Címerhatározó/Wythál címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a Wythál (olv. Vitál) család címerével foglalkozik.


alszászi Wythál[szerkesztés]

Wythál András 1564.jpg

Alszászi Wythál András címert és nemességújítást kérő folyamodványa 1564-ből, királyi engedélyezéssel és Bochkay György udvari titkár, a hírneves kalligráfus aláírásával.(Országos Széchenyi-Könyvtár.)

A folyamodványt az ez időben szokásos minta szerint írták; benne a már előbb is nemes Wythál András, a királyi kisebb kancellária és bíróság hites jegyzője, fordul az uralkodóhoz bátyja György és ennek Leánya Erzsébet nevében is. A hozzájárulást I. Ferdinánd király 1564 márt. 5-én adta meg, amint azt az udvari titkárnak a címerábra mellé írt feljegyzése bizonyítja. Érdekes, hogy- a címertervezetből a pajzsbeli koronát törülték s helyébe hármas halmot rajzoltak, amelyből a címer oroszlánja kinől. Az oklevelet az Országos Levéltár N. R. A. 24-13. jelzet alatt őrzi.

MAGYAR MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET. A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT MEGBIZÁSÁBÓL szerkeszti: DOMANOVSZKY SÁNDOR, BALANYI GYÖRGY, SZENTPÉTERY IMRE, MÁLYUSZ ELEMÉR, VARJÚ ELEMÉR. (Budapest, I-V. 1939–1942) III. ISTVÁNYI GÉZA: A HÁROM ORSZÁGRÉSZ TÁRSADALMA

[1]

  • Irodalom:

A címer ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:


Rövidítések

Lásd még:

A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs