Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Kroton

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 2475 bájt

Kertészet

Kroton


Kroton
Kroton
Kroton
(Croton, Syn: )
Más neve(i): -
A kroton a kutyatejfélék családjának egyik növénynemzetsége, melybe közel 1300 növényfaj tartozik.
A krotonfajok a trópusi és szubtrópusi területeken őshonosak, s egyévesek, évelők, cserjék és fák egyaránt tartoznak közéjük. Gyakran pikkely- vagy csillagszőrök borítják őket, száruk többnyire sűrűn elágazik.
Egyszerű leveleik sötétzöld színűek, tojásdad, rombusz vagy szív alakúak, esetenként a levélcsúcs felé elkeskenyedők, keskenyek, illetve lehetnek fogazott vagy hullámos szélűek is. Apró virágaik nem feltűnő színűek, fürtvirágzatban állnak; a porzós virágokban akár száznál is több porzószál fejlődhet, s az is jellegzetes, hogy a termős virágokban a bibeszálak sokszor egyszeresen vagy többszörösen villásan elágazók. Tokterméseikben babra emlékeztető magvak fejlődnek.
A krotonfajok szabadföldi termesztése meleg éghajlaton könnyű, hűvösebb éghajlaton nehezebb, ráadásul sok faj nem fagytűrő. Általában a napos vagy gyengén árnyékos helyeket és az üde, laza, humuszban gazdag talajokat kedvelik, s a szárazságot is bírják, ha meggyökeresedtek.
Magvetéssel és félfás dugványról is szaporíthatók: magjaikat a vetés előtt áztatni vagy reszelni szükséges, hogy a csírázás megindulhasson, a dugványozást pedig azután érdemes végrehajtani, miután a dugvány vágott felülete megszikkadt.
A hashajtó kroton (Croton tiglium) magjából vonják ki a hashajtó hatású krotonolajat.
Korábban Croton variegatum néven ebbe a növénynemzetségbe tartozott a tarka csodacserje (Codiaeum variegatum), amelyet annak ellenére, hogy már nem krotonfaj, mindmáig krotonként vagy tarka krotonként is hívnak, s Magyarországon is népszerű szobanövény.

Lásd még: Kroton

Magyar Wikipédia: Kroton


A Wikimédia Commons tartalmaz Kroton témájú médiaállományokat.