Bortörvény/Magyar borkönyv

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Magyar Borkönyv (2003)[szerkesztés]

Az 1997. évi CXXI. bortörvény 82. §-nak értelmében alakult meg a Magyar Borkönyv Bizottság (MBB) 1998-ban.

Fő feladata a borászatot érintő szabályozó rendszer kidolgozása és egységes szerkezetbe foglalása volt, elsősorban az EU-anyag átvételével, és az O.I.V. ajánlásokkal.

A Bizottság alapvető célkitűzésének tekintette a magyar sajátosságok megjelenítését, a magyar karakterek harmonizálását az európai szabályozással. A miniszteri felkéréssel rendelkező tagságú Magyar Borkönyv Bizottságon belül gyakorlatilag négy szakbizottság működött.

Az analitikai Szalka Péter (egyben az MBB alelnöke is), a technológiai dr. Janky Ferenc, a csomagolási és kiszerelési Kuzniarski Viktorné és a Magyar Eredetvédelmi Tanács által felállított Bor Eredetvédelmi Bizottság Dr. Botos Péter Ernő vezetésével, az érdekelt szakmabeli kollégák bevonásával, együttműködésével működött. Az évek során hatékony, segítő közreműködést tanúsítottak az FVM illetékes munkatársai, akik a munkában történő konkrét közreműködésen túl napi információkkal is segítették az alkotó, szerkesztő munkát. A fejezetek szakmai hitelességét az illetékes bizottsági tagok és vezetőjük magas és szakmai ismerete és ágazati gyakorlata garantálja. Ez a szakmai összeállítás a 2003. év nyaráig megjelent hazai és Európai Uniós rendeletek figyelembevételével készült.

Az természetes, hogy egy ilyen léptékű anyag sosem lehet egyszer és mindenkorra kész. Mind az európai mind a hazai szabályozás változik, időről-időre fejlődik. Az MBB tagjai kinevezésük lejártát követően is az egyes szakbizottságok illetékeseivel együtt folyamatosan részt vesznek a Magyar Borkönyv adott fejezeteinek igény szerinti aktualizálásában.

A Magyar Borkönyv elkészült fejezeteit annak a reményében bocsátjuk a szakma - és a tágabb érdeklődők - rendelkezésére, hogy az jól fogja szolgálni a magyar borászat ügyét és megalapozza a hazai szabályozás történelmét és a fejlesztés irányába hat.

Budapest, 2003. december 10.

Dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, tanszékvezető a Magyar Borkönyv Bizottság elnöke (1998-2003)


Csatolt állományok:[szerkesztés]

2004.07.21. 16:25