Kertészet/Elsősegély/Általános/Lenyelés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2971 bájt

Kertészet

Lenyelés

Lenyelés[szerkesztés]

A legcélravazetőbb eljárás a gyomormosás. Ezt azonban, csak orvos végezheti el, mivel a gyomormosás nem szakképzett személy kezében veszélyes és kockázatos beavatkozás.

Lenyelés esetén hánytatással, amit hashajtás kell, hogy kövessen. Csak ha muszáj akkor végezzük el, egyébként bízzuk az orvosra. 200 ml vízben oldjunk fel 2 evőkanálnyi orvosi szenet (orvosi szén adagja: 1 g/ttkg) és addig itassuk a mérgezettel, amíg a gyomortartalom ki nem ürül.

Tejjel, zsírral, alkohollal hánytatni tilos!

Hánytatáskor[szerkesztés]

a ruhákat lazítsuk meg a nyakon és a hason. Ha van, a műfogsort távolítsuk el. Hánytatásra legmegfelelőbb az ülő helyzet és a homlok megtámasztása. Fekvő helyzetnél a fejet fordítsuk bal oldalra, hogy a hányadék akadálytalanul eltávozhasson. Minden hányás után öblíttessük ki a szájüreget a mérgezett személlyel.

Gyakran előfordul, hogy a mérgezett hányás közben fulladozni kezd. Ennek oka, hogy a légutakba hányadék került. Ilyenkor a testet enyhén előrehajtva, a hátat a lapockák közötti területen középerősen üssük meg, hogy a hányadék eltávozhasson.

Tilos hánytatni:[szerkesztés]

Eszméletlen állapotban[szerkesztés]

Ilyenkor a hánytatási eljárások eredménytelenek, amennyiben a mérgezett magától hány, csak a hányás fenntartására,a méreg mennél tökéletesebb kiürülésének biztosítására törekedjünk.

Görcsös állapotban[szerkesztés]

Ilyenkor a hányadék a légcsőbe kerülhet, ami fulladást okozhat.

Előrehaladott terhességben[szerkesztés]

Amikor a a hányástól a hasizmok görcsösen összehúzódnak és az így létrejövő hasprés a szülés korai megindulásához vezethet.

Maró mérgek, savak, lúgok[szerkesztés]

Mivel ezek kihányása újabb felmaródásokhoz vezet, sőt a már sérült tápcsatorna az erőlködés következtében át is fúródhat. Ebben az esetben a méreg felhígítására, ezzel a maró hatás csökkentésére kell törekednünk, amihez 1-2 pohár tejet, tojásfehérjével kevert vizet, vagy tiszta vizet kell itatni. Amennyiben a sérült ezt kihányja, úgy az itatást meg kell ismételni. Közömbösítő szereket beadni célszerűtlen, (savmérgezés esetén szódabikarbóna itatása kifejezetten tilos, mert abból hirtelen olyan nagy mennyiségű szén-dioxid gáz keletkezhet, amely a gyomorfalat szétrepesztheti.) Aktivált szenet tartalmazó víz itatása is kerülendő, mert a szemcsék a felmaródott nyálkahártyából nehezen távolíthatók el.

Szerves oldószerek lenyelésekor[szerkesztés]

Mert a félrenyelés veszélye nagy. Félrenyelés következtében az anyag a légutakba és onnan a tüdőbe jutva - tüdőgyulladást okozhat.


Vissza az "Elsősegély" lapra