Ugrás a tartalomhoz

Blender 3D

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Köszöntünk mindenkit a Blender 3D programmal foglalkozó magyar nyelvű wikikönyvben. Várjuk véleményeteket, kritikátokat a vitalapon. Ugyanitt várjuk lelkes fordítók, írók jelentkezését.

A Blender egy 3 dimenziós modellező és animátor program. Szabad szoftver, tehát ingyenesen letölthető a hivatalos oldaláról (innen), ahol a nagy platformokhoz (Windows, Linux, MacOS, Solaris, FreeBSD) található változat. Ugyanezen az oldalon hatalmas mennyiségű leírás, segédlet, dokumentáció található. Sajnos ezek mind angol nyelvűek. Ez a wikikönyv pont emiatt született. Szeretnénk a magyar felhasználók dolgát megkönnyíteni fordításainkkal, és saját írásainkkal egyaránt. (A mellékelt kép még a régebbi kiadású Blendert mutatja.)

A legújabb verzió: Blender 2.78

Történet[szerkesztés]

Ton Roosendaal által alapított NeoGeo holland stúdió készítette a Blendert 1995-ben. Feloszlása után a NaN (Not a Number) vette át a fejlesztést 1998-ban. A cég 2001-ben átalakult, és új piacot keresett, ez az interaktív webdesign lett, végül csődbe ment. A fejlesztéseket (így a Blendert is) leállították.

A Blenderben ekkoriban rengeteg hiba, és hiányosság volt. Roosendaal a probléma megoldását keresve megalapította a Blender Foundationt. Ennek a non-profit vállalkozásnak volt a feladat Blender fejlesztésének folytatása szabad szoftverként. 2002 végére sikerült a „Free Blender” akcióval összeszedni a szükséges 100000 eurót, és így megvették a forráskódot. Azóta a Blender GNU GPL (General Public License) alá tartozik.

Érdekesség, hogy az összeget rekord idő (7 hét) alatt sikerült összeszedni, és Blender Foundation születésétől számított 8. hónapban már el is érte első és legfontosabb célját. A fejlesztés azóta is tart, rengeteg újítással, és funkcióval bővítve a Blendert verzióról verzióra.

Lapok[szerkesztés]

Wikikönyv állapotok
Tervezet: Vázlat: Kezdeti: Fejlődő: Fejlett: Teljes:

Linkek[szerkesztés]