Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Veér címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a Címerhatározó kulcsának részeként a Veér, Weér (olv. Vér) stb. családok címerével foglalkozik.


muronyi Weér[szerkesztés]

Kőröstarcsai Weér György halotti címere, 1919

Muronyi Weér András, Lajos herceg főasztalnok mestere, 1509. szeptember 29-én Prágában II. Ulászlótól kapott címermegújítást és pallosjogot.

megj.: a címer leírása hiányos

DL 38.791

Az adományt nyertről az oklevél szövege csak annyit mond, hogy kora ifjúságától fogva szolgálta a királyi udvart és II. Lajos oldala mellett mint főétekfogó és familiaris működött. Az adományozott czímert a szöveg Weér András ősi czímerének mondja, megjegyezve, hogy a régi armális az ősök gondatlansága következtében elveszett. A család Békés megyében volt birtokos.

(Fejérpataky László és Áldásy Antal : Magyar címeres emlékek; Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság (1901, 1902, 1926))

A pajzs alján látható kisebb címer az egykori vadászatoknál a sólymok lábára erősített tulajdonjelzéseknek felelhet meg, melyekkel a sólymok tulajdonosai megkülönböztették egymástól a madaraikat. Ez arra is utalhat, hogy a család valamelyik tagjának ez volt a vadászatnál a címerjele, vagy pedig a sólymokkal történő vadászatoknál egyike volt a madarakra felügyelő vadászoknak. De az is lehetséges, hogy egy úr zsoldjában álló katonaként az ura (pl. a Rožmberk család) címerét jelenti.

  • Irodalom:


A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:

http://real-eod.mtak.hu/5699/1/ForraskiadvanyokKezikonyvek_0645_Magyar_viselet_torteneti_fejlodese_205.pdf -- 223. l. u.

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/cimereslevel-adatbazis/adatlap/3818

[1]

[2]


Lásd még:


A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs