Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Neumann címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a Neumann családok címerével foglalkozik.


margittai Neumann[szerkesztés]

Neumann Miksa címereslevele 1913. A dokumentum lelőhelye MTAK Ms 5723/3-4
Címerjelek a Neumann család mai Eötvös út 15. alatti nyaralójának ólomüveg-ablakán (lépcsőház, 2. emelet)

Dr. Neumann Miksa bankigazgató és felesége, Kann Margit, valamint három fia: János Lajos, Mihály József és Miklós Ágost 1913. böjtelő hava [február] 20-án kapott magyar nemesi címet és címeres levelet I. Ferenc József magyar királytól a margittai előnév használatának jogával együtt.

Címerleírás: A vágott pajzs felső zöld mezőjében három (2-1) ezüst margaréta arany magházzal, az alsó ezüst mezőben ezüst alapon két zöld pólya. A sisakdísz leveles koronából kinövő három margaréta zöld szárral és két-két zöld levéllel. A sisaktakaró ezüst-zöld.

Neumann Miksa a híres matematikus és fizikus, Neumann János (John von Neunamm), Neumann Mihály (sz. 1907) mérnök (Chicago) és Miklós (sz. 1911) jogász (Philadelphia) apja volt. A címer három margrétáját a három fiúhoz szokták kötni, akiket a családban a magyar heraldikában szokatlan címerjelekkel is megkülönböztettek egymástól. A család a margittai előnevet használta, noha Margittához semmi közük nem volt. Ez inkább utalás lehet Neumann Miksa feleségének, Kann Margitnak a keresztnevére. Úgy tűnik, hogy a család később főleg a címer margarétás változatát használta, az alsó mező pólyái nélkül. Ez a címer szerepel Neumann Miksa síremlékén és a családi ház homlokzatán is.

A címerjelekre több magyarázat is van. János jele a kakas volt (állítólag néha kukorékolt), Mihályé a nyúl (a kinézete miatt), Miklósé pedig a macska (ő a legkisebb). Jánoshoz Kovács Győző szerint egy másik anekdota is kötődik, miszerint még kisfiúként vidékre utazott szüleivel, és éppen akkor jött rá a szükség, amikor egy baromfiudvarban szemlélődtek. Amikor könnyíteni szeretett volna magán, egy kakas zokon vehette a dolgot, János elé ugrott és megcsípte – a fütyijét.

  • Irodalom:

Külső hivatkozások:

Kovács Győző: Ki volt Neumann János?

Neumann képek:

https://archives.hungaricana.hu/en/libriregii/view/hu_mnl_ol_a057_72_1096/?image=0&pg=941&fbclid=IwAR1LfR69FRaQwFWUXUVLhaZugDMHq2D4qyuQNyRKh9HDL_-FPhJ4TZH4-3s&bbox=-1641%2C-1959%2C3007%2C-3


Neumann[szerkesztés]

Id. Neumann Adolf címere

Királyi Könyvek, K 19 - 73. kötet - 86.

  • Irodalom:

Külső hivatkozások:

Rövidítések

Lásd még: