Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Meczner címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a Meczner család címerével foglalkozik.


deteki és tengerfalvai Meczner[szerkesztés]

A címer leírása: Kékben, három arany csillaggal rakott pajzsláb felett, kettős farkú arany oroszlán, jobbjában görbe kardot, baljában bilincset tart.

Sisakrész [sic!]: A pajzsalakból kinövő karók: vörös-etüst, kék-arany.

A Magyar Elektronikus Könyvtárból: "Meczner (Deteki és tengerfalvai). Czimerlevelét I. Lipóttól kapta 1702-ben. Kisszebeni régi patricius család, mely Abaujvármegyében 1808-ban kapott donácziót Detekre és Tengerfalvára.

Czimere: Vörös paizslábon, melyen három ötszirmu fehér rózsa van, kék mezőben kétfarku arany oroszlán, mind a két fölemelt markában veres köves arany gyürüt tart, mely lelógó lánczra van erősitve. Sisakdísz a pajzsalak. Takarók. Kék-arany, vörös-ezüst. Egy másik czimeren kék pajzsaljon három aranycsillag van; az oroszlán jobbjában aranymarkolatu kardot tart."

Meczner (deteki és tengerfalvi) kisszebeni patricius család, mely azonban már a XVII. század első felében is nemes volt és nemesi előjogokkal is élt, tagjai amellett, hogy Kisszeben városában szenátorok voltak, Sárosmegye közügyeibe is belefolytak, mint annak táblabírái. A XVII. század elején élt Meczner János és Imre testvérpár. A család Meczner Imrétől származott le. Mihály, Imre unokája 1702-ben címerlevelet nyert I. Leopoldtól, holott őt ezen ármális (=nemesi levél) kelte előtt már "egregiusnak" (=vitézlőnek) nevezte III. János lengyel király egyik oklevelében. Nem tudjuk, hogy e nemesi levél és hatálya kiterjedt-e Mihály többi tertvéreire, s így II. Imrére is, kitől az abaúji ág származott, s azon címer, melyet a család ma is használ, ezen ármálisban adományoztatott-e, vagy már előbb is használták.[1]

Meczner (Deteki és tengerfalvai). Czimerlevelét I. Lipóttól kapta 1702-ben. Kisszebeni régi patricius család, mely Abaujvármegyében 1808-ban kapott donácziót Detekre és Tengerfalvára.

Czimere: Vörös paizslábon, melyen három ötszirmu fehér rózsa van, kék mezőben kétfarku arany oroszlán, mind a két fölemelt markában veres köves arany gyürüt tart, mely lelógó lánczra van erősitve. Sisakdísz a pajzsalak. Takarók. Kék-arany, vörös-ezüst. Egy másik czimeren kék pajzsaljon három aranycsillag van; az oroszlán jobbjában aranymarkolatu kardot tart.[2]

  • Irodalom:

A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

Rövidítések

Lásd még:

A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs