Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Fűszerolajok/Fűszerolajok készítése

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1760 bájt

Szakácskönyv

Fűszerolajok készítése

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Kétféle módon készíthetünk fűszerolajat:

A hideg módszer

Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.


A meleg módszer

Eszerint egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld fűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható üvegekben hűvös helyre tesszük.
Ha még nem eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajat arra rászűrve folytatjuk a pácolást.
Bármelyik utat is járjuk, arra vigyázni kell, hogy a levelekre, magokra tapadva ne maradjanak nagy légbuborékok az olajban, mert ezeken a pontokon a fűszer bomlásnak indulhat.
Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, különösen a szabadban készített ételek készítéséhez ajálhatók, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segíthetnek az itt felsorolt, több összetevős receptek:
A bemutatott példák alapján ki-ki elkészítheti a saját - családja által megszokott fűszerekből összeállított fűszerolajat, amellyel egyszerűbbé, intenzívebbé válik az ételek ízesítése.