Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:UtahRaptor/Archívum/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Legutóbb hozzászólt KeFe 13 évvel ezelőtt a(z) Számozás témában

Ez a lap egy archívum. Ne szerkeszd, ne reagálj ezekre a hozzászólásokra.

Hozzászóláshoz használd az aktuális vitalapot, az itt található témaindító másolásával, ha szükséges.

Kérjük, az archívumot ne bővítsd további archív adatokkal, hanem nyiss új archívumot, az aktuális dátummal ellátva. Lásd: Segítség:Archiválás.


ArchívumArchív02


Mi könyveket írunk

Nagyobb cikkeket szinte lehetetlen „egy szuszra” megírni, ugyanakkor az sem jó, ha félkész, vázlatos cikkek jelennek meg a Wikiben. Érdemes ezért egy allapodon (pl. Szerkesztő:UtahRaptor/Archívum/Munka) elkezdeni a szócikk megírását, majd amikor kész vagy, akkor átmozgatni (és nem átmásolni kézzel, mert akkor elvész a kezdeti laptörténet!) „éles” szócikknek. Ez azért is jó, mert így nyugodtan próbálkozhatsz, és közben nem zavarhat senki. Ez egyfajta Homokozó, amit csak te használsz.

Az első cikked írása előtt érdemes a témában íródott hasonló cikkeket a "Keresés"-ben megnézni.

 1. Egyrészt, hogy formailag hasonlót készíts te is, ami az egységesség miatt fontos.
 2. Másrészt, hogy ha létezik már hasonló tartalmú cikk, ne dolgozz fölöslegesen. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 12., 07:32 (CEST)Válasz


Átnevezés

A lapot, amit töröltél, én azonnalira tettem, tehát hamarosan törlődik. A meglévő lapokat a Nevezd át ezt a lapot menüpontban lehet megtenni, ez a menüpont nálam (kölni kék felülettel) a baloldali menüsoron megtalálható. Ezt a felületet a Speciális:Beállításaim menüpontban lehet beállítani.

Az is lehetséges, hogy a regisztrációdat követően néhány napot várnod kell, amíg megnyílnak ezek a lehetőségek az új szerkesztők számára. Ha nem sikerül átnevezned valamit - írd a vitalapomra és én átnevezem.

Kérlek írj valamit a felhasználói lapodra, akkor nem virít tovább pirosan és a többi szerkesztő is szívesen olvasna rólad néhány mondatot.

Az általad megkezdett lapot átneveztem:Szerkesztő:UtahRaptor/Az élet története (BBC) ide kattintva megnyithatod. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 12., 18:53 (CEST)Válasz


Aláírásod

Ha azt szeretnéd, hogy az aláírásod a vitalapodra is tartalmazzon egy linket, valamilyen egyéni szöveget vagy képet, akkor meg kell változtatnod az alapbeállítást.
Ha például ezt szeretnéd az aláírásodban látni: Marcsika * Vita

akkor ezt így érheted el:
[[Szerkesztő:MintaMarcsa|Marcsika]] * <sup>[[Szerkesztővita:MintaMarcsa|Vita]]</sup> (persze a magadét, nem MintaMarcsa azonosítóját írva)

Minta aláírás:

[[Szerkesztő:{{PAGENAME}}|{{PAGENAME}}]] * <sup>[[Szerkesztővita:{{PAGENAME}}|Vita]]</sup>
 1. Másold le ezt a minta aláírást a lap megnyitása nélkül (jelöld ki, jobb gombbal "Másol"...)
 2. Rákattintasz a Beállításaim linkre (ha a Wikikönyvek alapbeállításait használod, ez a képernyő tetején van, egyébként a baloldali menüben keresd.).
 3. Bemásolod ezt Az aláírásokban használni kívánt névformád: mezőbe :

Archív01 * vita

 1. A fenti aláírásmintában látható csillag (*) helyett egy képet is be lehet illeszteni.
 2. A vágólap használatát itt olvashatod.
 3. Az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót kipipálod. Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!
 4. Rákattintasz a Mentés gombra.

Ne lepődj meg azon, ha a saját vitaoldaladon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi kék linkké lesz az.

Vagy használd ezt Szerkesztő:KeFe/Minták/Aláírás készítése


Az userlapodra

tettem néhány okosságot, ha bármelyik nem tetszik, nyugodtan töröld ki.

 1. az első dobozból a felsorolt wikiprojekteket érheted el,
 2. a piros keretesből létrehozhatod az ott látható allapjaidat
 3. a kettős doboz szövege mindent elmond...
 4. a lapalján egy userdobozt találsz, amit ajánlott a lapod végére tenni.

- Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 13., 03:34 (CEST)Válasz


Re:

..., mert az egyik a szerkesztői (user) lapod alatt, míg a másik a vitalapod alatt hoz létre allapot. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 13., 12:14 (CEST)Válasz

máshol van..., egyébként semmi. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 13., 19:25 (CEST)Válasz


Re:Az élet története

Sajnos pontosan nem érzékelem, hogy miről is szeretnél könyvet írni,de a lapon jelenleg fent lévő sorok alapján jó úton haladsz.

Szerintem nagyon jól kezdted, csak még bővebben ki kellene fejteni a történéseket. Különösen onnan, hogy a Mars méretű bolygó becsapódott. Ennek monumentális voltát, és következményeit úgy kellene leírnod, hogy az idővonalat is kellően érzékeltesd. Bátran mesélj az élet kezdetéről, az emlősök kialakulásáról és pusztulásának okáról. Ugyan akkor itt is láttatni kell a történéseket és érzékeltetni az időt, hiszen az olvasó csak úgy érti meg, csak úgy élheti át a történetet.

Ha mindezeket szépen leírod, eléggé terjedelmes bevezetőd lesz és kezdhetsz egy új fejezetet, hiszen a téma olyan nagy, hogy könyvtárra való könyvet is lehetne róla írni.

Nem tudom, hogy a fentiek neked mennyit segítenek a bevezetőd megírásához, de arra is van mód, hogy felvázold miről is szeretnél könyvet írni. Akkor talán én is pontosabban látnám, honnan hová, és milyen úton szeretnél eljutni.

Még egy szakácskönyv esetén is kell egy vázlat, hogy a főbb vonalakat, azon belül egyes (fontosabb, érdekesebb stb.) fejezeteket, részleteket felvázoljuk. Te is csinálhatnál ilyen vázlatot. Ha menet közben mégis más útvonalat választasz az sem baj, de gondold végig, lesz egy kapaszkodód, ahova benézhetsz ha éppen elakadtál, ami segít a történeted kibontásában.

Keress szakirodalmat, ha lehet több forrásból tájékozódj minden egyes fejezetednél, írd le a saját szavaiddal, de a forrásokra is hivatkozhatsz. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 15., 17:48 (CEST)Válasz

Készítettem egy allapot a vázlatodnak és felvázoltam egyet a lehetséges fejezetek közül. Természetesen ezek alá lehet újabb alfejezeteket is tenni és nem feltétlen fejezet néven kell létrehozni.
Kérlek írj magadról néhány mondatot a felhasználói lapodra és az üdvözletemben található kék szövegekre is kattint rá néha-néha. De használhatod a Segítség menüt is, ahol sok-sok minden elolvashatsz és segítséget is kapsz az írásod megformázásához. Persze ettől függetlenül én is szívesen segítek, csak gyorsabban tanulsz, ha te is elolvasol néhány oldalt.

A vitalapod is megváltozott, remélem tetszik.Ha mégsem, akkor alakítsd a saját tetszésed szerint. Tettem egy Archívumot is a lapodra, ha már túl sok az üzenet, csak egyszerűen át kell másolni a vitalap tartalmát. Ha sokat üzengetünk egymásnak, akkor ez egy jó megoldás arra, hogy ne keljen a régi üzeneteket srollozni (görgetni), hogy az újat elolvasd. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 16., 05:04 (CEST)Válasz

Szerintem A szárazföld meghódítói vagy Titánok harca sokkal jobb cím mintha az évezredeket adnád címnek. A fejezetek alá is tehetsz alfejezeteket és azok alá is további al-alfejezetet több szinten is.

Ne arra törekedj, hogy rövid fejezeteket írj, hanem arra, hogy bőven fejtsd ki a történéseket, mennél nagyobb, vagy tragikusabb valami, annál jobban körül kell írni. Így az olvasót is beleviszed a történetbe, (láttatod vele az eget a földet, a pusztulás viharait, az állatok menekülését, tehetetlenségüket a hatalmas erőkkel szembe stb.), beleélheti magát.

De előbb készíts egy vázlatot (amit már én elkezdtem), és ha azzal kész vagy, akkor beszéljük meg.

Szerintem nem sok fejezet kell, hanem mennél kevesebb, a fejezetek nagy lépésekben, az alfejezetek az egész egy egy szeletét mutatják be. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 16., 18:52 (CEST)Válasz

Az eredeti lap címlap lesz - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 17., 04:21 (CEST)Válasz

Képek beillesztése

A Fáj felküldése menüpontban tudod felküldeni a fotóneve.jpg vagy fotóneve.png fájlokat (képeket).

Ez után menj arra a szócikkre és a megfelelő helyre (ahová be szeretnéd illeszteni), írd be az alábbiak szerint:

Jel Jelentés
Így írd be: [[Fájl:a képneve.jpg|thumb|200px|elhelyezés|képaláírás]]
Kép: vagy Fájl: ezzel tudatod a programmal, hogy kép beillesztése következik
kép neve.png amit a feltöltéskor megadtál képnévnek...(Lehet még: gif, jpeg, xcf, pdf, mid, ogg, ogv, svg, djvu, oga.)
| ez egy elválasztó karakter (Alt+124 a számbillentyűzeten)
|thumb keretet ad, és lehetővé teszi a képaláírást (Lehet még: |bélyegkép)
|200px a kép szélességi méretét állíthatod ezzel, az arányok maradnak.
|elhelyezés |left = balra, |center = középre, |right = jobbra
|képaláírás Ide írd a szöveget, amit a kép alatt szeretnél látni.
[[ ]] kapcsos zárójelek közé kell tenni (beírás után jelöld ki és kattints a szerkesztőablak feletti 3. gombra)
Vagyis a |thumb szócska teszi lehetővé a képaláírást és az a kis négyzet az nem tüntethető el, mint ahogy a keret sem változtatható. Ha nem akarsz képaláírást, akkor töröld a "|thumb" utasítást és eltűnik a keret.

A kép amit feltettél valószínűleg jogvédett, de az alábbi linken találhatsz magadnak sok dinót? http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cretaceous_dinosaurs Ezt is onnan vettem le és itt minden kép szabad. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 17., 21:52 (CEST)Válasz


Szabad képek

A netten található képek általában nem szabad képek, de a Wikipédiából bármilyen képet átlehet venni, mert azok a Commons-ból származnak és GFDL licencüek.

Bármilyen képet feltölthetsz, ha a cégtől, a készítőjétől írásbeli engedélyt kérsz és meg is kapod azt. Ilyenkor a kép "összegzés" pontjában egy linket kell tenni, ami az engedélyre mutat.

A filmekből is át lehet venni egy egy filmkockát, mert az idézésnek számít, de meg kell jelölni, hogy melyik filmből van. Ha egy képen a cég neve, logoja, emblémája látható - az biztosan jogvédett, akkor is, ha leszeded azokat róla.

De ezek le vannak írva az Irányelvekben, légy szíves olvasd el azokat, a Segítségre kattintva is megtalálhatod ezeket a lapokat. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 18., 04:39 (CEST)Válasz

Felőlem feltölthetsz bármilyen képet és bár honnan, mind ezeket azért mondtam el, mert jogvédett képeket, törlik az adminok. Ez egyben azt is jelenti,hogy neked kell meggyőződni a kép szabad voltáról, vagy neked kell beszerezni engedélyt és ha megkaptad azt közzétenni itt egy allapon.

A képeket nem ide kell feltölteni, hanem a Commonsba, akkor más wikik is tudják használni. A használata ugyan úgy történik,mintha ide töltötted volna fel, vagyis belső hivatkozást használhatsz. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 18., 12:45 (CEST)Válasz

Re:Tartalomjegyzék

Nem értem a felvetésed "a szöveg mögötti fehér háttérről", nálam minden rendesen látszik. A címeket másként formáztam meg, most nagyobb betűkkel jelenik meg. A fejezetek címei,valószínűleg csak a te monitorodon szóródtak szét, (biztosan nagyobb felbontást használsz), de ezt is újra formáztam, most valamivel szebb lett. Remélem nálad is. 1024 x 768-as felbontást használj, hiszen ez mondható általánosnak. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 21., 18:59 (CEST)Válasz

Számozás

 1. A számozás, csak addig kell/jó, amíg szerkeszted a lapot, ha már befejezted az egész művet, akkor nem kell.
 2. Sorszámozni a kettős kereszttel (#) Alt+35 kombinációval lehet, de ha kihagysz egy sort, vagy több oszlopba szeretnéd, akkor kézzel kell megszámozni, mert úgy már nem működik.
 3. Illetve a sorkihagyás, vagy az új oszlopnál előröl kezdi a számolást.

- Üdv. » KeFe « vitalapom 2010. június 22., 11:44 (CEST)Válasz