Címerhatározó/Gyönk címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Gyönk címerével foglalkozik.


A Hűséggel a Hazához mozgalom jelvénye

Gyönk mezőgazdaságára és gimnáziumára utaló címere

Gyönk nagyközség

(Tolna megye)

Álló, csücsköstalpú tárcsapajzs, felül két hullámvonallal süvegezetten, alsó ívein 2-2 hullámvonallal tagoltan. A pajzs zöld mezejében behajló arany sátor, benne lebegő zöld hársfa, hármas tagozódású lombozattal, hétágú gyökérzettel. A fa előtt - annak törzsét kissé takarva - lebegő, nyitott vörös könyv, előtte balharánt elhelyezett ezüst lúdtollal.

A felső jobb oldali zöld mezőben lebegő, szárán összefogott három arany búzakalász. A bal oldali zöld mezőben lebegő, leveles arany szőlőfürt. A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves arany szalagon feketével nagybetűs GYÖNK felirat.

Gyönk címerének tartalmi vázlata:

Gyönk nagyközség címerképének kialakításához támpontot adott a település régi, feudális korból fennmaradt pecsétlenyomata, emellett a helytörténeti adatok, valamint azon szándék, hogy a címerben utalás történjen a német nemzetiségre is.

Az előbbiekre figyelemmel a címertan jelképrendszeréből felhasználásra került motívumok: a szőlő, a búzakalász, a fa, a könyv. Jelentősége van a mázaknak (színek, fémek), a képben megjelenő számoknak.

A szárán összefogott három arany búzakalász a meghatározó szerepű mezőgazdaságot jelképezi.

Az arany szőlőfürt Gyönk és környék szőlőművelő kultúráját, a nemes bort jelenti.

A címerben szereplő hársfa utal a német nemzetiségre. A hétágú-gyökérrel együtt ábrázolt fa a nemzetiség jelzésén túl is jelentős tartalommal bír - kifejezi a múlt megbecsülését, a jelen munkálkodásának értelmét, bizakodást a település jövőjében -, melyhez szorosan kapcsolódik a gimnáziumra, oktatásra utaló könyv.

A nyitott könyv hivatott kifejezni, hogy a tudást adó intézmény nyitott mindenki számára, a szellemi érték szabadon áradhat az egyén, a közösség, a község hasznára. A gimnázium olyan szellemi centrumot jelentett Gyönk történelmében, mely meghatározó volt a polgárosodási folyamatra, a városias jelleg kialakulására.

Gyönk nagyközség címerképében szimbolikusan megfogalmazott jelentéstartalmat, a település közössége magáénak vallja és annak meg kíván felelni. [1]

  • Irodalom:

SZILÁGYI MIHÁLY: Gyönk. Száz magyar falu könyvesháza. Budapest é. n. Megjelent a magyar állam millenniumára. Elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség - 2007

[2]

A település címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]

[4]

Rövidítések

Lásd még: