Utazásorvostan/A könyvről többet

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A könyvről többet

Londoni Közegészségtani és Trópusi Betegségek Orvosi Egyetemének bejárata. 2012

Az utazásorvostan olyan inter- és multidisciplináris tudományág, mely az utazással (bármi is legyen annak célja) együtt járó betegségekkel foglalkozik. Kutatja azok etiológiáját, megelőzésének módjait és kidolgozza az utazások körüli betegségek gyógyításának metodikáját. Az új tudományterület nehezen találta meg a helyét az orvostudományok rendszerében: az angolszász világban a trópusi medicina, Ausztráliában a katonaorvostan részének tekintik.

Leszállás a világ legveszélyesebb repülőterén, a Tenzing-Hillary Airporton, más néven Lukla Airport, mintegy 33 km-re a Mount Everestől 2011.

Az utazással összefüggő betegségek egyidősek az utazástörténettel. Az utazók által közvetített fertőzések, járványok, főleg a nagy embertömegek mozgásának (zarándoklatok) a középkorban megjelenő tipikus egészségügyi problémái. A tengeri hajózás az ókortól ismert közlekedési eszköz, ennek során a hajós népek régóta tisztában voltak olyan fogalmakkal, mint pl.: a tengeri betegség, vitaminhiány.

A magas fennsíkokon utazók már az i.e. I. sz.-ban beszámolnak a hegyibetegségről. Az embertömegek mozgásával együtt járó (és az utazási betegségeket is felölelő) egészségügyi problémák kezelése pedig a hadseregek egészségügyi szolgálatait hívta létre már a Római Birodalom idejében is.


Ez a könyv az utazásorvostannal kapcsolatos diszciplína gyűjteménye. Tartalmaz jegyzeteket, könyveket. Ezt a könyvet te is szerkesztheted, sőt, biztatunk rá, hogy ha van a témával kapcsolatos anyagod töltsd fel! Tanuljunk együtt!

Felhívjuk figyelmedet, hogy ez nem hivatalos tankönyv, ezért nem garantálható a helyessége vagy a pontossága. A hivatalos tankönyv a Medicina könyvkiadó gondozásában megjelent Felkai Péter - Paragh György szerkesztette egyetemi tankönyv. [1]. A nem orvos felhasználóknak a hiteles, orvosilag ellenőrzött szöveg Felkai Péter: Zsebdoktor utazóknak című könyvben található [2].


  1. Felkai Péter - Paragh György: Utazásorvostan tankönyve Medicina Kk. 2011
  2. Felkai Péter: Zsebdoktor utazóknak Galenus Könyvkiadó, 2010