszert, így 10 mg bázis/ttkg telítő dózis IV majd 5 mg bázis / kg IV 8 óránként. Váltás a szájon át szedhető klindamicin (per os adag, mint fent), amint a beteg tehet szájon át gyógyszert. A IV felhasználás elkerülése érdekében a gyors ügyintézés. Kúra = 7 nap.

Gyermekek[szerkesztés]

Szövődménymentes malária[szerkesztés]

Klorokvin-rezisztens P. falciparum vagy ismeretlen rezisztencia[szerkesztés]

P. falciparum vagy a species nem azonosított. Ha a "faj nem azonosított" az később diagnosztizált P. vivax vagy P. ovale: lásd P. vivax és P. ovale (lent) kezelés primakvinnal.
 • A. Atovaquone-proguanil (Malarone)
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.
Gyermekek kevesebb, mint 11 kilogramm vagy a szoptatott csecsemők súlya kevesebb, mint 11 kg esetén nem adható.
Felnőttek:
tab = 250 mg atovaquone/ 100 mg proguanil 4 felnőtt tab. szájon át egyszer, 3 napig
Gyermekek:
tab = 62.5 mg atovaquone/ 25 mg proguanil
5 - 8kg: 2 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
9-10kg: 3 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
11-20kg: 1 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
21-30kg: 2 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
31-40kg: 3 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
> 40 kg: 4 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
 • B. Artemether-lumefantrin (Coartem)
Felnőttek:
A felnőtt tabletta = 20 mg artemether és 120 mg lumefantrin: 3-napos kezelés ütemterve összesen 6 orális dózisban ajánlott mind a felnőttek és gyermekek súlyától függően. A betegnek meg kell kapnia a kezdő adagot (4 tabletta), majd a második adag 8 óra múlva, majd az ajánlott adagot szájon át a 2. és 3. napon kétszer (24 db 3 nasp alatt).
Gyermekek:
5 - <15 kg: 1 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 1 tabletta...3 napig, 6 db összesen
15 - <25 kg: 2 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 2 tabletta ...12 db összesen
25 - <35 kg: 3 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 3... 18 db összesen
≥ 35 kg: 4 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 4 ... 24 db összesen
 • C. Kinin-szulfát, plusz az alábbiak egyikét: doxiciklin, tetraciklin vagy klindamicin.
Felnőtteknek, terheseknek (clindamycin):
Kinin-szulfát: 542 mg bázis (= 650 mg só) szájon át 3 x naponta 3 - 7 napon át.
Doxycyclin: 100 mg szájon át 2 x naponta, 7 napon át.
Tetracyclin: 250 mg szájon át 4 x naponta, 7 napon át.
Clindamycin terheseknek: 20 mg bázis/ttkg/nap szájon át, szétosztva 3 x naponta, 7 napon át.
Gyermekek:
Kinin-szulfát: 8.3 mg bázis/ttkg (=10 mg só/ttkg) szájon át, 3 egyenlő részre elosztva 3-7 napon át.
Doxiciklin: 2,2 mg /ttkg szájon át, 12 óránként x 7 nap
Tetraciklin: Tetraciklin: 25 mg /ttkg /nap szájon át 4 egyenlő részre osztva 7 nap át.
Klindamicin: 20 mg bázis /kg/nap szájon át, 3 egyenlő részre osztva, 7 napon át.
 • D. Mefloquine (Lariam™) terheseknek
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.
Felnőtteknek, terheseknek:
684 mg bázis (= 750 mg só) szájon át induló adag, majd 456 mg bázis (= 500 mg só) 6-12 óra múlva a kezdő adag után. Teljes adag = 1250 mg só.
Gyermekeknek:
13.7 mg bázis/ttkg (=15 mg só/ttkg) per os kezdő adag, majd 9.1 mg bázis/ttkg (=10 mg só/ttkg) per os 6-12 óra a kezdő adag után. Teljes adag= 25 mg só/kg.

Klorokvin-érzékeny P. falciparum vagy nem identifikált species malária[szerkesztés]

Közép-Amerika nyugati Panama-csatorna; Haiti; A Dominikai Köztársaság; és a legtöbb Közel-Keleten található országok.
 • A. Klorokvin-foszfát (Aralen)
Felnőtteknek:
600 mg bázissal (= 1,000 mg só) szájon át azonnal, majd 300 mg bázissal (= 500 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával később. Összes adag: 1500 mg bázis (= 2500 mg só) vagy
Gyermekeknek:
10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg
 • B. Hidroxikloprokvin (Plaquenil)
Felnőtteknek:
620 mg bázis (= 800 mg só) szájon át azonnal, majd 310 mg bázis (= 400 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes adag: 1550 mg bázis (= 2,000 mg só).
Gyermekeknek:
10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg.

Klorokvin-érzékeny P. malariae vagy P. knowlesi malária[szerkesztés]

Minden földrajzi régióban.
 • A. Klorokvin-foszfát (Aralen)
Felnőtteknek, terheseknek :
600 mg bázissal (= 1,000 mg só) szájon át azonnal, majd 300 mg bázissal (= 500 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával később. Összes adag: 1500 mg bázis (= 2500 mg só) vagy
Gyermekeknek:
10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg
 • B. Hidroxikloprokvin (Plaquenil)
Felnőtteknek:
620 mg bázis (= 800 mg só) szájon át azonnal, majd 310 mg bázis (= 400 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes adag: 1550 mg bázis (= 2,000 mg só).
Gyermekeknek:
10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg.

Klorokvin-érzékeny P. vivax vagy P. ovale malária[szerkesztés]

Minden földrajzi régióban.
 • A. Chloroquine phosphate plusz Primaquine phosphat
Felnőtteknek:
Chloroquine phosphate: 600 mg bázissal (= 1,000 mg só) szájon át azonnal, majd 300 mg bázissal (= 500 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával később. Összes adag: 1500 mg bázis (= 2500 mg só)
Primaquine phosphate: 30 mg bázis szájon át naponta 1 x 14 napig
Gyermekeknek:
Chloroquine phosphate: 10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg
Primaquine phosphate: 0.5 mg bázis/kg szájon át naponta 1 x 14 napig
 • B. Hydroxychloroquine plusz Primaquine phosphate
Felnőtteknek:
Hidroxikloprokvin: 620 mg bázis (= 800 mg só) szájon át azonnal, majd 310 mg bázis (= 400 mg só) szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes adag: 1550 mg bázis (= 2,000 mg só).
Primaquine phosphate: 30 mg bázis szájon át naponta 1 x 14 napig
Gyermekeknek:
Hidroxikloprokvin:
10 mg bázis/kg szájon át azonnal, majd 5 mg bázis/kg szájon át 6, 24, és 48 órával. Teljes dózis: 25 mg bázis/kg.
Primaquine phosphate: 0.5 mg bázis/kg szájon át naponta 1 x 14 napig

Klorokvin-rezisztens P. vivax malária[szerkesztés]

Papua-ÚjGuinea és Indonézia
 • A. Kinin-szulfát plusz akár doxiciklin vagy tetraciklin plusz primakvin phosphate
Felnőtteknek:
Quinine sulfate: 542 mg bázis (= 650 mg só) szájon át 3 x naponta 3 - 7 napon át.
Doxycycline: 2,2 mg /ttkg szájon át, 12 óránként x 7 nap
Tetracycline: Tetraciklin: 25 mg /ttkg /nap szájon át 4 egyenlő részre osztva 7 nap át
Primaquine phosphate: 30 mg bázis szájon át naponta 1 x 14 napig
Gyermekeknek:
Kinin-szulfát: 8.3 mg bázis/ttkg (=10 mg só/ttkg) szájon át, 3 egyenlő részre elosztva 3-7 napon át.
Doxiciklin: 2,2 mg /ttkg szájon át, 12 óránként x 7 nap
Tetraciklin: Tetraciklin: 25 mg /ttkg /nap szájon át 4 egyenlő részre osztva 7 nap át.
 • B. Atovaquone-proguanil plusz Primaquine phosphate
Felnőtteknek:
Atovaquone-proguanil: tab = 250 mg atovaquone/ 100 mg proguanil 4 felnőtt tab. szájon át egyszer, 3 napig
Primaquine phosphate: 30 mg bázis szájon át naponta 1 x 14 napig
Gyermekeknek:
tab = 62.5 mg atovaquone/ 25 mg proguanil
5 - 8kg: 2 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
9-10kg: 3 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
11-20kg: 1 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
21-30kg: 2 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
31-40kg: 3 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
> 40 kg: 4 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
Primaquine phosphate: 0.5 mg bázis/kg szájon át naponta 1 x 14 napig

Maláriaellenes gyógyszerek és terhesség[szerkesztés]

Amennyiben terhessége alatt trópusokra utazik konzultáljon orvosával, valamint utazás egészségügyben járatos orvossal, ismerje meg az adott ország járványügyi helyzetét. A malária az átlagemberre is veszélyes betegség, a terhes nőnél azonban nagyon súlyos következményekkel járhat. A malária ellenes gyógyszerek szedésének is van kockázata, ezért terhes nő lehetőleg NE utazzon maláriás területre! Ha mindenképpen elkerülhetetlen és elhalaszthatatlan az utazás, gondoskodni kell megfelelő malária-védelemről, melyek egyik módja a szúnyogcsípés megelőzése, a másik módja pedig a betegség kialakulásának megakadályozása malária ellenes gyógyszerrel. A maláriát terjesztő szúnyogok éjszaka rajzanak, ezért alkonyattól napkeltéig védje magát a szúnyogcsípés ellen (rovarriasztó, impregnált szúnyogháló, légkondicionálóval ellátott helyiség, hosszú ing és nadrág).
Néhány országban még hatékonyan véd a chloroquin (Delagil) a malária ellen, ezt kockázat nélkül szedhetik a terhes nők is. A maláriával sújtott területek nagyobb részén (Ny-, Közép-, és Kelet-Afrika, Amazonas területe, Hátsó India, Indonézia) már chloroquinra nem érzékenyek a kórokozók, az itt hatékony gyógyszer a mefloquin (Lariam)- szedését ajánlják, a szokásos adagban. A maláriával fertőzött területek kis hányadán, ahol a P. vivax a gyakori kórokozó, ill. a P. falciparum chloroquinra érzékeny, erre a területre orvosa chloroquin-tartalmú tablettát fog felírni. Ahol többféle malária parazita fordul elő, ott a malária megelőzésére más szer javasolt. P. falciparummal fertőzött terület látogatását a terhesség első harmadában mindenképpen kerülni kell, mivel a mefloquin tartalmú gyógyszerek (Lariam) csak a terhesség második és harmadik harmadában szedhetők.
Bármelyik malária elleni gyógyszer szedése alatt történt véletlen teherbeesés nem indokolja a terhesség megszakítását! Trópusi területre történő utazáskor különösen fontos a fogamzásgátlás. A trópusi betegségek súlyosabban zajlanak terhesekben és a magzatot is károsíthatják. Feleslegesen nem kockáztassa születendő gyermekek egészségét!
Szoptatós mamák malária védelme nem igényel különleges megítélést. Az anyatej nem biztosít a gyermek számára védelmet a malária ellen, ezért életkorának és súlyának megfelelő malária elleni gyógyszerre van szüksége a gyermeknek!

További 5 jó tanács[szerkesztés]

 1. A terhesség első harmadában lehetőleg ne utazzon maláriás területre!
 2. Ha mindenképpen utaznia kell, erre a legalkalmasabb időpont a 18-24. hét közötti időszak.
 3. Indulás előtt nézesse meg magát szakemberrel, a terhesség idejéről legyen friss dátumú igazolása!
 4. Utazás előtt csináltasson hepatitis B és HIV tesztet, az erről, valamint a vércsoportjáról szóló igazolást vigye magával!
 5. Legyen érvényes biztosítása, és tisztázza, hogy kiterjed-e a terhességgel, szüléssel kapcsolatos kezelésekre is!

Kemoprofilaxis[szerkesztés]

 • chloroquin (+Delagil 150 mg 30x tabletta)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben: alkalmazható.
Ha malária kockázatú területre utazik: Mexikó, Haiti, a Dominikai Köztársaság, és egyes országokban a közép-Amerikában, a Közel-Keleten, vagy Kelet-Európában.
 • atovakon & proguanil (+Malarone 250 mg & 100 mg tabletta 12x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben: tilos.
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.
 • mefloquin (+Lariam 250 mg tabletta 12x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben: az 1. trimeszterben nem alkalmazható.
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.
 • clindamycin (++Dalacin C 300 mg kapszula 16x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:
 • Doxycyclin (Doxycyclin 100 mg caps 7x)
:Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben: Tilos!
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.

Kemoterápia[szerkesztés]

 • atovakon Csak akkor alkalmazható terhesség alatt, ha nincs olyan biztonságos és hatékony alternatívája az akut multidrog-rezisztens maláriának.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:
 • artemether & lumefantrine: (+Coartem 20 mg & 120 mg 24x) artemisinin származékok használhatók
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:
monoterápiaként vagy kombinációban (pl. artesunate plusz sulphadoxine / pirimetamin, artesunate plusz meflokvin) a második és harmadik trimeszterében a terhesség kezelésére multidrog-rezisztens falciparum malária esetén.
 • chinin sulfas (+ Qualaquin 200 mg tabletta 84x); akut klorokvin-rezisztens falciparum malária kezelésére
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:
 • halofantrine
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:
Csak akkor alkalmazható súlyos falciparum maláriában, amely nem lehet hatékonyan kezelni kevésbé mérgező anyagokkal (pl. klorokin, kinin, artemisinin származékok, meflokvin).
 • proquanil (+Paludrin 100 mg tabletta 7x)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás terhességben:

Malária ellenes szerek szoptatós anyák részére[szerkesztés]

Szoptatós anyák malária védelme különleges megítélést igényel. Amennyiben szoptatás alatt trópusokra történő utazást tervez, konzultáljon neonatológussal, valamint utazás egészségügyben járatos orvossal, ismerje meg az adott ország járványügyi helyzetét. A malária az átlagemberre is veszélyes betegség a csecsemő immunrendszere még nem kifejlett, az anyatej nem véd malária ellen. A malária ellenes gyógyszerek szedésének is van kockázata, ezért újszülött, csecsemő lehetőleg ne utazzon maláriás területre. Ha mindenképpen elkerülhetetlen és elhalaszthatatlan az utazás, gondoskodni kell megfelelő malária-védelemről, melyek egyik módja a szúnyogcsípés megelőzése, a másik módja pedig a betegség kialakulásának megakadályozása malária ellenes gyógyszerrel.
A maláriát terjesztő szúnyogok éjszaka rajzanak, ezért alkonyattól napkeltéig védje magát a szúnyogcsípés ellen (rovarriasztó, impregnált szúnyogháló, légkondicionálóval ellátott helyiség, hosszú ing és nadrág).Az anyatej nem biztosít a gyermek számára védelmet a malária ellen, ezért életkorának és súlyának megfelelő malária ellenes gyógyszerre van szüksége a gyermeknek. Sok antimaláriás gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, ezért azok használatát az előny/kockázat szigorú mérlegelésével alkalmazható a tanácsadó orvos utasítására.

Kemoprofilaxis[szerkesztés]

chloroquin
proguanil

Kemoterápia[szerkesztés]

chloroquin
primaquin
kinin
sulfadoxin+pyrimethamin (fansidar)

Malária ellenes gyógyszerek gyermekek részére[szerkesztés]

Malária ellenes gyógyszerek csak receptre állnak rendelkezésre gyermekek részére Magyarországon. Az egészségügyi szolgáltató fogja felírni az utazási útvonalra és az anamnézis alapján. Minden gyermeknek, még a nagyon fiatal csecsemőknek is kapniuk kell malária ellenes gyógyszert. A gyermekeknek legalább 4-6 héttel az utazás előtt a védőoltásokat és maláriaellenes gyógyszereket meg kell hogy kapják. A malária ellenes gyermek gyógyszerek dózisait lehet, hogy speciálisan elkészített gyógyszerformában lehetséges beszerezni, ami több időt vesz igénybe a gyógyszertárban történő elkészítés során. Ezért célszerű a beszerzést az utazás előtt időben elkezdeni
 • Atovaquone/proguanil (Malarone)
Dél-Amerikában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, Ázsia, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, a Salamon-szigetek, és egyes országokban a Közép-Amerika és a Közel-Keleten alkalmazható.
Gyermekek kevesebb, mint 11 kilogramm vagy a szoptatott csecsemők súlya kevesebb, mint 11 kg esetén nem adható.
Felnőtt tab = 250 mg atovaquone/ 100 mg proguanil
4 felnőtt tab. szájon át egyszer, 3 napig
Gyermek tab = 62.5 mg atovaquone/ 25 mg proguanil
5 - 8kg: 2 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
9-10kg: 3 gyermek tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
11-20kg: 1 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
21-30kg: 2 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
31-40kg: 3 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
> 40 kg: 4 felnőtt tab. szájon át napi egyszer, 3 napig
 • Doxycycline
8 éves kor alatt nem adható
 • Mefloquine (Lariam™)
13.7 mg bázis/ttkg (=15 mg só/ttkg) per os kezdő adag, majd 9.1 mg bázis/ttkg (=10 mg só/ttkg) per os 6-12 óra a kezdő adag után. Teljes adag= 25 mg só/kg.
a kórtörténetben görcsök esetén ellenjavallat
 • Chloroquine
nincs ellenjavallat
 • B. Artemether-lumefantrin (Coartem)
Felnőttek:
A felnőtt tabletta = 20 mg artemether és 120 mg lumefantrin: 3-napos kezelés ütemterve összesen 6 orális dózisban ajánlott mind a felnőttek és gyermekek súlyától függően. A betegnek meg kell kapnia a kezdő adagot (4 tabletta), majd a második adag 8 óra múlva, majd az ajánlott adagot szájon át a 2. és 3. napon kétszer (24 db 3 nasp alatt).
Gyermekek:
5 - <15 kg: 1 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 1 tabletta...3 napig, 6 db összesen
15 - <25 kg: 2 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 2 tabletta ...12 db összesen
25 - <35 kg: 3 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 3... 18 db összesen
≥ 35 kg: 4 tabletta adagonként: 1. nap 2 x 4 ... 24 db összese
 • Kinin-szulfát, plusz az alábbiak egyikét: doxiciklin, tetraciklin vagy klindamicin.
Kinin-szulfát: 542 mg bázis (= 650 mg só) szájon át 3x kinin-szulfát 3 - 7 napon át.
Doxycyclin: 100 mg szájon át 2 x naponta, 7 napon át.
Tetracyclin: 250 mg szájon át 4 x naponta, 7 napon át.
Clindamycin: 20 mg bázis/ttkg/nap szájon át, szétosztva 3 egyenlő részre, 7 napon át.
Kinin-szulfát: 8,3 mg bázis /ttkg (= 10 mg só /ttkg) szájon át 3 x 3 - 7 napon át.
 • Kinin-szulfát, plusz az alábbiak egyikét: doxiciklin, tetraciklin vagy klindamicin.
Kinin-szulfát: 8.3 mg bázis/ttkg (=10 mg só/ttkg) szájon át, 3 egyenlő részre elosztva 3-7 napon át.
Doxiciklin: 2,2 mg /ttkg szájon át, 12 óránként x 7 nap
Tetraciklin: Tetraciklin: 25 mg /ttkg /nap szájon át 4 egyenlő részre osztva 7 nap át.
Klindamicin: 20 mg bázis /kg/nap szájon át, 3 egyenlő részre osztva, 7 napon át.

◄--- Előző lap:Útipatika                      ---► Következő lap:

Jegyzetek

 1. http://www.gideononline.com/
 2. http://www.who.int/csr/resources/publications/drugresist/malaria.pdf
 3. http://www.who.int/topics/malaria/en/index.html, http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chapter-3-infectious-diseases-related-to-travel/malaria.htm
 4. a NIH, http://history.nih.gov/exhibits/bowman/SSmalaria.htm
 5. CDC utas Health 1-877-394-8747 vagy www.cdc.gov / travel
 6. CDC Malaria Hotline: (770) 488- 7788 Monday-Friday 8am to 4:30pm EST; (770) 488-7100 after hours, weekends
 7. http://www.cdc.gov/malaria/diagnosis_treatment/treatment.html
 8. Manufactured by: F. Hoffmann-La Roche Ltd. Basel, Switzerland. Distributed by: Roche Laboratories Inc., 340 Kingsland Street, Nutley, New Jersey, NJ 07110-1199. Revised: August 2004. FDA revision date: 2/26/2004 Last reviewed on RxList: 10/10/2008; http://www.ajtmh.org/content/64/3/178.full.pdf
 9. Kobbe R, Klein P, Adjei S, Amemasor S, Thompson WN, Heidemann H, Nielsen MV, Vohwinkel J, Hogan B, Kreuels B, Bührlen M, Loag W, Ansong D, May J A randomized trial on effectiveness of artemether-lumefantrine versus artesunate plus amodiaquine for unsupervised treatment of uncomplicated Plasmodium falciparum malaria in Ghanaian children. Malaria Journal 2008 Dec 19;7:261
 10. http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chapter-3-infectious-diseases-related-to-travel/malaria.htm#1939
 11. http://www.oek.hu/oek.web?nid=230&pid=2&to=&lang=hun