Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Elsősegély/Általános

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 7511 bájt

Kertészet

Általános


A laikus elsősegélynyújtó teendői kizárólag az általános eljárás végrehajtására korlátozódik!Az elsősegélynyújtás fogalma[szerkesztés]

Az elsősegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás közvetlen körülményeinek elhárítása és az állapot további romlásának feltartóztatása érdekében.


Törvényi háttér[szerkesztés]

Az elsősegély-nyújtási kötelezettséget törvény szabályozza, az 1997. Évi CLIV tv. az egészségügyről külön rendelkezik az egyén szerepéről és megkülönbözteti a laikus és az egészségügyi szakdolgozót illetve ennek megfelelő döntési helyzetet teremt.

„Az egyén szerepe 5.§ (3) e) (…mindenkinek…) kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi szolgáltatót értesíteni, amennyiben sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot fennállását észleli, vagy arról tudomást szerez.”

Büntető Törvénykönyv[szerkesztés]

"172. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles."

Természetesen senkitől sem várható el, hogy orvosi szintű szakmai segítséget nyújtson, de a laikus elsősegélynek is döntő jelentősége van, mivel többnyire azonnali és elsődleges beavatkozásra nyújt lehetőséget.

A növényvédő szerek felszívódva mérgezést okozhatnak, ami súlyos esetben halálhoz is vezethet. Az elsősegélyt a mérgezésben szenvedőnek a legrövidebb időn belül biztosítani kell, hogy annak állapota a szakemberek megérkezéséig ne romoljon (az elsősegély nyújtása jog szerint is kötelező, amit az egészségügyi törvény rögzít). Segítésnyújtáskor alapszabály, hogy keveset, gyorsan és szakszerűen járjunk el. A mérgezettet ne szállítsuk el mi magunk, mert gondatlan szállítás esetén is okozhatunk halált.

Az elsősegélynyújtás első lépése, hogy felmérjük a helyzetet, az életveszély mértékét. (Életveszély van, ha pl.: a mérgezésben szenvedő eszméletlen, ingerekre nem reagál, nem lélegzik- vagy csak szabálytalanul-, nincs pulzusa, hidegen verejtékezik, arca elszíneződött.

A fent említett tünetek után mérlegelhetjük az újraélesztés szükségességét, amelynek célja a légzés és a szívizomműködésének fenntartása mesterséges úton. De ez csak akkor jár sikerrel, ha az idegsejtek még életképesek (klinikai halál állapotában). A mérgezés felismerése több szempont alapján ki tud derülni, pl.: a mérgezett el tudja még mondani vagy a mellette található göngyöleg alapján, külső tünetek mutatják, a segítséget nyújtó megtalálja a növényvédő szert. Ha a növényvédő szerrel dolgozók egy időben, azonos körülmények között több élő személy mutatja a mérgezés tüneteit.

Tünetek:[szerkesztés]

Több helyen is megmutatkozik. Bőrön, szemen, légutakban, szájban, de a gyomorban is. Mérgezés észlelésekor az első feladat, hogy a méreg további felszívódását megakadályozzuk. Újraélesztéskor először megvizsgáljuk a tudatot, a légzést és a szívműködést. Ezek hiánya vagy rendszertelen működése esetén az újraélesztés ABC-jét betartva segítséget nyújthatunk.

Az újraélesztés[szerkesztés]

Átjárható légutak biztosítása:[szerkesztés]

Leggyakrabban a nyelv hátracsúszása miatt következik be a légutak elzáródása, amit a hanyatt fekvés, vagy az eszméletlen egyén fejének feltámasztása idéz elő. Ennek megszüntetésére a fejet hajtsuk hátra, vagy tegyünk kabátot, takarót a mérgezett válla, nyaka alá. A légutak elzáródhatnak idegen anyagoktól (hányadék, vér, stb.). Ezeket az anyagokat a fej baloldalra való fordításával ill. ujjunkkal távolíthatjuk el. Ez azért fontos, hogy a lélegeztetést ne akadályozza semmi. Idegen test légcsőbe való jutásakor az oldalra fektetés után a mérgezett lapockái közé üssünk határozottan, hogy az a garatba kerüljön, mert onnan ujjunkkal eltávolíthatjuk azt. A légzés stabilitása után alkalmazzuk a stabil oldalfekvést.


Befúvásos lélegeztetés:[szerkesztés]

A légutak megtisztítása után szabad megkezdeni, ha a mérgezett nincs görcsös állapotban (ekkor tilos). Először a szájból-orrba való lélegeztetést alkalmazzuk. Szükség lesz zsebkendőre vagy más textil darabra, amit átjár a levegő. A papír zsebkendő nem alkalmas. A lélegeztetés menete, a hanyatt fekvő mérgezett mellétérdelése után az egyik kezünket rakjuk annak homlokára, a másikat az alsó állcsontra és zárjuk össze a szájat. Az orra tegyünk zsebkendőt és az orrot szájba véve fújunk levegőt a tüdőbe. Ezután hajoljunk el, amíg a levegő ki nem áramlik. Percenként 16-20 alkalommal ismételjük ugyan ezt. Ha az orrot elzárja valami és nem sikerült kidugítani, akkor a szájból-szájba való lélegeztetést kell alkalmazni. Szinte minden megegyezik az előző lélegeztetési módszerrel, de itt a másik kezünk nem az állcsontra, hanem az állra kerül és az orrnyílásokat összeszorítva, a szájat kinyitva zsebkendőn keresztül fújjunk tüdőbe. Szintén várjuk meg levegő kiáramlását és ellenőrizzük, hogy a levegő tényleg a tüdőbe és nem a gyomorba ment. Addig ismételjük a folyamatot, amíg a mérgezett légzése magától folytatódik, vagy biztos halál nem lép fel, ill. ha az orvos mást nem mond.

Keringés biztosítása[szerkesztés]

(cirkuláció)

Csak hozzáértő személy végezheti el!

Defenzív ellátás[szerkesztés]

Stabil oldalra fektetés alkalmazása, megnyugtatás, állandó felügyelés, vérzéscsillapítás, fájdalomcsillapítás, törésrögzítés, a szem időnkénti összehúzása félig nyitott szemhéjú sérültnél, lehűlés megakadályozása takarással stb.

Mindezek után nagyon fontos, hogy minél előbb értesítsük a mentőket a 104-es telefonszámon. És legyünk felkészülve a helyzetjelentésre.

A bejelentésnek tartalmaznia kell, hogy:

  • Mi történt?
  • Holt történt?
  • Hány személy sérült?
  • Milyen a sérült állapota?
  • Milyen segítség kell még? (tűzoltóság, rendőrség)

A válaszok mindig legyenek rövidek és lényegre törőek!

Nyújtsunk elsősegélyt.


Vissza a kezdőlapraVissza az "Elsősegély" lapra