Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Fűszerolajok/Fűszerolajokról

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1468 bájt

Szakácskönyv

Fűszerolajokról

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Az üzletekben kapható gyönyörű üvegekbe csomagolt fűszerolaj. Elkészítésük nem nagy ördöngösség, alapvető szabálya: amikor a fűszernövényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen teljesen száraz, vízmentes, és a töltéskor ügyeljünk a levegő kizárására is, egyébként megpenészedik.

A fűszerolajok kiváló salátaízesítők, de húsos vagy zöldséges ételek készítésénél is felhasználhatjuk. Nem csak az ételkészítésekor, hanem asztali terítékként is alkalmazhatjuk, így lehetővé téve hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően tovább fűszerezze az ételt. Alkalmazásuk: 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fűszerolaj adagolása elegendő.

Aki még nem tette, érdemes kipróbálni, mert nem csak jobban ízesíti az ételt, hanem spórolhatunk is vele: 20 gr folyékony fűszer kb. 500-550 gr hagyományos fűszerrel egyenértékű!

Az itt leírt mennyiségnél többet nem érdemes készíteni, mert még a nagyobb családokban sem fogy el ez a mennyiség, és javasolt minden évben friss fűszerek felhasználásával új fűszerolajokat készíteni. Ha a hagyományos fűszerezési módszer mellett kívánjuk használni, akkor 1 család évi szükséglete kb. 50-100 ml.