Címerhatározó/Kenderes címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Kenderes címerével foglalkozik.


Kenderes pecsétje az első községi törvény után

Kenderes legrégibb címere az 1732-ben készült pecséten látható. A címer kerek pajzsban K betűt ábrázol, s fölötte jobbra fordított sisakon jobbra forduló jobb lábában követ tartó daru áll. A pajzsra sisaktakaró borul. A daru őrtállást, illetve a helytállást jelképezi, ugyanis a heraldikai magyarázat szerint a pihenő madarak közül egy őrködik, egyik lábában követ tart, hogy ha talán mégis elaludna, a leeső kő koppanására feleszméljen, és továbbra is éberen strázsálhasson. A pajzsban szereplő K betű jelképezheti a község nevének kezdőbetűjét, de emlékeztethet a Kenderessy családra is. A címer a XIX. század elején módosult, és egy fennmaradt, „Kenderes A. O. 1806.” köriratú pecséten a kör alakú címerben keresztbe helyezett búzaszálak láthatók, közöttük hordó beléhelyezett tölcsérrel, s felette ötágú korona lebeg.

A település régi pecsétnyomója elveszett, ezért a XIX. század közepén újat készítettek. Eredetileg az 1851-es évszámmal látták el, majd később egy megyei határozat szerint 1861-re módosították. A pecsétben a címer az 1732-ből származó ábrázolást újítja meg azzal a különbséggel, hogy a kör alakú pajzsban a K betű helyett két, keresztben elhelyezett búzakalász látható.

A címer leírása a község 1872. évi szabályrendelete szerint: Ellipszis alakú álló pajzsban egymáson dőlt kereszt alakban elhelyezett két szál leveles szárú búzakalász. A pajzs tetejét jobbra-balra boruló foszlány takarja. Ezen jobbra forduló, bal lábán álló, félig felhúzott jobb lábában vasgolyót tartó daru áll, melynek feje felett hatágú csillag van. Az ábra heraldikai szempontból hiányos, mert a pajzson nincs sisaktakaró. Ezért vetődött fel 1931-ben, hogy ismét az eredeti címert alkalmazzák a pecséteken. Az 1935-ben visszaállított eredeti címerben ábrázolt ovális alakú pajzs színe kék, benne ezüstszínű nagy K betű látható. A pajzson jobbra forduló ötágú nyílt koronás lovagsisak helyezkedik el. Fölötte jobbra forduló, jobb lábában vasgolyót tartó daru áll. A pajzsra is ráboruló sisaktakaró jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst. A község 1949. április 20-ig használta címeres pecsétjét. Ezután a belügyminiszter rendeletére címer nélküli bélyegző alkalmazására tértek át.

A rendszerváltást követően Kenderes nagyközség önkormányzata 1991. évi 6. sz. rendeletével megalkotta a nagyközség címerét és zászlaját.

A címer:

Kerekded pajzs ezüst mezejében két egymást alul keresztező aranyszínű búzakalász helyezkedik el. A pajzson egy kissé jobbra fordított, ötlombú koronával fedett sisak van, s fölötte jobb lábában követ tartó daru áll. A pajzsra is ráboruló sisaktakaró alapszíne mindkét oldalon kék, ezüsttel és arannyal kiegészítve.

A zászló: Téglalap alakú, fehér színű selyemanyagon, középen mindkét oldalon a község címere természetes eredeti színezésű hímzéssel. Alatta félkörben Kenderes Nagyközség felirat szerepel aranyszínezéssel. A zászlót körben aranyszegély díszíti két aranybojttal.[1]

  • Irodalom:

CSEH GÉZA - SZIKSZAI MIHÁLY: Kenderes. Száz magyar falu könyvesháza. Megjelent a magyar állam millenniumára. Budapest é. n. Elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség - 2007 [2]

A település címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]

Rövidítések

Lásd még: