Ugrás a tartalomhoz

Linux/Saját linux live CD készítése/ISO tesztelése és felírása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez a szócikk azt írja le, hogyan lehet hibrid ISO-t CD-re és/vagy USB-re (pendrive-ra) írni. Az ISO két különböző változatú elkészítését egy-egy szócikk tartalmazza.

Tesztelés[szerkesztés]

Virtualbox[szerkesztés]

A virtualbox egy több platformon futó virtuális gép. Eredetileg az innotec fejlesztette ki, e szócikk írásakor az Oracle tulajdonában van. Grafikus felületén pillanatok alatt össze lehet kattintgatni egy virtuális gépet, de parancssorból is kezelhető. Tud BIOS és UEFI módot is (Rendszer menü, checkbox „EFI engedélyezése” felirattal). E szócikk írásakor[1] az 5.2.10-es változat tölthető le a stretch disztribúció backport repository-ból, a contrib szekcióból.

A CD-s teszteléshez a grafikus felületen, a „Tároló” menüpontban rákattintunk a CD-re. A jobb oldalon, a „Paraméterek” között van egy CD ikon: azzal lehet kiválasztani a ISO fájlt. Az ISO felírása után képes a host CD-olvasóját is használni. Ha van a gépben diszk, azt távolítsuk el, mert a live CD-n levő overlay fájlrendszer okozhat meglepetéseket.

Sajnos az USB-kezelése igen bonyolult, ezért a legcélszerűbb letiltani az USB-t. Furcsa módon ez csak azután lehetséges, ha a Konfigurálás ikon alatt (felső menüsorban feliratos ikon), a „Soros portok”-nál a tabletet átállítottuk PS/2-es egérre.

USB helyett viszont le tudjuk tesztelni az ISO-t virtualbox diszkként. (Az USB-t is diszk formátumúnak tekinti a BIOS a bootoláskor.) Ehhez létre kell hozni a zfs-live.vmdk fájlt:

ISO=zfs-live.iso
UJDISZK=`pwd`/`basename $ISO .iso`.vmdk
rm -f $UJDISZK
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename $UJDISZK -rawdisk $ISO
chown virtbox-user $UJDISZK $ISO

virtbox-user a virtualbox programot futtató felhasználó.

Ezután a virtualbox grafikus felületén lecsatolni a CD-t, és a géphez létező diszkként hozzáadni zfs-live.vmdk-t.

Felírás[szerkesztés]

USB-re írás[szerkesztés]

A pendrive korábbi tartalma törlődik, hiszen a partíciós táblát írjuk felül:

dd if=zfs-live.iso of=USB-eszközfájl

USB-eszközfájl-t nem jó eltéveszteni…

A felírás után a pendrive-on fennmaradó helyre partíciót és fájlrendszert lehet létrehozni.

CD-re írás[szerkesztés]

CD-re ugyancsak a xorriso-val írható az ISO:

xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 blank=as_needed zfs-live.iso

cdrecord a klasszikus CD-író program linuxban. A xorriso egy függetlenül kifejlesztett, jóval több funkciójú program. Az -as cdrecord után a többi kapcsoló az eredeti cdrecord-belivel (közel) azonos jelentésű.

A -v részletesebb kiírást jelent. dev a CD-író eszközt adja meg. blank szükség esetén írás előtt törli az újraírható CD-t. Az utolsó paraméter a felírandó ISO.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2018. július.

Forrás[szerkesztés]