Ugrás a tartalomhoz

Útipatika/Vény nélkül kapható gyógyszerek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Difenhidramin. Felnőtteknek Daedalon tabl. 4 x 1 naponta. , Hisztamin-1-receptor-antagonista. Antihisztamin, antiallergikum. Tiltott és ellenőrzött gyógyszernek tekintik Zambiai Köztársaságban [1]. Nem tanácsos a gyógyszert az országba bevinni. [2].
A gyógyszerszedés írott szabályai szerint nem véletlen az, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. Mint minden, a szervezetbe való külső beavatkozás, a gyógyszerszedés is rejt magában veszélyeket, ám ha a gyógyulás megkívánja, a legkisebb hatásos adagban alkalmazva ezek a veszélyek csökkenthetők. Olvassa el figyelmesen az utasításokat a gyógyszeres dobozon, és ne használja, ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet a gyógyszerre. A felnőtt egyszeri adagok 70 kg-os testtömegű betegre vonatkoznak.
Megkülönböztetünk külsőleg és belsőleg alkalmazandó gyógyszerformákat. A külsőleg alkalmazandók legtöbbször hintőporok, rázókeverékek, olajok, krémek, kenőcsök, cseppek (pl. szemcsepp), különböző folyadékok. A belsőleg alkalmazandó gyógyszerek lehetnek teakeverékek, porok, pilulák (golyócska alakú gyógyszerek), cseppek, különböző folyadékok, kúpok (végbél- és hüvelykúpok), tabletták és kapszulák. A parenterálisan adható készítmények injekciók vagy infúziók, melyek beadása legtöbbször orvosi segítséggel történik (kivétel a betegek által is elsajátítható véralvadásgátló vagy inzulin kezelések). A tapaszok is népszerű formái az egyes gyógyszereknek, egyszerű alkalmazhatóságuk és állandó gyógyszerkibocsátásuk miatt. Nagyon fontos, hogy a külsőleg alkalmazandó gyógyszereket ne nyeljük le,mert úgy nem fejtik ki gyógyhatásukat, rosszabb esetben akár mérgezőek is lehetnek. A belsőleg alkalmazandó készítményeket pedig csak abban a dózisban szedjük, amelyben az orvos rendelte.


Bővebben a gyógyszerek adatai:
ogyi gyogyszeradatbazis :http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/
drugs[3] :http://www.drugs.com/

Allergia ellenes szerek és hányáscsillapítók

Duzzanat a felső ajakon méh csípése után.
Tárolás:
ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Felhasználhatósági időtartam:
5 év.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: naponta 4 - 6 óránként 1 - 2 tabletta, a legnagyobb napi adag 8 tabletta. 6 - 12 év közötti gyermekeknek: naponta 1 - 3-szor 1 tabletta (összesen napi 5 mg/ttkg). Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt ½ órával kell bevenni.
Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tűzhangya-harapás, gennyhernyók okozta allergiás reakció kezelése. mérgesszömörce, mérgező tölgy, mérges zumak bőrtüneteinek csökkentése. Scromboid mérgezések tüneteinek csökkentése.
Clorbutanolum, kémiai konzerválószer, szedatív, hipnotikus és gyenge helyiérzéstelenítő, hányáscsillapító.
Tárolás:
hűtőszekrényben (2ºC - 8ºC) tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
2 év.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőtteknek megelőzésre az utazás megkezdése előtt 1/2 órával 1 kúp.Terápia: szükség szerint 4-6 óránként 1 kúp. A dimenhidrinát maximális napi adagja 400 mg (24 óra alatt 4 kúp). Májelégtelenség esetén az adagot csökkenteni kell. Tarantula harapás. Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tűzhangya-harapás. Mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak. Scromboid mérgezések tüneteinek csökkentése.
Tárolás:
Különleges tárolási előírások: legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
4 év
Adagolás és alkalmazás:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: naponta 1 tabletta. 6-12 éves kor között adagolás a testsúly alapján: 30 ttkg felett naponta 1 tabletta. A 10 mg-os hatáserősségű tabletta nem adható 30 ttkg alatti gyermekeknek. A tabletta étkezésektől függetlenül bevehető.
Tarantula harapás. Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tűzhangya-harapás. Mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak. Scromboid mérgezések tüneteinek csökkentése.

Bélgyulladást csökkentők, hasmenést gátlók

Bizmut-szubszalicilát. A Suspensio bismuthi subsalycilici pro infante FoNo. VI.-ban hivatalos, utazás okozta hasmenésben kisgyermekeknek, felnőtteknek. Bevonó. Csökkenti a gyulladást. Csökkenti a gyomor hipermotilitását. Kötődik az E. coli toxinjaihoz. Baktericid, oligodinámiás hatása révén. Gyenge antacid.
Tárolás:
legfeljebb (20ºC-25°C) tárolandó.Fénytől és nedvességtől védve. Nem fagyasztható. Ne tárolja fürdőszobában.[4].
Felhasználhatósági időtartam:
2 év
Adagolás és alkalmazás:
Hasmenés és gyomorpanaszok esetén felnőttek és 12 év feletti gyermekek: szokásos adagja 2 tabletta óránként. Ne vegyen be 16 tablettánál többet naponta. Súlyos hasmenés kezelésére. Ha Ön ezt a gyógyszert szedi kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, ha a tünetek nem javulnak 2 napon belül, vagy ha rosszabbra fordulnak.
 • dioszmektit (Smecta 3 g por szuszpenzió 10 tasak)
Tárolás:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Adagolás és alkalmazás Szájon át történő alkalmazásra. Heveny hasmenés kezelése:
Gyermekeknek és csecsemőknek
1 éves kor alatt: naponta 2 tasak 3 napon át, utána naponta 1 tasak
1 éves kor fölött: naponta 4 tasak 3 napon át, utána naponta 2 tasak
Felnőtteknek A javasolt adag naponta 6 tasak.
Végbélen át történő alkalmazás
Retenciós beöntés: 1-3 tasakot 50-100 ml langyos vízben feloldva napi 1-3 beöntés.
 • tri-potassium di-citrato bismuthate (De-nol 120 mg tabletta 120x)
Tárolás:
25°C felett tárolandó.[5].
Felhasználhatósági időtartam:
4 év
Adagolás és alkalmazás:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: 4-szer 1 tabletta, étkezés előtt fél- egy órával. Súlyos hasmenés kezelésére.

Bélmozgást csökkentő, hasmenés elleni gyógyszerek

Escherichia coli, az általa okozott fertőzés 61 halálesetet okoz az Egyesült Államokban minden évben. Fertőzés gyakran vezet véres hasmenéshez, és esetenként veseelégtelenséghez. Félig sült vagy a földdel szennyezett marhahús. Fertőzés előfordulhat nyers tej fogyasztása, szennyezett ivóvíz vagy úszás után.
Loperamid, Felnőtteknek Huma-Loperamide 2 mg max. 8 tabletta naponta, 6 éves kor alatt nem adható, súlyos hasmenés kezelésére, bélmozgást csökkentő szer, opioid-μ-receptor agonista.
 • loperamid (+Huma-Loperamide 2 mg tabletta 100x)
Tárolás:
legfeljebb 30 °C -on tárolandó.
Felhasználhatósági idő:
3 év
Adagolás:
Felnőttek és 6-17 éves gyermekek akut hasmenés kezdő adag 2 tabletta (4 mg) felnőtteknek, ill. 1 tabletta (2 mg) gyermekeknek, ezt követően 1 tabletta (2 mg) minden laza széklet után. Max. 3-8 tabl./nap. Súlyos hasmenés kezelése.

Bélmozgást növelő gyógyszerek, hashajtó* Senna glycosidok (Tisasen A+B forte 20 mg tabletta 30x)

Tárolás:
25 °C alatt, száraz helyen tartandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Adagolás és alkalmazás:
10-20 mg lefekvés előtt. Legyengült vagy idős betegeknél a kezelést napi 10 mg adásával ajánlott kezdeni. Egyszeri hashajtásra (egyszeri erőteljes béltisztításra) szükség esetén nagyobb adag (max. 40 mg) is alkalmazható.

Bőrgyógyászati készítmények

Napfürdőző hölgy. 2009. június 24., 12:11.
Allantoin, nedvesítő és keratolitikus hatású, növeli az extracelluláris mátrix víztartalmát, gyorsítja az elhalt bőr külső rétegeinek lehámlását, elősegíti a sejtosztódást és a sebgyógyulást, gyulladásgátló, bőrvédő hatása van.
Erythema solare. Napozás okozta leégés megelőzésére Vichy termékek.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Végtagok fagyása esetén a szövetkárosodás megelőzésére.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak okozta allergiás reakció kezelése. Végtagok fagyása esetén a szövetkárosodás megelőzésére. Tengeri szivacsok, medúza csípések okozta bőrgyulladás kezelésére.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Folyékony ragasztó, amely fokozza a tapadást a sebek zárásánál, sebragasztó csíkokon vagy szalagokon alkalmazva.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
A bőr gombás fertőzésének kezelésére és a gombás fertőzéstől sérült bőr ápolására a szőrrel nem fedett bőrfelületen, hajlatokban, lábujjközökben, köröm/körömágy mentén, illetve a nem gombás eredetű bőrgyulladás (eritrazma) kezelésére. A külső nemi szervek gyulladásos, fertőzéses gombás betegségeire, a szexuális partner egyidejű helyi kezelésére.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Antihisztaminoknak csoportjába tartozó, allergiás bőrtünetek és számos, különböző eredetű viszketés csillapítására alkalmas gyógyszer.
 • MEXORYL XL (VICHY Capital Soleil napvédő krém arcra Dry Touch SPF 50+ 50 ml)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
UVA + UVB védelem 50+. Paraben-mentes. Hipoallergén. Fotostabil. Bőrerősítő és -nyugtató hatású Vichy termálvízzel. Véd az UV sugárzás okozta bőrkárosodás ellen.

Bőr-, nyálkahártya- és sebészeti fertőtlenítők

Sebes ember. Az Opera Chirurgica-ből, Ambroise Paré munkája.1594.
Antiszeptikus hatású klórhexidin.
A povidon-jód antimikróbás spektruma kiterjed a vírusok, baktériumok, gombák és néhány protozoon széles tartományára.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Alkalmazás:
Baktericid, fungicid, virucid, Hepatitis-B és HIV/AIDS vírus inaktiváló hatású.
 • klorogén-szeszkvihidrát (Neomagnol 1000 mg tabletta 100x)

Antiszeptikum, deziniciens

Tárolás:

Legfeljebb 25 °C-on, száraz helyen tartandó.

Felhasználhatósági időtartam:

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Neomagnol tablettát.

Alkalmazás:

Neomagnol tabletta - vízben feloldva higiénés kézfertőtlenítés, fogászati gyökérkezelés, kis felületű sebek, gyümölcs, mosható textíliák, rozsdamentes fémtárgyak, gumi-, műanyag tárgyak, orvosi kézieszközök, evőeszközök, konyhaedények, mosható bútorok, berendezési tárgyak, fésűk, kefék, borotválkozási eszközök, gumi-, műanyag gyermekjátékok, WC-, mosdókagylók, kádak, váladékgyűjtő edények és ivóvíz fertőtlenítésére szolgál.

Adagolás:

Higiénés kézfertőtlenítésre: 1-2 tablettát 1 liter vízben feloldani, a szennyezett kezet először ebben kell 1-3 percig áztatni, majd szappannal kézmosást végezni.
Evőeszközök, ivóedényzet, konyhaedényzet fertőtlenítésére: 10 tablettát 1 liter vízben feloldani, a fertőtlenítendő eszközöket 1-2 óráig áztatni, utána tiszta vízben öblíteni. Fertőző betegek mosható textíliái (fehérnemű, ágynemű) fertőtlenítésére: 10 vagy 20 tablettát 1 liter vízben feloldani, ebben az oldatban 2 órán át kell a ruhát áztatni, majd alaposan kiöblíteni. Az oldat a fehérneműben foltot nem hagy és azt nem rongálja.
Gumi-, műanyag tárgyak, fésű, kefe, borotválkozási eszközök, gumi-, műanyag gyermekjátékok fertőtlenítésére: 20 tablettát 1 liter vízben feloldani és a tárgyakat 1-2 óráig áztatni. Fodrászüzletben használatos eszközök tisztántartására és fertőtlenítésére készített oldat naponkénti cseréje szükséges.
WC-, mosdókagylók, kádak, váladék gyűjtőedényzet fertőtlenítésére: 50 tablettát 1 liter vízben oldani. Az oldatot 1-2 órán át nem szabad a tárgyakról leöblíteni.
Ivóvíz fertőtlenítésére: 10 literenként 2 tablettát kell feloldani a fertőzött vízben, időnként össze kell keverni és legalább 2 óra időtartamig állni hagyni. Ennek eltelte után a víz fogyasztható!
Gyümölcs fertőtlenítésére: 2 tablettát 10 liter vízben feloldani, a gyümölcsöt 1/2-1 órán keresztül ebben kell áztatni. Tiszta vizes leöblítés után a gyümölcs fogyasztható!

Terhesség és szoptatás

A Neomagnol tabletta külsőleg biztonságosan alkalmazható a terhesség és a szoptatás során.

Tárolás:
Eredeti, ép, bontatlan csomagolásban, szobahőmérsékleten 25 C fokon, vagy 25 C fok alatt tárolandó, fénytől védve.
Felhasználhatósági időtartam:
A Betadine oldat sötétbarna színe annak hatásosságára utal. A halványodó szín a csökkenő antimikrobiális hatást jelzi. Az oldat bomlását a fény és a 40 °C feletti hőmérséklet is elősegíti.
Ellenjavallat:
Jódérzékenység, pajzsmirigyműködés zavarai, hyperthyreosis, pajzsmirigy adenóma, dermatitis, veseelégtelenség esetén, radioaktív jód-kezelés előtt, pajzsmirigy terapeutikumok alkalmazásakor. Koraszülöttek, újszülöttek és csecsemők kezelése, valamint a terhesség 3. hónapjától és szoptatás alatt alkalmazása kerülendő és csak egyéni mérlegelés alapján jöhet szóba, állandó orvosi ellenőrzés mellett!
Adagolás és alkalmazás:
A Betadine oldatot töményen (hígítatlanul) vagy 10 %-os (1:10 arányú), illetve 1 %-os (1:100 arányú) vizes hígítású oldatban alkalmazzuk a felhasználási területtől függően.
Betegfürdetésnél, a Betadine oldatot 1%-os (1:10 arányban higított) koncentrációban kell alkalmazni a beteg fertőtlenítő fürdetéséhez, legcélszerűbb a higított Betadine oldattal a testfelületet egyenletesen bekenni, majd legalább 2 perces behatási idő után langyos vízzel leöblíteni.
Injekciózás, vérvétel, punkciók, biopsziák, transzfúziók, infúziók előtt a bőrfelület fertőtlenítésére, műtétek előtt a bőrfelület és a nyálkahártyák fertőtlenítésére, aszeptikus sebkezelésre, bakteriális és gombás bőrfertőzéseknél, fertőtlenítő fürdetésre. Vágott, szúrt, horzsolt sebek fertőtlenítése.
Gyógyszerkölcsönhatások:
A Betadine oldat 2-7 pH érték között rendelkezik antimikrobiális hatással. A készítmény nem alkalmazható együtt enzimatikus sebkenőcsökkel, valamint higanytartalmú fertőtlenítőszerekkel. A Betadine oldat PVP-jódkomplexe inkompatibilis redukáló anyagokkal, alkaloid sókkal és savasan reagáló anyagokkal.

Fájdalomcsillapitók

Bélben oldódó aszpirin. 4 x 500 mg naponta. A fájdalom enyhítésére, bizonyos típusú fejfájások kezelése, lázcsillapító felnőtteknek, aszpirin segíthet megakadályozni a szívinfarktust és a stroke-ot, anti-trombocita gyógyszer, reumás fájdalom csökkentése.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Szívroham kezelése elhagyatott, nomád körülmények között.[6]
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Tenziós fejfájás, migrénes fejfájás, fejsérülések, zúzódások, törések (borda), térdficam, rándulás, térdízület szakadása, hátfájás, vesekő okozta görcsös fájdalom. Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tarantula harapás. Középsúlyos akut hegyi betegség tüneteinek kezelésére. :Végtagok fagyása esetén a szövetkárosodás megelőzésére.
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
Adagolás és alkalmazás:
Tenziós fejfájás, lázcsillapítás, ficam, rándulás, vesekő okozta fájdalom. Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tarantula harapás.

Fogamzásgátlók

Spermicid szivacs a Pharmatextől.
Tárolás:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Adagolás és alkalmazás:
Olyan lokális fogamzásgátló, amely az ondósejteket a hüvelyben pusztítja el. Alkalmazás előtt a tabletta megnedvesítendő néhány csepp vízzel. A mutató ujjat használva, helyezze fel a tablettát mélyen a hüvelybe, a folyamat egyszerűbb és eredményesebb hanyattfekve. A tabletta feloldódásához 8-10 percre van szükség, ezért legalább tíz perccel a közösülés előtt kell felhelyezni. Az elolvadt tabletta három órán át biztosít védelmet. :Amennyiben a közösülést megismétlik, újabb tablettát kell felhelyezni. A védelem biztosítása érdekében a menstruációs ciklustól függetlenül minden közösülés előtt alkalmazza a készítményt.
Terhesség és szoptatás:
Terhesség és szoptatás idején csak a kezelőorvos javaslatára alkalmazza a fogamzásgátlásnak, ill. fertőtlenítésnek a Pharmatex által nyújtott lehetőségeit, annak ellenére, hogy a vizsgálatok eredményei szerint a hatóanyag nem jut be a véráramba, ill. nem választódik ki az anyatejbe, nem befolyásolja a hormonális ciklust és nem módosítja a hüvely-flórát. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Gyomorsav-közömbösítők, antacidumok

Antacidok. 2011. november 14.
Al(OH)3 . Ezt a vegyületet savmegkötő, a hidroxid reagál a felesleges savval a gyomorban, csökkentve a savasságot. Segít enyhíteni a tüneteket fekély , gyomorégés vagy emésztési zavarban.
Azok, akik rendszeresen savlekötőket szednek, hajlamosabbak gyomor és bélfertőzésre, tekintettel arra, hogy a gyomorsavnak antibakteriális hatása van. A higiénés előírások betartása mellett több módon lehet csökkenteni a fertőzések előfordulásának gyakoriságát:
 • fel kell függeszteni az utazás alatt a savlekötők szedését
 • antibiotikumot kell szedni
 • védőoltást lehet kapni a leggyakoribb kórokozók ellen.
Az antibiotikumot vagy a védőoltást - az alapbetegség és a fertőzés kockázatát mérlegelve - csak orvos javaslatra lehet alkalmazni. A (megiható) védőoltás 2 adagból áll és 2 éves védettséget biztosít, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában beszerezhető.
Tárolás:
A gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőtteknek és 15 éven felüli serdülőknek 1-2 tablettát kell elszopogatni vagy elrágni, ha a gyomorégés vagy reflux jelentkezik. Naponta maximálisan 6 alkalommal vehető be. Napi 12 tablettánál többet nem szabad bevenni. A gyógyszer legfeljebb 10 napig szedhető. Gyomorfekély, gyomorégés.
Gyógyszerkölcsönhatások:
Az alábbiakban felsorolt gyógyszereket a rágótabletta alkalmazása előtt vagy után 2 órával lehet bevenni: etambutol, izoniazid (gümőkór elleni szerek), klorokin (malária elleni szer), digoxin, atenolol, metoprolol, propranolol (szívre ható ill. vérnyomáscsökkentő gyógyszerek), bizonyos típusú nyugtatók, tiroxin (pajzsmirigyre ható gyógyszer), prednizolon, dexametazon diflunizal, indometacin (gyulladásgátlók), vassók, egyes antibiotikumok (fluorokinolonok, linkozamidok), ketokonazol (gomba elleni szer), biszfoszfonátok (csontritkulás elleni szer), fexofenadin (allergia elleni szer), nátrium-fluorid, foszfor (nyomelem), lanzoprazol (gyomorégés elleni szer),- penicillinamin (reuma elleni szer).

Görcsoldók

Só- és vízháztartás zavarainak gyógyszerei

Rehidrálás :kolerában. Kolerás beteg orális rehidráló oldatot (ORS) iszik annak érdekében, hogy ellensúlyozza a kolera okozta kiszáradását. 1992.
ORS tasak. 1992.
Libéria, USAID nőket tanít a gyermekeik helyes és egészséges táplálkozására. A nők megtanulják, melyek az egészséges élelmiszerek, hogyan lehet elkerülni a maláriát, hogyan, mikor és hol mossanak kezet, mikor kell menni a legközelebbi egészségügyi klinikára vagy kórházba, hogyan és mikor kell használni orális rehidráló sót hasmenésben, és más fontos egészségügyi tippeket. 2012. január 26., 10:45
 • 0,30 g kálium-klorid, 0,35 g nátrium-klorid, 0,59 g trinátrium-citrát, 4,00 g vízmentes glükóz (Normolyt por 10x 5,4 g)
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Normolyt port. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
Adagolás és alkalmazás:
Tasakonként a zacskó tartalmát 200 - 200 ml (2 dl) folyadékban fel kell oldani törzsoldatnak. A Normolyt adagolás időtartama általában 1 nap, de a 30 órát ne haladja meg. Csillapíthatatlan hányás, hasmenés. Hőguta kezelésére szájon át. Az alábbi, 1 nap (24 óra) alatti maximális mennyiséget azonban nem szabad túllépni:
Csecsemőknek 1 éves korig maximum 75 ml/24 óra/testsúlykg
3 kg-osnak 1 tasak 225 ml
10 kg-osnak 3,5 tasak 750 ml
1-5 éves gyermekeknek maximum 60 ml/24 óra/testsúlykg
10 kg-osnak 3 tasak 600 ml
22 kg-osnak 6,5 tasak 1320 ml
5 éves kortól maximum 40 ml/24 óra/testsúlykg
20 kg-osnak 4 tasak 800 ml
90 kg-osnak 18 tasak 3600 ml
1 tasak tartalmát előzetesen felforralt és lehűtött 200 ml (2 dl) folyadékban, vízben, vagy cukor nélküli, szobahőmérsékletre hűtött teában kell tökéletes feloldani, majd ezután lehet alkalmazni. A keverési arány (ml-es beosztású cumisüveg vagy mérőpohár segítségével) pontosan betartandó. A port nem szabad hígítás nélkül bevenni. :A hasmenés megszűnésével és a széklet állományának normalizálódásával a Normolyt mennyisége csökkenthető. :Hányás esetén a Normolyt rövid időközökben kanalanként, ill. kortyonként adható. Csecsemők a Normolyt kezelés ideje alatt is szoptathatók. Egyébként célszerű legalább a hasmenés enyhüléséig a táplálást szüneteltetni (a glükóz és a citrát révén jut kalória a szervezetbe). Megengedett azonban a fent megadott maximális adagok mellett még pótlólag édesítés nélküli folyadékok (tea, híg gyümölcslevek - szükség esetén mesterséges édesítőszerrel édesítve) adása, különösen magas láz, ill. meleg időjárás esetén. A Normolyt kezelés befejezése után átmeneti diéta javasolt. Csecsemőknek pl. rizsnyák, vagy sárgarépa leves (100 g korai sárgarépából, 100 ml forralt vízzel, enyhén sózva) adható. Idősebb gyermekeknek és felnőtteknek reszelt alma, húsleves, krumplipüré, később sovány

Vérbőséget csökkentő orrcseppek

Afrin orrcsepp. Alfa-adrenerg agonista, amely érszűkületet okoz. Felnőtteknek, 12 óránkénr 1-2 puff mindkér orrnyxílásba.
Orrmelléki üregek.
 • Oxymetazoline (+Afrin comfort original 0,50 mg/ml orrspray 1x20 ml)
Tárolás:
Legfeljebb 25?C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Az első felbontástól számított 30 napig használható.
Ne alkalmazza:
Ha allergiás (túlérzékeny) az oximetazolinra vagy az Afrin orrspray egyéb összetevőjére, ha az orrnyálkahártya kiszáradásával és pörkösödésével járó (rhinitis sicca) gyulladásban szenved, 6 évesnél fiatalabb gyermek esetében.
Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Ha zöldhályogban (glaukomában) szenved, súlyos szív-érrendszeri betegségben szenved (pl. szívkoszorúér-betegség, magasvérnyomás-betegség), anyagcsere betegségben szenved (pl. fokozott pajzsmirigyműködés, cukorbetegség), mellékvesevelő daganata van (feokromocitoma), vizelési nehézséget okozó prosztata nagyobbodásban szenved. Ilyen esetekben tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdi alkalmazni az Afrin orrsprayt. Ne használjanak egyazon tartályt többen, mert az fertőzés terjesztéséhez vezethet.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek: 1-2 befújás mindkét orrnyílásba, 12 óránként. 6 és 10 év közötti gyermekek: 1 befújás mindkét orrnyílásba, 12 óránként. 24 óra alatt nem szabad 8 befújásnál többet alkalmazni felnőtteknél (4 befújásnál többet gyermekeknél). Ne lépje túl az ajánlott adagot.
Náthával, szénanáthával és egyéb, légúti allergiával összefüggő, orrdugulást enyhítő, gyógyszer. Homloküreg eredetű fejfájás kezelésére. Orrvérzés csillapítása bizonyos esetekben. Szúrt, horzsolt sebek vérzésének csillapítása. Búvárkodás okozta arcüregi nyomásfokozódás kezelésére. Az Afrin Comfort orrsprayt nem szabad orvosi javaslat nélkül 7 napnál tovább használni. Ismételt alkalmazása előtt néhány napos szünetet kell tartani.
Terhesség és szoptatás:
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az oximetazolin hatásait terhes nőkben nem vizsgálták. Mielőtt elkezdené használni gyógyszerét, tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne. A készítmény terhesség és szoptatás ideje alatt csak az előny / kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható. Bár az oximetazolin felszívódással bekerülhet a szoptató anya szervezetébe, a szoptatott csecsemőkön káros hatások jelentkezéséről nem számoltak be.

◄--- Előző lap:                       ---► Következő lap:

Jegyzetek

 1. "The Drug Enforcement Commission ZAMBIA: LIST OF PROHIBITED AND CONTROLLED DRUGS ACCORDING TO CHAPTER 96 OF THE LAWS OF ZAMBIA"
 2. http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1062.html
 3. Adatforrások : Micromedex ™ , Cerner Multum ™ , Wolters Kluwer ™ és más források. Szerzői jog © 2000-2012 Drugs.com. Minden jog fenntartva.
 4. http://www.drugs.com/cons/pepto-bismol.html
 5. http://www.drugs.com/uk/de-noltab-spc-1499.html
 6. A Comprehensive Guide to Wilderness & travel Medicine Erica Weiss 2005. Adventure Medical Kits