Címerhatározó/Pest megye címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Pest megye címerével foglalkozik.


Pest vármegye[szerkesztés]

Pest vármegye legelső pecsétje
Pest vármegye első magyar köriratú pecsétje. A királyi kiváltságlevél címlapja után. 1836.

A solti rész a török hódoltság idejéig Fejér vármegye egyik járása volt. A török megszállás után azonban Fejér megye solti székét hozzácsatoltá Pest és Pilis egyesített vármegyékhez. Később a solti szék a Solt megye nevet veszi fel. A hódoltság második felében a megye már mint „Pest Pilis-Solt vármegye” szerepel.

Ettől kezdve a vármegye saját címeres pecsétet használt. Korábban a hiteles kiadmányokat a szolgabírák saját címeres pecsétjükkel látják el. Egy 1658-ból való megyei pecséten még szerepel Wesselényi Ferenc főispán, egyben nádorn a neve is. Ezt a pecsétnyomót használták 1733-ig. Ettől kezdve azonban a pecséten a nádor nevét már nem találjuk.


Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye[szerkesztés]

Coa Hungary County Pest-Pilis-Solt-Kiskun (history).svg

Az 1876-os megyerendezés során jött létre és 1950-ig állt fenn. A helyén ma Pest megye, valamint Bács-Kiskun megye nagyobb része található.

  • Irodalom:


A címer ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:Rövidítések


Lásd még:

A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs


Stop hand.svg Ezen kép(ek) és/vagy dokumentum(ok) nem GFDL licencű(ek), kereskedelmi célokra nem használható(k) fel.

A jelen sablonnal ellátott képek, dokumentumok magántulajdonban vannak. Kereskedelmi felhasználásukat jogszabályok tiltják. Bármely módú felhasználásukra a jogtulajdonos írásbeli engedélye szükséges!

The image(s) and/or document(s) on this page are not licensed under the GFDL. These are under a non-commercial-use only license.

Images under this license are in private property. The commercial use of these documents is prohibited by law. Every use needs a prior written permission of the copyright owners!