Heraldikai lexikon/Csöbör Balázs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

szigetvári Csöbör Balázs, miniatúrafestő. Az előneve alapján Szigetvárról kerülhetett Konstantinápolyba, Ali kapudán pasa (tengernagy) sztambuli udvartartásába.

1570-ből való kis miniatúrás könyvét Varjas Béla irodalomtörténész fedezte fel Wolfenbüttelben. 14 színes képet tartalmaz, a címlapján a következő felirattal: „Ez könnv irattatot Kustanczy Napolban az kapitan Aly basa portaian Szigeth Vary Chiöbör Balasnak keze altal ezör öth szaz hetven.”

A benne található figurák nyilván Ali kapudán pasa sztambuli udvartartásának jellegzetes alakjait ábrázolják, s mivel a kötet csonkítatlanul maradt ránk és egyébként csak üres lapokat tartalmaz, kézenfekvő, hogy a miniatúrák, részben vagy egészében, a szigetvári Csöbör Balázs alkotásai.

A szultáni szeráj számadáskönyvei szerint a többezer Törökországba hurcolt magyar rabszolga között akadtak olyanok is, akik – kitanulván e mesterséget – a szultáni szeráj festőműhelyében dolgoztak, akiket eddig csak török nevükön ismertünk. (Nyilván az ő kezemunkájuk nyomán sikeredtek egyes, magyarországi hadműveleteket megörökítő török miniatúrák – pl. a mohácsi csata jelenetei – olyannyira hitelessé.) A 16. század közepén négy magyar származású festő is dolgozott a szultán festőműhelyében, de Csöbör Balázst nem találjuk közöttük.

Kiadása[szerkesztés]

Szakály Ferenc: Szigetvári Csöbör Balázs török miniatúrái 1570. Budapest, 1983. [1]