Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Szélesszárnyú aranybagoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2765 bájt

Szélesszárnyú aranybagoly


Szélesszárnyú aranybagoly
A szélesszárnyú aranybagoly (Polychrysia moneta) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Észak-Spanyolországban, Dél-Franciaországban, az Alpok déli oldalán, a Balkánon (Macedónia, Bulgária, Románia), majd tovább egyenesen az Ukrajnából a középső Uralig és a Bajkál-tóig gyakori. Megfigyelték még Törökország, Örményország , Azerbajdzsán területén és Irán északi részén. Északon a Brit-szigeteken, Észak-Írországban, Skandináviában (kivéve a legészakibb részeket), Észak-Finnországban, de túl az északi sarkkörön, Észak-Oroszországban az Ural-hegységben is előfordult. A faj előnyben részesíti a lombhullató erdőket, parkokat, kerteket.
lepke: 40–45 mm szárny-fesztávolságú, első szárnyai rezes aranysárga színűek, sárgás-barnás jellegzetes, sötét erekkel, rajtuk ezüst folt vastag kerettel, és ennek az alakja nagyjából a nullára hasonlít. A hátsó szárnyak barnásszürkék.
pete: gömbölyű, kissé lapított
hernyó: 35 milliméter hosszú, a korai szakaszban sötét zöld, fekete pöttyökkel. A kifejlett hernyó világos zöld színű, fehér pöttyökkel.
nemzedék: egy évben egy nemzedéke van, de egyes esetekben a részleges második generációja is lehet, az első május közepén a július elején, a második augusztustól szeptemberig rajzik, a második nemzedék nem jelentkezik minden évben.
hernyók tápnövényei: sisakvirágfélék: Katika-sisakvirág (Aconitum napellus), karcsú sisakvirág (Aconitum variegatum), farkasölő sisakvirág (Aconitum lycoctonum), ritkábban a sarkantyúfű (Delphinium), a kerti szarkaláb (Delphinium cultorum) és az európai zergeboglár (Trollius europaeus)


A Wikimédia Commons tartalmaz Szélesszárnyú aranybagoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Szélesszárnyú aranybagoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége