Címerhatározó/Magyaregregy címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Magyaregregy címerével foglalkozik.


Magyaregregy község

(Baranya megye)

Álló, csücsköstalpú,- keskeny arany kereszttel négyelt pajzs. Első mezejében: zöldben lebegő helyzetű, jobbharánt elhelyezett arany égerfa-ág hét levéllel.

Második, kék mezejében zöld hármashalom, a középső, magasabb halomból fakadó ezüst forrásvízzel. A hármashalom felett lebegőhelyzetű „ÁMR” Szűz Mária monogram arannyal. A harmadik, kék mezőben pártázott ezüst várfal nyitott kapuval. A negyedik, zöld mezőben lebegő helyzetű arany napraforgó-virág.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves arany szalagon feketével nagybetűs MAGYAREGREGY felirat. A településnév előtt és után egy–egy díszpont.

MAGYAREGREGY CÍMERE

4 felé osztott pajzs alapú.

A címer feladata, hogy a falu „ismertetőjegyeit” hordozza.

A felső rész a bal oldalon az égerfa ágát ábrázolja.

Magyaregregy neve az „éger” szóból származik, annak „gy” melléknévképzős változata. (A régies „egregy” a mai égeres melléknévnek felel meg.) Valóban, a falut átszelő Völgységi-patak mentén végig vadon növő égerfák vannak.

A bal oldali alsó kép fő turisztikai vonzerőnket: a Máré várat jelzi.

A jobb oldali felső kép az országosan ismert Mária-kegyhely ún. Szent-kútját jelképezi.

A negyedik ábra egy napraforgó. Ez azért került a címerre, mert történelmi kutatások szerint az első ismert magyaregregyi postai pecséten napraforgó szerepelt.

A címer jól mutatja a falu jellegzetességeit.

Színei: zöld, arany, ezüst, kék, harmonikusan illeszkednek egymáshoz.

Történeti leírás:

879 lakosával a Völgység egyik legszebb fekvésű községe a Mecsek keleti lábánál. 1554-ben már Egeregy néven említi az írásos emlék, amely az éger fanévre utal. A Kálvária –dombon áll a XVIII. században épült Mária-kegytemplom. A Máré vár a XIII. században épült épült gótikus stílusban egy római őrtorony helyén, a XVI. században reneszánsz stílusban építették újjá a hajdani lovagvárat. A várban helytörténeti és élővilág-kiállítás látható. A vártól nem messze hidegvízű strand működik. A Falunapot július 1-jén ünneplik. Augusztus első hétvégéjén rendezik a ”Márévári vigasságok”-at. Látványosságok: geológiai tanösvény, üveghuta rom, római őrtorony, cigányhegyi kilátó. Az Arnold-házban mészárszék múzeum működik és eredeti jégszekrény található benne. [1]

  • Irodalom:

A falu címerének ábrája a Címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[2]

[3]

Rövidítések

Lásd még: