Kertészet/Lepkefélék/Gyopárfúrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2160 bájt

Kártevők

Gyopárfúrómoly


Gyopárfúrómoly
(Aethes williana, Syn: -)
Más neve(i): -


A gyopárfúrómoly a valódi lepkék alrendjébe tartozó sodrómolyfélék családjának [[Magyarországon is honos faja.
Ez a mediterrán faj Dél- és Közép-Európában, Északnyugat-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Magyarországon nem gyakori, csak alkalmanként károsít.
Sárgával és barnával tarkázott, csillogó szárnyú lepke. A szárny fesztávolsága 13–17 mm.
Közép-Európában (így nálunk is) évente két nemzedéke fejlődik ki: az első áprilisban, a második júliustól rajzik. A kifejlett hernyók telelnek át, és tavasszal bábozódnak. Petéiket a tápnövény szárának alapjánál helyezik el.
A kikelő hernyók főleg a szívlevelek nyelébe, a szárba vagy a répatest fejébe rágnak be. A kifejlett hernyók a répafejben vagy mellette a talajban gubót szőnek, és abban alakulnak bábbá. A második nemzedék nyári lepkéi a répa nyaka melletti levélhüvelyekre petéznek. A kikelő hernyó kanyargós járatot rág a csúcs felé, majd visszatér járatának kiinduló pontjára, kirágja magát, és a szabadba vezető, lezárt nyílásban alakul bábbá. A legtöbb lepke kikel még a nyáron, de a kifejlett hernyók egy kisebb hányada csak a következő tavasszal alakul bábbá, majd lepkévé.
Legfontosabb tápnövénye nálunk a sárgarépa, de a hernyó megél számos más növényen az ernyősök (Apiaceae) vagy fészkesek (Asteraceae) családjából.
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyopárfúrómoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Gyopárfúrómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)