Címerhatározó/Burgenland címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Burgenland címerével foglalkozik.


Burgenland Wappen.PNG

A címer ábrája a Címerhatározóban még nem szerepel →Címerhatározó

Burgenland Ausztria kilencedik tartománya, mely a Trianoni szerződés után Magyarországtól elcsatolt területekből áll. Magyar (Őrvidék, Felsőőrvidék, Várvidék) és osztrák elnevezései mesterséges névalkotással jöttek létre, melyek korábban nem voltak használatosak. Burgenland Pozsony, Moson, Sopron és Vas vármegyék nyugati területeiből jött létre. A címert 1922-ben, a tartomány létrehozása után alkották meg.

A tartomány címere a legnagyobb birtokosok címeréből, a Németújvári (vörössel és ezüsttel hasított) és a Nagymartoni család címeréből (sziklán álló sas) szerkesztették meg. A boglárpajzs vörössel és mállal háromszor hasított, ami aligha lehet a Németújvári család eredeti címere, inkább csak egy arra utaló változat.

  • Irodalom: Nagy Iván VIII. 92-94. l.
  • Külső hivatkozások:

Burgenland címere: [1]


Rövidítések


Lásd még:


Stop hand.svg Ezen kép(ek) és/vagy dokumentum(ok) nem GFDL licencű(ek), kereskedelmi célokra nem használható(k) fel.

A jelen sablonnal ellátott képek, dokumentumok magántulajdonban vannak. Kereskedelmi felhasználásukat jogszabályok tiltják. Bármely módú felhasználásukra a jogtulajdonos írásbeli engedélye szükséges!

The image(s) and/or document(s) on this page are not licensed under the GFDL. These are under a non-commercial-use only license.

Images under this license are in private property. The commercial use of these documents is prohibited by law. Every use needs a prior written permission of the copyright owners!