Heraldikai lexikon/Jacob Franquart

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

H E R A L D I K AJacob Franquart

Jacob Franquart (Antwerpen vagy Brüsszel, 1577 vagy 1583 – Brüsszel, 1651), flamand festő, udvari építész és kitűnű rézmetsző. A neve előfordul Francquart, Franckaert, Francquaert, Jacques Franquart, Francuart alakban is.


Híres műve a Habsburg Albert (1559-1621) a spanyol-németalföld kormányzójának 1621-es halotti menetét megörökítő rézmetszet.[1] A művet Brüsszelben adták ki, de az antwerpeni rézmetszés virágkorárának egyik nagyszerű megnyilvánulását láthatjuk benne. A szöveg nagyrészét Erycius Puteanus (Venlo, 1574 – Leuven 1646), belga író és történész írta, mely korábban már megjelent a Phoenix Principum ... (Louvain, 1622) című műben is. Ez egy színjelölési táblázatot is tartalmaz, mely Zangrius után a legkorábbi vonalkázási rendszer volt a heraldikában. Egyes nézetek szerint Marcus Vulson de la Colombière a maga színjelölési módszeréhez az ösztönzést Francquarttól vehette.


</noinclude>
Habsburg Albert 1621-es temetési menete. Jacob Franquart metszete (1623)
Habsburg Albert 1621-es temetési menete. Jacob Franquart metszete (1623)
Franquart színjelölési táblázata a fenti metszetről

Az említett színjelölési rendszer a Pompa funebris Alberti Pii Austriaci című művében található, a 47. rézmetszethez mellékelt kis táblázaton. Nagyszerű rézmetszetei 64 táblán mutatják be be Habsburg Albert 1621-es halotti menetét, melyen csaknem 700 fő látható, akik tartományuk címeres zászlójával vonulnak fel. A halotti menet metszete csaknem egy méter hosszú. A mesztet címerein láthatók Magyarország, valamint melléktartományai, mint Lodoméria, Szerbia stb. vonalkázott címerei is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jacob Francquart és Erycius Puteanus: Pompa* fvnebris* optimi potentissimiq[ue] principis* Alberti pii,* Archiducis Austriae, ducis Burg[undiae], Bra[bantiae] &c.* Veris imaginibus expressa a Jacobo Francqvart Archit: Reg[io]* Eivsdem principis morientis vita,* Scriptore E[rycio] Pvteano, Consil[iario] Et Historiogr[apho] Reg[io]. Brvxelliae : [Jan Mommaert], 1623, [colophon: Louvain, Henrick Haestens]
    Második (francia) kiadásának címe, melyből az itt bemutatott metszet is származik: Jacques Francquart: Pompe funèbre du très-pieux et très-puissant prince Albert, Archiduc d'Autriche, duc de Bourgogne, de Brabant, &c. Bruxelles, 1729

Lásd még[szerkesztés]

Zangrius, színjelölési módszerek