„Kertészet/Lepkefélék/Keleti gyümölcsmoly” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}
A '''keleti gyümölcsmoly''' ''(Grapholita molesta'' = ''Aspila molesta)'' a [[valódi lepkék]] ''(Glossata)'' [[rend (rendszertan)|alrend]]jébe tartozó [[sodrómolyfélék]] ''(Tortricidae)'' [[család (rendszertan)|család]]jának egyik, viszonylag későn felismert és csak 1916-ban leírt faja.
 
== Elterjedése, élőhelye ==
 
Északnyugat-Kínából került át Japánba, ahol már 1899-től kártevőként tartják számon. Ausztráliában először 1919-ben figyelték meg, mára elterjedt szerte Nyugat-Ausztráliában. Az amerikai kontinensen először 1913-ban figyelték meg, és 1916-ra már általánossá vált Észak-Amerikában. Európában először Olaszországban észlelték 1920-ban. Magyarországon [[Szatymaz]]on tűnt fel 1966-ban, és azóta az egész országban elterjedt.
 
== Megjelenése ==
 
A lepke szárnya sötétszürke, halványan mintázott. A szárny fesztávolsága 11–15 mm.
 
== Életmódja ==
 
A vegetációs időszak hosszától függően évi 2–8 nemzedéke kelhet ki (Magyarországon
3–4, ha kedvez az időjárás, még egy csonka ötödik is). A fejlett hernyók telelnek át, és tavasszal már nem táplálkoznak, csak bábozódnak. Az első lepkegeneráció április-májusban rajzik. A kis hernyók még májusban kikelnek, és a hajtáscsúcsokon behatolnak a hosszú hajtásokba (ez különbözteti meg károkozását a [[barackmoly]] ''(Anarsia lineatella)'' kárképétől, annak áttelelő hernyói ugyanis a rövid hajtásokat támadják meg). Ahogy a hernyók lefelé rágnak, a hajtások elhervadnak, majd leszáradnak. A nyári hernyók a gyümölcsöket eszik, és egészen a magig berágják magukat. A megtámadott gyümölcsöket gyakran a [[monília]] is károsítja.
 
Rendkívül közeli rokona a [[szilvamoly]]nak. Nem csak külsejük hasonló, de a két faj „feromonpár” is, azaz mindkettejük nőstényeinek szexferomonjai vonzzák a másik faj hímjeit.
 
Erősen [[polifág]] faj, de elsősorban gyümölcskártevő. Az [[őszibarack]] és a [[mandula]] hajtásait jelentősen károsíthatja. További hazai tápnövényei:
* [[ringló]],
* [[kajszi]],
* [[körte]],
* [[birs]],
* [[naspolya]].
 
Külföldön más növényekről is leírták.
 
 
 
 
{{Forrás| |'''Magyar Wikipédia:'''|[[w:{{SUBPAGENAME}}|{{SUBPAGENAME}}]]|2011. március 1., 06:31 (CET)}}
210 307

szerkesztés

Navigációs menü