Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Fűszerolajok/Fűszerolajok előnyei

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3651 bájt

Szakácskönyv

Fűszerolajok előnyei

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Fűszerolajok előnyei[szerkesztés]

Dietikus szempontból a gyógynövényes olajok használatának két fő jelentősége van:

  • Szervezetünk lényegesen több minőségi természetes olajhoz jut, amelyben nagy mennyiségű fontos esszenciális zsírsavak találhatók. Ezek a nélkülözhetetlen anyagok, ha elegendő mennyiségeben adagoljuk, javítja az ellenálló képességet, elősegíti a gyulladásgátló anyagok képződését. Az esszenciális zsírsavak az emberi szervezet sok fontos funkciójához szükségesek. Ismert tény, hogy népességünk nagy része inkább hiányával, és annak minden következményével szenved. Főleg a szigorú zsírszegény diétáknál fordulhat elő ez súlyos formában. A zsírszegény diétáknál fontos korlátozni a zsírjellegű olajok fogyasztását, de általában nem szükséges csökkenteni a növényi eredetű olajok bevitelét.
  • Közismert, hogy egy sor diétánál változtatni kell a megszokott étel összetételét. Így pl.: magas vérnyomással szenvedőknél csökkenteni kell a só mennyiségét. Ugyanakkor sótlan ételek fogyasztása nem felel meg étkezési szokásainknak, és "íztelen" lesz az étel. Kevésbé ismert, hogy valamilyen aromatikus anyag használata kellemes ízt adhat a sótlan ételeknek is. Csak azt kell megszokni, hogy só helyett az ételeknek más aromájuk lesz. Ez a tény dietetikus szempontból kedvező helyzetet teremt, hiszen a minőségi gyógynövényolajos aromákat mindenki használhatja, még diétázó betegek is.

Olajban különösen jól lehet tartósítani az úgynevezett ajakosvirágúakat, mint például a bazsalikomot, a zsályát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a levendulát. Az értékes illóolajok az olajban maradnak. Felbontás után a fűszerolaj hűvös, napfénytől védett helyen tárolva legalább három hónapig eláll.

A tudományos kutatások szerint egészségünk megőrzéséhez a fehérjéken, szénhidrátokon túl szükségünk van járulékos táp-, íz- és illatanyagokra is, mint például illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, keserű anyagok, glikozidok. Ezek legnagyobb részt a fűszernövényekben találhatók meg.

Sajnos a „modern” konyha leginkább csak a káros hatású fekete borsot, csípős paprikát és konyhasót használja nagyobb mennyiségben, érdemes tehát megismerkednünk más fűszernövényekkel is, velük még az unásig ismert ételeinket is újjávarázsolhatjuk.

A fűszerekről sok mindent le lehet írni, mit-mivel ízesíthetünk, milyen fűszer-keverékeket használjunk, de e kérdésben oly sokat számít az egyéni ízlés, hogy gyakorlatilag megjósolhatatlan a fogadtatása. Írásunkat ötletadónak szánjuk, buzdítva mindenkit a folyamatos kísérletezésre, hogy maga találja meg azokat az ízharmóniákat, amelyek neki és családjának a legjobbak. A variációk száma gyakorlatilag végtelen.

A fűszernövények legtöbbje egyben gyógynövény is, tehát a diétás étkezésben is bátran felhasználhatjuk. Az ázsiai országok konyháiban elterjedt szokás, hogy majdnem minden fűszert úgy tesznek az ételbe, hogy előtte megpirítják. Létezik száraz pörkölés és olajon pirítás, azaz nem akkor teszik az ételbe, amikor már a víz is benne van, hanem előre megpirítják, vagy például a hagymapirítás közben. Érdemes kipróbálni, így az ízanyagok sokkal intenzívebbek.