Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Ecetek/Ecetágy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1614 bájt

Szakácskönyv

Ecetágy

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Ecetágy

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az ecetágyat már márciusban, vagy májusban el kell készíteni, kb. három - négy hónap múlva leszűrjük róla az ecetet és az ecetágyat, újra felhasználjuk, akár évekig is. Az első ecetkészítés tart csak ilyen sokáig, a többi már fele ennyi idő alatt elkészíthető.
A megecetesedett borból tegyünk 3–4 dl-t egy nagyobb befőttes üvegbe, tegyünk hozzá 2–4 kávéskanál cukrot vagy mézet, 5 g citromhéjat, 20 dkg mazsolát. Ezt vászonruhával kössük le, és szobahőmérsékleten tároljuk.
Néhány nap múlva, amikor a tetején fehér hártya képződött, keverjük, vagy rázzuk meg az üveget, hogy a hártya az üveg aljára kerüljön.
Pár nap múlva adjunk hozzá 2–3 liter ecetes bort, vagy az éppen érő gyümölcsök valamelyikéből, zúzzunk össze 0,5 liternyit és öntsük rá. Újra lekötjük, és tovább érleljük. Négy–öt hét elteltével megkóstoljuk, és ha eléggé savanyú, akkor szűrjünk le annyit, amennyi egy hónapra a család szükségletét fedezi.
Az üveget ismét töltsük fel annyi ecetes borral, amennyi ecetet kivettünk belőle, ez további 4–5 hét elteltével biztosítja a család borecet-utánpótlását.