Nemzetek/Törökország/Ételek/Sigara böreği

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

N E M Z E T E K - Szakácskönyve

Sigara böreği

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Levesek Ételek Sütemények Italok Egyéb receptek Gasztronómia

Sigara böreği

("Szivarbörek")

Hozzávalók

  • egy csomag háromszög alakú yufka tészta (lapos, kovásztalan tésztalap, kapható török élelmiszerboltban)
  • túró
  • petrezselyemlevél
  • olaj a sütéshez
Feltekert szivarbörek

Elkészítés

A tésztát kivesszük a csomagolásból, ujjbegyünket vízbe mártva kissé megnedvesítjük, hogy ne törjön, mikor feltekerjük.
A túrót jól elkeverjük egy kevés, finomra vágott petrezselyemlevéllel (szárított is lehet), majd a háromszögletű tésztalevél hosszabbik végétől körülbelül két ujjnyira egy-két kiskanálnyi túrót helyezünk el, középre igazítva.
A tészta széles alját felhajtjuk, hogy takarja a tölteléket, majd a háromszög két oldalát is befelé hajtjuk (hogy a töltelék ne folyhasson ki sütéskor), ezt követően a széles vége felől elkezdjük a háromszög csúcsa felé betekerni.
Szorosan tekerjük, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle, és hogy kecses "szivaralakja" legyen, mire feltekerjük. Az így elkészült tekercseket forró olajban aranybarnára sütjük.
Vigyázzunk, mert a yufkatészta nagyon vékony, így hamar megsül! A tészta nedvesítésekor vigyázzunk, hogy ne ázzon át, mert akkor a töltelék sütéskor átszakítja. Fogyasztó előételként és főételként is.