Címerhatározó/Zala címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Zala címerével foglalkozik.


Zala címere.jpg

Heraldikai leírás: Iveit oldalú ékeléssel három részre osztott álló háromszögű pajzs, melynek első és második arany mezejében egy-egy csúcsával felfelé álló vörös juharlevél (acer rubrum) látható. A kék mezőben lebegő arany koronából kinövő természetes színű öt-öt ágú agancspár között széles végű ezüst kereszt lebeg, fölötte fekete ecsettel átdöfött lebegő helyzetű arany festőpaletta.

Magyarázat: A címer a település két nevezetességét jeleníti meg. A Zichy családnak már a XV. századtól voltak Zalán birtokaik, és egészen a XX. századig igen jelentős szerepet játszottak a település életében. A jobbágyfelszabadítás idejében Zichy Mihály és testvére, Antal fel parcelláztatták birtokaik egy részét a falu lakói között. A világhírű festő, Zichy Mihály emlékét ma múzeum őrzi a faluban, melyet sokan látogatnak. A család szerepére a Zichy címerből vett agancsok között lebegő kereszt, Zichy Mihályra a festőpaletta emlékeztet. A két juharlevél a kúria parkját, mint természetvédelmi területet jeleníti meg.

(NAGY ERNŐ: Lulla község története. Tab környéki települések címerei. [1])


  • Irodalom:


A címer ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:Rövidítések


Lásd még:


Stop hand.svg Ezen kép(ek) és/vagy dokumentum(ok) nem GFDL licencű(ek), kereskedelmi célokra nem használható(k) fel.

A jelen sablonnal ellátott képek, dokumentumok magántulajdonban vannak. Kereskedelmi felhasználásukat jogszabályok tiltják. Bármely módú felhasználásukra a jogtulajdonos írásbeli engedélye szükséges!

The image(s) and/or document(s) on this page are not licensed under the GFDL. These are under a non-commercial-use only license.

Images under this license are in private property. The commercial use of these documents is prohibited by law. Every use needs a prior written permission of the copyright owners!