Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Vonalkás apróbagoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2399 bájt

Vonalkás apróbagoly


Vonalkás apróbagoly
A vonalkás apróbagoly (Axylia putris) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Közép-, Dél-Európában, Dél-Skandináviában elterjedt. Nagyrészt hiányzik a földközi-tengeri szigeteken (kivéve Korzikát és Szicíliát), Dél-Spanyolországban és Dél-Görögországban.
lepke: szárny-fesztávolsága: 30–40 mm. Az első szárnyak alapszíne fényes sárga, a hátsó felében fehéres színű, sötét barna a középső felében. Egy fekete vagy barna csík húzódik át az első szárny közepén,. A hátsó szárnyak fehéres barna szélűek. A szárnyak annyira feszesek, hogy a lepke úgy néz ki, mint egy darab fa.
pete: sárgás színű, kerek és lapos
hernyó: szürke kis fekete foltokkal, a feje barna, a nyakpajzson három fehér ponttal.
báb: világosbarna és inkább tömzsi.
nemzedék: két egymást átfedő nemzedéke május végétől szeptember elejéig rajzik. A második generáció északon ritka, és ha mégis lenne, akkor hiányos. A földön bábozódik be és a báb telel át.
hernyók tápnövényei: júniustól októberig különböző lágyszárú növényeket fogyaszt, mint a cukorrépa (Beta), Galium, árpa (Hordeum), Lotus, lucerna (Medicago), Polygonum, sóska (Rumex), rozs (Secale), gyermekláncfű (Taraxacum), lóhere (Trifolium), búza (Triticum), csalán (Urtica), bükköny (Vicia), mezei szulák.


A Wikimédia Commons tartalmaz Vonalkás apróbagoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Vonalkás apróbagoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége