Növények/B/Buzogányvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Dieffenbachia bauseii szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2403 bájt

Kertészet

Buzogányvirág


Buzogányvirág
Buzogányvirág
(Dieffenbachia bauseii, Syn: Dieffenbachia picta)
Más neve(i): diffenbachia
A buzogányvirág a kontyvirágfélék családjába tartozó, Kolumbiából és Brazíliából származó, mérgező dísznövény faj.
A buzogányvirágnak nagy egyenes szárai, fehéres levelei vannak és viszonylag nagyra, kb. 60 cm-re is nőhet.
A legmérgezőbb szobanövények közé tartozik, tehát a gyerekektől és háziállatoktól tartsuk távol, helyezzük olyan magasságra, helyre, ahol ők nem tudják elérni. A virág nedve allergiás reakciót okozhat, mint bőrirritáció, bőrgyulladás, szájba kerülve akár maró érzést, beszédbénulást is okozhat. Ilyen tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.
A buzogányvirágot kétféleképpen szokás szaporítani, hajtásdugványról és szárdugványról.
Hajtásdugványról úgy tudjuk szaporítani, ha a növény nagyon felkopaszodik és levágjuk a hajtáscsúcsot és vízbe tesszük, várjuk, hogy gyökeret eresszen. Ezután betesszük egy nedves tőzegkeverékbe, lefedjük egy csíráztatóba. Világos helyre tegyük, de ne tűző napra. Ha kifejlődtek már erősebb gyökerek, akkor ültessük egy nagyobb cserépbe.
Szárdugványról pedig úgy, hogy levágunk egy kb. 8 cm-es szárdarabot, ezt virágföldbe helyezzük, lefedjük és kb. 20-22 fokon tarjuk. Kb. 2 hét után vehetjük észre az első gyökerek megjelenését. Ha a növény már megerősödött, átültethetjük egy másik virágcserépbe.
A levelei könnyen elkezdet foltosodni, ha túl sok tápoldat adunk neki, vagy túl száraz levegőn tartjuk. Télen könnyen elsárgulhatnak az alsó levelei, ha túl sokat öntözzük. A takácsatka könnyen előfordulhat a levein, ez ellen növényvédő szerrel védekezhetünk.

Lásd még: Buzogányvirág

Magyar Wikipédia: Buzogányvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Buzogányvirág témájú médiaállományokat.