Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/EGY/K/nhn/M/em

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | EGY‎ | K‎ | nhn‎ | M

A következő lépés eldöntendő kérdése (a címerhatározás IV. a. lépése), hogy a kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon található egyéb mesteralak (a fő mesteralak) milyen további járulékos jegyekkel rendelkezik? Először azt vizsgáljuk, hogy hány egyéb mesteralak van a mezőben. Ez a határozás sorrendjében lehet egy (jele egy), két (két), három (hár) és háromnál több egyéb mesteralak (hárt).


Az egyéb mesteralakok száma, IV. a. lépés


Az egyéb mesteralakok száma (egy, két, hár, hárt)A kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon egy egyéb fő mesteralak van (egy)    →Tovább


A kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon két egyéb fő mesteralak van (két)    →Tovább


A kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon három egyéb fő mesteralak van (hár)    →Tovább


A kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon háromnál több egyéb fő mesteralak van (hárt)    →Tovább

Vissza←

Definíciók

  • A IV. a. lépésben azt határozzuk meg, hogy a kétféle borítású négyelt vagy harántnégyelt alapon milyen egyéb fő mesteralak van.

Egyéb mesteralak lehet mindenféle geometriai alakzat, mely nem tartozik a fő mesteralaklok előbbi kategóriáiba. Általában minden végük érintkezik a pajzs szélével. Az egyéb mesteralak nemcsak egyenes, hanem mindenféle görbe és szögletes vonalakkal meg lehet rajzolva. A mező fő címerábrájának szerepét betöltő egyéb mesteralak lehet lékelt, más címerábrákkal díszített stb. Ezek az alkategóriák ezen a lépésen (IV. a.) belül mind ebbe a kategóriába tartoznak. Az egyes változatok között a további lépésekben fogunk különbséget tenni.

PéldákLásd még: A címerhatározás szabályai, Címerhatározó, heraldika