Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Theodor Höpingk

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Theodor Höpingk (Soest, 1591-1641), német történész, jogász és heraldikus.

1627-ben Marburgban a történelem és a retorika tanára és jogi doktor volt. 1635-ben Frankfurt am Mainban, majd Friedbergben tartózkodott.

Nagy hatással volt rá Silvester Petra Sancta, akinek elveit és heraldikai rendszerét továbbfejlesztette, de a történeti forrásokat nem használta olyan ügyesen, mint Petra Sancta. Ő is vallotta a címerek szimbolikus jellegét és ezt sokan félreértették, amikor azt hirdette, hogy „a címerek valamely családnak hieroglifa-szerű képei, amelyek nevezetes cselekedeteket jelképeznek“.

Az 1639 februárjában befejezett, de csak 1642-ben, Nürnbergben megjelent műve (De insignium sive armorum) jó tudományos színvonalat képvisel, de a történeti forrásokat még nem használta következetes módon. Ezek sokasága azonban a címertan és más tudományterületek számára is értékes művé teszi.


  • Művei:

De Insignium Sive Armorum Prisco Et Novo Jure Tractatvs Jvridico-Historico-Philologicus : In quo Dignitatis, Militiæ, Gentis Pontificalia, Imperialia, Regia ... Insignia, Horum Appellationes Variæ, Descriptiones, Genera, Origines ... Ex Sacro Bibliorum Codice, Jure Canonico, ... discutiuntur & enodantur / Theodor Höpingk. - Norimbergæ : Endter, 1642


De sigillorum prisco et novo jure : Tractatus practicus... / Theodor Höpingk. - Noribergae : Endter, 1642


Theodori Höpingks ... consilia sive responsa iuris posthuma à celeberrimis diversarum academiarum facultatibus iuridicis approbata ... ; Cum elencho consiliorum, rerum ac verberum indice accurato / Theodor Höpingk. - Francofurti ad Moenum : Weiss, 1654


Lásd még:

heraldika, axiomatikus heraldika