Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Vadhúsok/Nyúl

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1507 bájt
Nyúl pác nélkül.

Ha gyorsan van szükségünk nyúl pecsenyére, el lehet azt is pác nélkül készíteni és pedig ilyen formán. A nyúlnak a szőrös bőrét húzzuk le, a húsát tegyük deszkára és ott éles kis késsel szedjük le mindenünnen a nyúl húsán lévő hártyás bőrt, mert ha az rajta maradna, a hasa kemény és szíjas lenne.

Egy fazékba tegyünk egy liter nem igen erős ecetet, egy bádogkanál sót, egy kis kávés-kanál tört borsot, egy fej vereshagymát, négy babér levelet, öt szem szegfűszeget, kevés sárga répát, petrezselymet és zellert.

Mindezeket együtt forraljuk fel és öntsük a tálba helyezett nyúlra; fedjük be és hagyjuk e levet fél óráig a nyúlon, azután tűzdeljük meg jó sűrűn szalonnával. Tegyük tepsibe, öntsük alá a szűretlen zöldséges ecetet s többször locsolva süssük úgy másfél óráig; de ha ez idő alatt sem lenne puha, tovább is süthetjük.

Mikor megsült a nyúl, 2 deci tejfelbe egy kávés-kanál lisztet tegyünk, habarjuk el, öntsük a nyúl levébe és pár percig forraljuk fel együtt, azután szitán törjük át a puha zöldségeket és fűszert.

A nyulat vagdaljuk fel keresztbe, a combjait is osszuk el a nyúl derék között csinosan felvagdalva; rakjuk hosszú tálba, a levét öntsük forrón alá díszítsük citromszeletekkel, tegyünk mellé felvert galuskát.”