Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Nagyhársas címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Nagyhársas (1899-ig Nagy-Lipnik, szlovákul Veľký Lipník) címerével foglalkozik.


Község Szlovákiában, az Eperjesi kerület Ólublói járásában. A települést 1314-ben Károly Róbert király adománylevelében említik először, amikor a birtokot a Görgey családnak adja. 1314-ben Lypnice, 1330-ban Lupnyk, 1338-ban Fel Lwpnyk néven említik. A 13. század második felében a tatárjárást követően a soltész telepítés idején keletkezett, majd 1567-ben a vlach jog alapján Halicsból betelepített ruszinokkal növekedett lakossága. A 17. században a Mattyasovszky család zálogbirtoka, majd a Palocsay-Horváth család volt a birtokosa. A 18. században a szepesi káptalan birtoka. 1598-ban 17 háza volt, ez 1787-re 142-re, 1822-re 199-re nőtt. Lakói mezőgazdasággal, állattartással, pásztorkodással foglalkoztak. A pásztor hagyományokat jeleníti meg a község címere is, mely juhot ábrázol. [1]

A pásztori hagyományok megjelennek a település pecsétjén is, melyet a 16. századtól a 19. század második feléig használtak. A címer megújításakor a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumán működő Heraldikai Bizottság ajánlására a falu is következetes módon ezt vette történeti alapul.[2] (Sz. L. fordítása)

  • Irodalom:

A falu címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]

[4]

Rövidítések

Lásd még: