Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Rovarok/Kis kopogóbogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Kis kopogóbogár


Kis kopogóbogár

A kis kopogóbogár (Anobium punctatum, korábban Anobium striatum Olivier, 1790) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül az álszúk (Anobiidae) családjához tartozó faj. Közkeletű neve: faszú.

Elterjedése[szerkesztés]

A kis kopogóbogár Európában és Ázsiában az északi sarkkörig honos, Amerikába és Ausztráliába behurcolták. Helyenként nem ritka.

Megjelenése[szerkesztés]

A kis kopogóbogár mintegy 0,5 w:centiméter hosszú. A sötét színű, jelentéktelen bogár kevéssé feltűnő. Mégis általánosan ismert mint „faféreg”, mivel lárvái öreg bútorokban vagy gerendákban komoly károkat okoznak.

Életmódja[szerkesztés]

A kis kopogóbogár a szabad természetben korhadt, száraz fában, taplógombákban él. Emberkísérő állat lévén azonban sokkal gyakoribb az épületekben, épületfában, bútorokban és fafaragványokban. Az egyébként emészthetetlen cellulóz a lárvák bélrendszerében szimbiotikus mikroorganizmusok közreműködésével táplálkozásra alkalmassá válik.

Szaporodása[szerkesztés]

A w:nőstények a fába rakják petéiket. A lárvák a cserebogárpajorra emlékeztetnek, lábuk rövid, és erőteljes szájszervvel rendelkeznek, amellyel a száraz fában járatokat rágnak. A fa belsejét összevissza rágják, járataikat faliszttel töltik meg. A fában fejlődnek, a fából élnek, és ott is bábozódnak. A rovar teljes fejlődési ideje több mint egy év lehet.Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kis kopogóbogár, 2011. március 1., 06:34 (CET)