Címerhatározó/Nagyiván címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Nagyiván címerével foglalkozik.


Mattisz (alias Kurucz) Márton főbíró, esküdttársai és a község első lakóinak kézjele a plébánossal kötött megállapodáson, 1756-ból
Nagyiván pecsétje, 1901

Nagyiván.jpg

Nagyiván község 1997-ben elfogadott új címere


Nagyiván község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Címere kékkel és zölddel vágott, csücskös talpú, szimmetrikus, reneszánsz pajzs, arany kerettel.

A felső mező (a címerpajzs 5/7 része) kék, a pajzstalp zöld színű.

A pajzs egész felületét uraló címerkép a bal mellső lábával fecskefark talpú, arany keresztes, piros lobogót tartó, a lobogóra tekintő, jobbra lépő ezüst bárány.

A sisakról kívülről kék, belül zöld színű, díszesen vagdalt, térben ábrázolt sisaktakaró hull alá. A sisaktakarót ötleveles, arany korona rögzíti a szembetekintő, fémszínű, rostélyos sisakhoz. Az oromdíszek szimmetrikusak.

A címert csőrével és jobb, illetve bal lábával két oldalt gólya tartja.

A címer alatt hullámosan tekeredő, kívül zöld, belső oldalán kék színű, egyenes végű, középen 1277 feliratú szalag található. A szalag felirata és körvonala arany.

A vágott címer mázai utalnak a végtelennek látszó pusztára (kapcsolódás a Hortobágyhoz).

A bárány címerkép (hajdani bélyegző nyomat alapján) vallási eredetű, kapcsolódik a település nevéhez:

Szent Iván (Keresztelő Szent János) mondotta Jézusról: - Nézzétek ott az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit -, vagyis legyőzi a bűnt és a halált a feltámadásával. A felemelt zászló a győző uralkodó jelvénye.

A címert tartó állatok a település arculatát és hangulatát befolyásoló környező élővilág tiszteletét hivatottak jelképezni. [1]


  • Irodalom:

FÜVESSY ANIKÓ és VADÁSZ ISTVÁN: Nagyivan. Száz magyar falu könyvesháza. Budapest é. n. Megjelent a magyar állam millenniumára. Elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség - 2007 [2]


A település címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:

[3]

[4]

[5]

Rövidítések


Lásd még:


Stop hand.svg Ezen kép(ek) és/vagy dokumentum(ok) nem GFDL licencű(ek), kereskedelmi célokra nem használható(k) fel.

A jelen sablonnal ellátott képek, dokumentumok magántulajdonban vannak. Kereskedelmi felhasználásukat jogszabályok tiltják. Bármely módú felhasználásukra a jogtulajdonos írásbeli engedélye szükséges!

The image(s) and/or document(s) on this page are not licensed under the GFDL. These are under a non-commercial-use only license.

Images under this license are in private property. The commercial use of these documents is prohibited by law. Every use needs a prior written permission of the copyright owners!