Kertészet/Lepkefélék/Cseresznyelégy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2073 bájt

Cseresznyelégy


Cseresznyelégy

A cseresznyelégy (Ragoletis cerasi) áttelelnek a talajban, és a nőstények akár 200 tojást is leraknak, egy tojás egy cseresznye. Tojásrakás a gyümölcs színeződés kezdetén történik pontosan abban az időben, amikor a cseresznye sárgulni kezd.


Gazdanövény[szerkesztés]

A rovarok lárva szakaszban kártevők, a cseresznye, fekete cseresznye, de kártételét leírták már paradicsomban, és körtében is.


Leírása[szerkesztés]

A felnőttek kisebbek a házi legyeknél, alapszínük fekete, nagy feje középen fényes, sárga, rövid csápjai vannak. A fejen két nagy összetett zöldes szem. A lábak felső része fekete, alul matt-sárga, szárnyszíne szürke, a szárnyán több keresztirányú fehér vonal figyelhető meg, hozzávetőleges hossza 4,2 mm, és szélessége 1,8 mm.

Tojás[szerkesztés]

A maximális hosszúsága eléri a 2 mm. Egyik végén a tojás keskenyebb.


Lárvák[szerkesztés]

a feje keskeny, és a felső állkapocs éles, 5-6 mm hosszú, színe tejfehér.


Báb[szerkesztés]

henger alakú, és a közepén egy kicsit vastagabb, 3-5 mm hosszú, szélessége 1-től — 1,5 mm. Külső takarója merev kitin. Színe világos sárga vagy szürke és párhuzamosan sárga színű körök láthatók, a gyűrűk száma eléri a tízet.

Rokon fajok[szerkesztés]

Közel 100 faj létezik.
Az alma kukac, (Rhagoletis pomonella) (Walsh) (más néven a "vasút féreg") Eredeti gazdanövénye a vadon élő galagonya (Crataegus spp.)
Az áfonya kukaclégy (Rhagoletis mendax) (Curran), azért fontos, mert a kártevő a termesztett áfonyát károsítja.
A kifejlett legyek életciklusát, csapdák kihelyezésével gondosan figyelemmel kell kísérni, hogy meghatározható legyen a hatékony kezelési idő.