Ugrás a tartalomhoz

Lett nyelvtan/Mondatrészek/Határozók/Számhatározó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Lett nyelvtan


Számhatározó


A számhatározó azt fejezi ki, hogy egy adott cselekvés, történés hányszor, illetve hányadszorra történik meg vagy sikerül. A magyarban elsősorban a -szor/-szer/-ször, illetve a -szorra/-szerre/-szörre ragokat használjuk. A lettben kétféleképpen fejezhetjük ki.

Az egyik lehetőség egy ragozott szám és a reize ’alkalom’ jelentésű szó szókapcsolata. A reize a viens mellett egyes számban, a többi szám mellett többes számban áll, méghozzá tárgyesetben. A magyarban is megtalálható az ún. számhatározói értékű tárgy, például a következő szerkezetben: nem beszélünk erről többet, amely jelentésében megegyezik a nem beszélünk erről többször szerkezettel. Mivel a jelzőt és a jelzett szót esetben és számban egyeztetni kell, ezért a reize előtt található számnevek is tárgyesetben lesznek.

  • viens ’egy’ > vienu reizi ’egyszer/egy alkalommal’
  • divi/divas ’kettő’ > divas reizes ’kétszer/két alkalommal’
  • trīs ’három’ > trīs reizes ’háromszor/három alkalommal’
  • Apgriešana jāveic divas reizes gadā: vienu reizi vasarā un vienu reizi ziemā. ’Metszést kell végezni két alkalommal egy évben: egyszer nyáron és egyszer télen.’
  • Cilvēka darbība pagājušajos gados ir palielinājusi izmiršanas attiecību vismaz simts reizes salīdzinājumā ar dabisko attiecību.
    ’Az emberi tevékenység az elmúlt években növelte a kihalási arányt legalább százszorosával összehasonblítva a természetes kihalással.’

A másik lehetőség a jelző és a jelzett szó összeolvadásából létrejött ragtalan határozószó alkalmazása, amely a számnév tövét és a reize végződés nélküli alakját tartalmazza. (vö. 29.2.1.7.)

  • vienu reizi = vienreiz
  • divas reizes = divreiz
  • trīs reizes = trīsreiz

A számhatározóhoz kapcsolódó kérdő szerkezet és az arra felelő névmási válasz a következők: cik daudz reižu? ’hányszor?’ és tik daudz reižu ’annyiszor’. A második szerkezetben a reize a daudz hatására birtokos esetbe kerül.