Kertészet/Elsősegély/Általános/Lenyelés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2968 bájt

Kertészet

LenyelésA legcélravazetőbb eljárás a gyomormosás. Ezt azonban, csak orvos végezheti el, mivel a gyomormosás nem szakképzett személy kezében veszélyes és kockázatos beavatkozás.


Lenyelés esetén hánytatással[szerkesztés]

, amit hashajtás kell, hogy kövessen. Csak ha muszáj akkor végezzük el, egyébként bízzuk az orvosra. 200 ml vízben oldjunk fel 2 evőkanálnyi orvosi szenet (orvosi szén adagja: 1 g/ttkg) és addig itassuk a mérgezettel, amíg a gyomortartalom ki nem ürül.

Tejjel, zsírral, alkohollal hánytatni tilos!

Hánytatáskor[szerkesztés]

a ruhákat lazítsuk meg a nyakon és a hason. Ha van, a műfogsort távolítsuk el. Hánytatásra legmegfelelőbb az ülő helyzet és a homlok megtámasztása. Fekvő helyzetnél a fejet fordítsuk bal oldalra, hogy a hányadék akadálytalanul eltávozhasson. Minden hányás után öblíttessük ki a szájüreget a mérgezett személlyel.

Gyakran előfordul, hogy a mérgezett hányás közben fulladozni kezd. Ennek oka, hogy a légutakba hányadék került. Ilyenkor a testet enyhén előrehajtva, a hátat a lapockák közötti területen középerősen üssük meg, hogy a hányadék eltávozhasson.

Tilos hánytatni:[szerkesztés]

Eszméletlen állapotban[szerkesztés]

Ilyenkor a hánytatási eljárások eredménytelenek, amennyiben a mérgezett magától hány, csak a hányás fenntartására,a méreg mennél tökéletesebb kiürülésének biztosítására törekedjünk.

Görcsös állapotban[szerkesztés]

Ilyenkor a hányadék a légcsőbe kerülhet, ami fulladást okozhat.

Előrehaladott terhességben[szerkesztés]

Amikor a a hányástól a hasizmok görcsösen összehúzódnak és az így létrejövő hasprés a szülés korai megindulásához vezethet.

Maró mérgek, savak, lúgok[szerkesztés]

Mivel ezek kihányása újabb felmaródásokhoz vezet, sőt a már sérült tápcsatorna az erőlködés következtében át is fúródhat. Ebben az esetben a méreg felhígítására, ezzel a maró hatás csökkentésére kell törekednünk, amihez 1-2 pohár tejet, tojásfehérjével kevert vizet, vagy tiszta vizet kell itatni. Amennyiben a sérült ezt kihányja, úgy az itatást meg kell ismételni. Közömbösítő szereket beadni célszerűtlen, (savmérgezés esetén szódabikarbóna itatása kifejezetten tilos, mert abból hirtelen olyan nagy mennyiségű szén-dioxid gáz keletkezhet, amely a gyomorfalat szétrepesztheti.) Aktivált szenet tartalmazó víz itatása is kerülendő, mert a szemcsék a felmaródott nyálkahártyából nehezen távolíthatók el.

Szerves oldószerek lenyelésekor[szerkesztés]

Mert a félrenyelés veszélye nagy. Félrenyelés következtében az anyag a légutakba és onnan a tüdőbe jutva - tüdőgyulladást okozhat.


Vissza az "Elsősegély" lapra