Heraldikai lexikon/John Bossewell

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

John Bossewell (- 1580) 16. századi angol régiség- és címertani kutató, heraldikus.

Végrendeletében gentleman-nek és közjegyzőnek ('notarye pulique') nevezi magát. Halála előtt a hampshirei Kingsclereben lakott. Halotti táblája címerével (Argent a fesse indented gules with three molets sable in the chief) együtt az itteni Szt. Mária egyházban található. Végakarata végrehajtójaként feleségét Joant jelölte meg. Valószínűleg nem maradtak élő gyermekeik.

Bossewell címlap.PNG

1572-es misztikus heraldikai műve számos címer fametszetét tartalmazza. Gerard Leigh szoros követője volt, műve Legh heraldikai művével egybekötve jelent meg, mint annak második része.

Kedvelte a szimbolikát, az allegóriákat és a mesés történeteket. A heraldikai jelképrendszer és leírások tárgyalása során változatos témákat érint, mint a sakk, a Szfinx rejtélye és a különféle címerállatokra vonatkozó szimbolikát is megemlíti. Műve a történelem, mitológia, a drágakövek és (a bestiáriumokban szereplő) állatok jelképrendszerének egyvelege. A címertant összekapcsolja az erényekkel. Forrásként számos latin szöveget és francia szerzőt használt. Idézi Lydgate, Gower, Sir Thomas Eliot, Richard Grafton műveit, de leggyakrabban Chaucerre támaszkodik, mint pl. a nemességről szólva a Wife of Bath történetében.

Műve tartalmazza a fő erények ábráit, valamint több mint 400 pajzs vagy címerábra képét. A harmadik könyvben (fejezetben) olyan heraldikai sisakdíszek szimbólumai szerepelnek, mint a Szfinx, a sellő (mermaid), az oroszlán vagy a csillag. Egyes címerekben betűkkel jelöli a színeket. Ugyanezeket a fametszteket használták a mű 1597-es második londoni kiadásakor is.

Műve kiadásai[szerkesztés]

Bossewell, John: Workes of Armorie, devyded into three bookes, entituled the concordes of armorie, the armorie of honor, and of coates and creastes, collected and gathered by John Bossewell,... Publication: (S. l.,) : in aedibus R. Totelli, 1572 (London)

Bossewell, John: Workes of Armorie, devyded into three bookes, entituled the concordes of armorie, the armorie of honor, and of coates and creastes, collected and gathered by John Bossewell,... Publication : London : printed by H. Ballard, 1597

BOSSEWELL, John: Workes of armorie. London 1572. Publisher/year Amsterdam: Theatrum Orbis Terrarum; New York: Da Capo Press, 1969. General note A facsimile. Made from a copy in Cambridge University Library.