Nemzetek/Olaszország/Italok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Nemzetek/Olaszország/Italok

Italok

Ételek Sütemények Italok Egyéb receptek Gasztronómia


Amaretto[szerkesztés]

Származás[szerkesztés]

Az eredeti Amaretto Olaszországból, Saronno városából származik. A fűszeres mandulalikőrt a hagyományokhoz híven ma már más mandulaalapú italok elnevezésére is használják, míg az eredeti recept még a tizenhetedik század fordulóján született az itáliai kis városban.


Érdekesség[szerkesztés]

A legenda szerint a reneszánsz idején, Saronno város felújításakor, egy Szűz Mária arckép megfestéséhez egy fiatal olasz leányt kértek fel modellnek. A lány hálája jeléül egy saját készítésű likőrrel, a L'Amaretto-val kedveskedett a művésznek. A XVII. század fordulóján aztán Giovanni Reina fűszeres megtalálta az ital receptjét, melyet azóta is titokként őriznek, az elkészítés módja immáron négyszáz éve száll apáról fiúra.


Készítése, előállítása[szerkesztés]

A receptet ma is titok övezi, elkészítéséről mindösszesen annyit tudni, hogy az eredeti ital huszonháromféle gyógy- és fűszernövényt tartalmaz. Bár az italon magán a mandula íze és illata a legszembetűnőbb, alapja mégis a sárgabarackmagolaj. Az Amarettot ma már sok helyen gyártják szerte a világban, azonban négyévszázados recept alapján gyártott likőr ma is a Disaronno Originale Amaretto néven kerül forgalomba.


Jellemzés[szerkesztés]

Az Amaretto illatában, ízében elsősorban a keserűmandula jegyeit hordozza. Alkoholtartalma 28%, színe mély borostyán sárga, áttetsző, tökéletesen tiszta.


Híres márkái[szerkesztés]

DiSaronno Amaretto, Garrone Mandolino Amaretto


Szervírozása, fogyasztása[szerkesztés]

Karakteres íze miatt az Amaretto kávékülönlegességek, fagylaltok kedvelt kísérője, de önmagában jégkockákon szervírozva is kiváló.