Címerhatározó/EGY/E/M/hbp

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | EGY‎ | E
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A következő lépés eldöntendő kérdése (a címerhatározás IV. a. lépése), hogy az egyféle borítású alapon található harántpólya vagy balharántpólya (a fő mesteralak) milyen további járulékos jegyekkel rendelkezik? Először azt vizsgáljuk, hogy hány harántpólya vagy balharántpólya van a mezőben. Ez a határozás sorrendjében lehet egy harántpólya vagy balharántpólya (jele egy), két harántpólya vagy balharántpólya (két), három harántpólya vagy balharántpólya (hár) és háromnál több harántpólya vagy balharántpólya (hárt).

(Csak azon címerek tartoznak ide, melyekben a harántpólyán vagy balharántpólyán kívül más címerábra is van vagy csak egy harántpólya vagy balharántpólya, mely díszített. Ha a mezőben csak a harántpólyák vagy balharántpólyák találhatók (legalább kettő), az kétféle borítású alapnak számít. Lásd: Címerhatározó/EGY/K/hbh)


A harántpólyák vagy balharántpólyák száma, IV. a. lépés


A harántpólyák vagy balharántpólyák száma (egy, két, hár, hárt)


EGY-E-M-hbp-egy.PNG


Az egyféle borítású alapon a fő mesteralak egy harántpólya vagy balharántpólya (egy)    →Tovább


Az egyféle borítású alapon a fő mesteralak két harántpólya vagy balharántpólya (két)    →Tovább


Az egyféle borítású alapon a fő mesteralak három harántpólya vagy balharántpólya (hár)    →Tovább


Az egyféle borítású alapon a fő mesteralak háromnál több harántpólya vagy balharántpólya (hárt)    →Tovább

Vissza←


Definíciók

  • A IV. a. lépésben azt határozzuk meg, hogy az alapon milyen harántpólya vagy balharántpólya van.

A harántpólya vagy balharántpólya olyan geometriai alakzat, mely a pajzs szélességének 1/3-át, más definíció szerint 2/7-ét foglalja el. Több harántpólya vagy balharántpólya esetén ezek az arányok módosulnak. Az osztóvonalak által létrejövő mezők közül a két szélsőnek egyforma színűnek kell lennie, különben nem (egy szokványos) mesteralak, hanem harántolt vagy balharántolt pajzs jön létre. Általában mind a két végük érintkezik a pajzs szélével. A harántpólya vagy balharántpólya nemcsak egyenes, hanem mindenféle görbe és szögletes vonalakkal meg lehet rajzolva. A mező fő címerábrájának szerepét betöltő harántpólya vagy balharántpólya lehet lékelt, egyik végén hegyes, más címerábrákkal díszített stb. Ezek az alkategóriák ezen a lépésen (IV. a.) belül mind ebbe a kategóriába tartoznak. Az egyes harántpólya vagy balharántpólya-változatok között a további lépésekben fogunk különbséget tenni.Példák


Alaptípusok[szerkesztés]

Megkülönböztető jegyek[szerkesztés]

Szám[szerkesztés]

Hozzáadott jegyek[szerkesztés]

A hozzáadott jegyek a számmal és díszítéssel egymás között is kombinálódhatnak. Készíhető pl. két vörös, aranyliliomokkal bevetett, lékelt hullámos lebegő feltolt harántpólya is.

Külön jegyek (csonka)[szerkesztés]
Helyzet[szerkesztés]

Kiegészítő jegyek[szerkesztés]

A különféle vonalakkal megrajzolt lehetséges harántpólyákra lásd az osztóvonal címszót.

Borítás[szerkesztés]
Díszítés és szerkezeti viszonyok[szerkesztés]


Lásd még: A címerhatározás szabályai, Címerhatározó, heraldika