Címerhatározó/EGY/K/pvá/M/em

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | EGY‎ | K‎ | pvá‎ | M
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A következő lépés eldöntendő kérdése (a címerhatározás IV. a. lépése), hogy a kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon található egyéb mesteralak (a fő mesteralak) milyen további járulékos jegyekkel rendelkezik? Először azt vizsgáljuk, hogy hány egyéb mesteralak van a mezőben. Ez a határozás sorrendjében lehet egy (jele egy), két (két), három (hár) és háromnál több egyéb mesteralak (hárt).


Az egyéb mesteralakok száma, IV. a. lépés


Az egyéb mesteralakok száma (egy, két, hár, hárt)


EGY-K-pvá-MC-em.PNG


A kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon egy egyéb mesteralak van (egy)    →Tovább


A kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon két egyéb mesteralak van (két)    →Tovább


A kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon három egyéb mesteralak van (hár)    →Tovább


A kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon háromnál több egyéb mesteralak van (hárt)    →Tovább

Vissza←

Definíciók

  • A IV. a. lépésben azt határozzuk meg, hogy a kétféle borítású pólyázott vagy vágott alapon milyen egyéb mesteralak van.

Egyéb mesteralak lehet mindenféle geometriai alakzat, mely nem tartozik a fő mesteralaklok előbbi kategóriáiba. Általában minden végük érintkezik a pajzs szélével. Az egyéb mesteralak nemcsak egyenes, hanem mindenféle görbe és szögletes vonalakkal meg lehet rajzolva. A mező fő címerábrájának szerepét betöltő egyéb mesteralak lehet lékelt, más címerábrákkal díszített stb. Ezek az alkategóriák ezen a lépésen (IV. a.) belül mind ebbe a kategóriába tartoznak. Az egyes változatok között a további lépésekben fogunk különbséget tenni.PéldákLásd még: A címerhatározás szabályai, Címerhatározó, heraldika