Útipatika/Speciális utazók/Útipatika szoptató anyák részére

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Útipatika szoptató anyák részére

Az újszülött és fiatal csecsemő számára a legoptimálisabb táplálék az anyatej az utazás során.

Anyatejes táplálás és nemzetközi utazás[szerkesztés]

Az újszülött és fiatal csecsemő számára a legoptimálisabb táplálék az anyatej, ugyanis a fejlődéshez szükséges alapvető tápanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza, mindemellett mindig friss, egyenletes hőmérsékletű, és steril. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szoptatás az első és legbensőségesebb pszichés kapcsolat anya és gyermeke között. Az orvosi előkészítése utazáshoz a szoptató anyának és csecsemőjének alig különbözik, mint más utasokétól és részben attól függ, hogy az anya és a gyermek külön, vagy együtt utazik e az utazás során. A nagykockázatú utazók csoportjába tartozik a szoptatós anya és csecsemője utazásorvostani szempontból. A legtöbb utazó figyelmét fel kell hívni, hogy továbbra is az anyatej a legjobb élelmiszerforrás egész utazás során. A legbiztonságosabb táplálék a világon az anyatej gyermekgyógyászati szempontok figyelembevételével. Megvédi az utazó csecsemőt az infekcióktól, és praktikus a cumisüveghez képest. Az anyatej mellé még a legforróbb időszakban sem kell más folyadék, így a szoptatós anya is nyugodtan utazhat gyermekével.


Az anyatej szállítása[szerkesztés]

A hosszabb repülőúton, ha nem nyílik hely és alkalom a szoptatásra, az utazás előtt lefejt tej lefagyasztható (de csak egyszer melegíthető fel!), és azzal táplálhatjuk a csecsemőt. Ha 2 deciliteres üvegben tároljuk, a biztonsági ellenőrzés sem kifogásolja a repülőtéren. Sem a tejtermelésre, sem a tej minőségére nem ártalmas a hagyományos (tehát nem a teljes test scan) repülőtéri biztonsági átvilágítás. Az anyatej hosszabb időre is eltehető, hordozható hűtőládában, jégzsák közé csomagolva. Javasoljuk a saját mellpumpát is használni,

mert az előre lefejt tej még városnézés közben is adható a csecsemőnek.

Tápszerek és utazás[szerkesztés]

Kiegészítő táplálásnál az anyatej beszerzése – különösen a rossz higiéniájú országokban – nehézséget okozhat, illetve eredete sokszor kétséges. Ha mégis szükséges a csecsemőnek kiegészítést adni, az kivétel nélkül, minden országban csak forralt vízből készíthető és csak tejpor használható. Ne feledkezzen meg a kismama az edények higiéniájáról sem, a mosogatáshoz használt víz is fertőzött.

Légi utazás és szoptatás[szerkesztés]

Betartható a gyermek által megkívánt szoptatási idő, mert a repülőn is megengedett a szoptatás. Még felszállás és leszállás közben is, ha az anya be van kötve; mert a csecsemő szapora nyelése megakadályozza a kisded fülének sérülését. Mivel a frissen lefejt tej 6–8 óráig szobahőmérsékleten is eltartható, még az autó- vagy repülőút sem lehet akadálya az utazásnak.

Gyógyszerek szedése és szoptatás[szerkesztés]

Az idegen anyagoknak az anyatejbe történő átjutáshoz számos akadályon, szűrőn” kell áthatolniuk. Ilyen gát pl.: kapillárisfal, interstitialis folyadék, emlőmirigyek alveolaris epithelje, plazmamembránok. A fiziológiás gátak ellenére a hatóanyagok többsége átjut az anyatejbe. Normális esetben viszont az anyatejben lényegesen kisebb a gyógyszer koncentrációja, mint az anyai plazmában, ezért többnyire csak nyomokban, de legalábbis nem toxikus mennyiségben találhatók meg a tejben. Ez a koncentráció érték az anyai gyógyszerdózis maximum 1-5%-át jelenti.
Az alábbi tényezőknek fontos szerepet tulajdonítanak a gyógyszer anyatejben megjelenő koncentrációjának kialakításában: az anyai gyógyszeradag, a gyógyszer molekulatömege, a gyógyszer fizikai-kémiai tulajdonságai, felezési idő (ha ez az érték kicsi, a gyógyszer teljesen kiürülhet az anya szervezetéből két szoptatás között, ezért nagyon kicsi az anyatej gyógyszertartalma) a gyógyszer zsíroldékonysága, a gyógyszer ionizációjának foka (a membránon csak nem ionos formában juthat át a hatóanyag-molekula), a gyógyszer-protein kötődés mértéke a szérumban (az átjutás csak nem kötött állapotban lehetséges), a plazma és az anyatej közötti pH-különbség (az anyai plazma pH-ja magasabb az anyatejénél, így a gyenge bázisok nem disszociálnak a plazmában, ezért könnyen átdiffundálnak a tejbe; a gyenge savak „ioncsapdája” viszont a plazma, ugyanis itt disszociált állapotban vannak jelen, átjutásuk az anyatejbe minimális)[1].

Gyógyszer expozíció minimalizálásának módjai szoptatott csecsemők esetén[szerkesztés]

 • Ha lehetséges a gyógyszeres kezelést halasszuk el az elválasztás utáni időszakra.
 • Más terápiás eljárás választása adott esetben, mint például az akupunktúra, masszázs, gyógytorna, beszélgetési terápia, kiropraktika (nazális szalag pszeudoefedrin tabletta helyett orrdugulás esetére).
 • Helyi gyógyszeres kezelés szisztémás vagy orális helyett, ahol lehetséges, hogy csökkentse a felszívódását a véráramba a gyógyszernek, és az anyatejbe (pl. diclofenac gél versus orális fájdalomcsillapító, antihisztamin szemcsepp allergiás tünetek esetén tabletta helyett, helyi kortikoszteroidok allergiás rhinitis esetén versus orális antihisztaminok).
 • Válassza az adott gyógyszer család legrövidebb t 1/2 (felezési idő) aktív metabolitjait a felhalmozódás megelőzésére fiatal csecsemőben, vagy válassza azt a gyógyszert, ahol az RID (Relatív gyermek dózis) <10%-a az anyai dózisnak[2].
Szoptatási Kockázati Kategóriák:[3]
 • L1 legbiztonságosabb
 • L2 biztonságos
 • L3 mérsékelten biztonságos
 • L4 esetleg veszélyes
 • L5 ellenjavallt
Anyatej-gyógyszer interakciók
http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/cold-remedy/

Allergia ellenes antihisztaminok[szerkesztés]

Cetirizine (+Zyrtec)
Loratadine (+Claritine)
Fexofenadine (+Telfast)

Anafilaxia ellenes gyógyszerek[szerkesztés]

epinephrine (++Epipen)Nincs adat.
dexamethason (++Dexa-Ratiopharm)L1
prednisolone (++Prednisolon-Richter)L1

Antibakteriális szerek és szoptatás[szerkesztés]

A szoptatós anya bizonyos fertőzéses megbetegedései esetén szükség lehet hosszabb-rövidebb idejű antibiotikus terápia alkalmazására. A kezelésnél figyelembe kell venni, hogy a készítmény a szoptatott csecsemőt szenzibilizálhatja, a bélflóráját is megváltoztathatja, illetve fennáll a bélben található kórokozók rezisztenssé válásának veszélye is. Ha a gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe fennáll annak a lehetősége, hogy módosítja a csecsemő bélflóráját. Figyelni kell a csecsemő gyomor-és bélrendszeri elváltozásait, például szájpenész és hasmenés jelentkezhet. Ha ez megtörténik, állítsa le a gyógyszer szedését és válasszon egy másikat kezelőorvosa segítségével.
 • Béta-laktámok: a szoptatás általában biztonságos. Elméletileg a penicillinek okozhatnak allergiás reakciót a csecsemőben. Ha az újszülött bőrén kiütés jelenik meg, ez lehet a jele az allergiának. Le kell a gyógyszert állítani és választani kell egy másikat.
cefalosporinok: cefalexin, cefuroxime, cefotaxime; ceftriaxone, ceftazidin kis mennyiségben mutathatók ki az anyatejben
penicillinek: amoxicillin, ampicillin benzathine benzylpenicillin benzylpenicillin cloxacillin :phenoxymethylpenicillin procaine benzylpenicillin amoxicillin+clavulanic acid
 • Makrolidok: erythromycin
 • Szulfonamidok:
szulfametoxazol + trimetoprim (kotrimoxazol) idősebb, egészséges teljesen kifejlett csecsemőknek adható. Kerülendő, ha a csecsemő koraszülött vagy kevesebb mint 1 hónapos.
trimethoprim
 • Metronidazol (+Klion): Jelentős mennyiségű az anyatejben, célszerű elkerülése a nagy dózisoknak, csak alternatív gyógyszer, ha más nem lehetséges. Segítség az anyának az anyatej előre kifejése és tárolása hűtőszekrényben.

Antibakteriális szerek helyi kezelésre[szerkesztés]

Fusidic Acid (+Fucidin) L1
A Fucidin krém szoptatás alatt helyileg alkalmazható, mivel elhanyagolható mértékben kerül be az anyatejbe. Javasolt azonban elkerülni az emlőkön történő helyi alkalmazást.
Mupirocin (+Bactroban)L1
methylrosanilinium chloride
neomycin + bacitracin
potassium permanganate
silver sulfadiazine

Bőr- és nyálkahártya fertőtlenítők[szerkesztés]

clorhexidin-gluconat (Egisept 1% spray 65 g)
ethanol

Élvezeti szerek[szerkesztés]

 • Az alkohol gyorsan választódik ki az anyatejbe, és már kis mennyiség fogyasztása után is közel azonos anyatej-anyai plazma koncentrációk alakulnak ki. Nagyobb mennyiség elfogyasztását követően pedig már 40%-kal magasabb koncentráció-értéket mérhetünk az anyatejben a plazmához képest. Az alkohol dózistól függően centrálisan károsítja az oxytocin produkciót az anyában, ennek következtében csökken maga a tejelválasztás is. A csecsemőkben idegrendszeri- és májkárosodást okozhat az etanol, ugyanis az alkoholt bontó enzimek aktivitása még csökkent mértékű, ami kumulációhoz vezethet. (Az anya 0,1%-os alkohol koncentrációjakor már 0,04% koncentrációt is mértek csecsemőben)[4] [5][6].
 • Koffein, teobromin nagymennyiségű elfogyasztása esetén a várható kumuláció következtében az anyatejben is mérhető koncentráció jelenik meg. Csecsemőknél fokozott remegést és nyugtalanságot okoznak. Fogyasztásuk kerülendő.
 • A nikotin gyorsan és relatíve magas koncentrációban jut be az anyatejbe. Napi kb. 20 szál cigaretta elszívása a tejelválasztás csökkenését, a csecsemőknél émelygést, hányást, tachycardiát és nyugtalanságot okoz. Jelentős mértékben fokozódik a gyermek veszélyeztetettsége, ha a szobában dohányfüst van, a „passzív dohányzás” káros hatásai ismertek.

Fájdalomcsillapítók[szerkesztés]

 • acetylsalicylic acid alkalmankénti fájdalom esetén, legfeljebb 1,5 g/nap
 • propionsav származékok jöhetnek szóba, ugyanis ezeknek a vegyületeknek az MP hányadosa savas karakterük és magas fehérjekötődésük miatt nagyon alacsony
ibuprofen ADVIL, ALGOFLEX,
flurbiprofen FLUGALIN
 • paracetamol Fájdalom és lázcsillapítás céljából a paracetamol az egyik legelterjedtebben alkalmazott szer. Vízben oldódó, enyhén savas vegyület (a phenacetinhez hasonlóan), melynek csak kis mennyisége jut át az anyatejbe. Mivel főleg a májban metabolizálódik, és az újszülöttek illetve csecsemők mája még éretlen, ezért csak alkalmankénti, alacsony dózisú alkalmazása javasolt.
 • Diclofenac[7]

Felfúvódás, meteorizmus elleni gyógyszerek[szerkesztés]

dimeticon

Féregűző szerek, Anthelmintikumok[szerkesztés]

 • Vékonybél anthelmintikumok a bélrendszerből kevés szívódik fel a plazmába. Ezért tekinthetők összeegyeztethetőknek a szoptatásdal.
albendazol
levamisole
mebendazol
niclosamide
praziquantel
pirantel
 • Filariázis (fonalféreg-betegség)elleni szerek
 1. Nyirokfilariázis dimetil-karbamazin
 2. Folyami vakság ivermektin a kezelést éveken keresztül meg kell ismételni
 3. Afrikai szemférgesség Rovarriasztó, szúnyogháló, a loiázis megelőzhető dietil-karbamazint tartalmazó tablettával
 4. Dracunculosis gyógyszeres kezelés jelenleg nincs
dietil-karbamazin Nem áll rendelkezésre adat
ivermectin Nem áll rendelkezésre adat
suramin nátrium Nem áll rendelkezésre adat
 • Schistosomiasis (vérmétely fertőzés) és más antitrematode
praziquantel
triklabendazol Nem áll rendelkezésre adat
oxamniquine

Gombaellenes szerek[szerkesztés]

fluconazol
nystatin

Gombaellenes szerek helyi kezelésre[szerkesztés]

benzoic acid + salicylic acid
miconazole (+Mycosolon)
sodium thiosulfate

Gyomorsav-közömbösítők, antacidumok[szerkesztés]

Antacidumként aluminium- és magnézium vegyületek, illetve a sucralfate javasoltak. Antacidák és fekély terápiája során az újabb alumínium kombinációk, mint például magaldrát és a szukralfát alkalmazható szoptatás során. Nagyobb dózisok és hosszabb kezelés esetén, vagy olyan betegeknél, ahol károsodott a vesefunkció ajánlott a szérum koncentrációt monitorozni.
alumínium-oxid, magnézium-hidroxid (Acido-Git Maalox rágótabletta 20x)
kalcium-karbonát; bázisos magnézium-karbonát (RENNIE rágótabletta 24x)
sucralfat (Venter tabletta 50x)[8]

Hashajtók, bélmozgást növelők[szerkesztés]

Azok a készítmények javasolhatók biztonsággal hashajtóként, melyek a gyomor-béltraktusból nehezen vagy egyáltalán nem szívódnak fel.
natrium picosulfate (Guttalax csepp)
lactulose (Dupalac)

Hasmenés elleni antimikróbás szerek, utazók hasmenése[szerkesztés]

Az utazási hasmenést okozó kórokozók nem mennek át az anyatejbe, de ilyenkor a szoptató anyának a szokásosnál is több folyadékot kell fogyasztania. Az anya a diéta megtartására is fordítson figyelmet[9][10].
 • Béta-laktámok
Amoxycillin
amoxicillin+clavulanic acid
cefuroxamine Zinnat
Cephalexin Keflex
ceftazidime
 • Makrolidok
erythromycin
Azithromycin, Zithromax®,
Clarithromycin, Klaricid®,
 • szulfonamidok
Trimethoprim

Hasmenés elleni bélmozgást csökkentők[szerkesztés]

A bélből fel nem szívódók kedvezőtlen hatás nagy valószínűséggel nem várható a készítményektől szoptatás alatt. Meg kell azonban említenünk, hogy a bizmutsók felszívódása veszélyt jelenthet a neurotoxicitás miatt.
 • adsorbensek
orvosi szén (CARBO ACTIVATUS)
almapektin 300 mg; aktivált faszén: 150 mg (RenewLife DiarrheaStop
 • bizmutsók (BOLUS ADSTRINGENS)
 • diosmectittel (SMECTA)

Helyiérzéstelenítők[szerkesztés]

lidokain: Normál használat esetén (fogászati ​​kezelés vagy kisebb műtét), helyi érzéstelenítés is alkalmazható szoptatás alatt. Ez vonatkozik az adrenalinnal történő kombinációra is.

Malária ellenes szerek[szerkesztés]

Szoptatós anyák malária védelme különleges megítélést igényel. Amennyiben szoptatás alatt trópusokra történő utazást tervez, konzultáljon neonatológussal, valamint utazás egészségügyben járatos orvossal, ismerje meg az adott ország járványügyi helyzetét. A malária az átlagemberre is veszélyes betegség a csecsemő immunrendszere még nem kifejlett, az anyatej nem véd malária ellen. A malária ellenes gyógyszerek szedésének is van kockázata, ezért újszülött, csecsemő lehetőleg ne utazzon maláriás területre. Ha mindenképpen elkerülhetetlen és elhalaszthatatlan az utazás, gondoskodni kell megfelelő malária-védelemről, melyek egyik módja a szúnyogcsípés megelőzése, a másik módja pedig a betegség kialakulásának megakadályozása malária ellenes gyógyszerrel.
A maláriát terjesztő szúnyogok éjszaka rajzanak, ezért alkonyattól napkeltéig védje magát a szúnyogcsípés ellen (rovarriasztó, impregnált szúnyogháló, légkondicionálóval ellátott helyiség, hosszú ing és nadrág).Az anyatej nem biztosít a gyermek számára védelmet a malária ellen, ezért életkorának és súlyának megfelelő malária ellenes gyógyszerre van szüksége a gyermeknek. Sok antimaláriás gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, ezért azok használatát az előny/kockázat szigorú mérlegelésével alkalmazható a tanácsadó orvos utasítására.

Kemoprofilaxis[szerkesztés]

chloroquin
proguanil

Kemoterápia[szerkesztés]

chloroquin
primaquin
kinin
sulfadoxin+pyrimethamin (fansidar)

Meghűlés gyógyszerei[szerkesztés]

ascorbic acid
paracetamol

Protozonok ellenes szerek[szerkesztés]

 • Amoebiasis és giardiasis elleni szerek
diloxanid, metronidazol: Kerülje el, ha lehetséges. Ha az egyszeri adag 2 g, a szoptatást 12 órán át szüneteltetni. Az anyatejet előre kifejni, és tárolni egy hűtőszekrényben, így a baba is táplálékhoz jut.
 • Leishmaniasis elleni szerek
meglumin, pentamidin
 • Pneumocystosis és toxoplasmosis elleni szerek
pyrimethamin, sulfamethoxazole+ trimethoprim trypanosomal
 • Trypanosomiasis elleni szerek
melarsoprol pentamidine nifurtimox

Rovarriasztók[szerkesztés]

diethyltoluamid

Véralvadásgátlók[szerkesztés]

Az antithrombotikus hatású heparin készítmények molekulasúlyúkból adódóan nem jutnak át az anyatejbe, ezért biztonságosan alkalmazhatók szoptatás alatt. A cumarinok a vizsgálatok során nem voltak kimutathatók az anyatejben (mivel a plazmafehérjéhez való kötődésük mértéke > 95 % ), illetve a csecsemők véralvadási értékeit sem módosították.

Vérbőséget csökkentő orrcseppek[szerkesztés]

Oxymetazoline (+Afrin)Bár az oximetazolin felszívódással bekerülhet a szoptató anya szervezetébe, a szoptatott csecsemőkön káros hatások jelentkezéséről nem számoltak be. Gőz inhaláció hasznos lehet a tünetek enyhítésére orrdugulás - termékek, mint például mentol és eukaliptusz előnyös lehet a magánszemélyek, mivel a hűtő hatása a mentol a orrjáratokba. Vigyázni kell természetesen venni a tál majdnem forrásban lévő vizet, ha a baba a közelben van.

Immunizálás és anyatejes táplálá[szerkesztés]

Mivel a legtöbb vakcina nem tartalmaz élő vírusokat a csecsemő az anyatejen keresztül nem fertőződik, biztonságban vannak. Minden esetben klinikusnak kell kiválasztani a szükséges védőoltásokat és gyógyszereket, amelyek a szoptatás során is alkalmazhatók. A legtöbb esetben nem lenne megfelelő tanács az anyát elválasztani a gyermekétől ahhoz, hogy a a védőoltást megkaphassa az anya. A szoptatás és a szopás nem befolyásolják az anya vagy csecsemő gyógyszer-adagolási irányelveit, a csecsemő mindig megkövetelik a saját védőoltását vagy gyógyszerét, függetlenül az anyai gyógyszer adagtól. A szoptatás nem ellenjavallata sem a gyermek, sem az anya védőoltásának.

Sárgaláz és a bárányhimlő elleni immunizálás[szerkesztés]

Sárgaláz és a bárányhimlő oltás nem adható szoptatós anyának. A szoptatást elővigyázatosságból fel kell függeszteni sárgaláz és bárányhimlő védőoltása beadása után. Ha az úti cél sárgaláz-endémiás területre vezet, és nem lehet elkerülni vagy elhalasztani, akkor az anyát be kell oltani. Minden más védőoltás ártalmatlan, nincs hatással a termelődő anyatej mennyiségére, sem annak minőségére.

Kiegészítő információk szoptatós anyák gyógyszereléséhez[szerkesztés]

WHO alaplista a szoptatós anyák gyógyszereléséhez
https://hu.wikibooks.org/wiki/%C3%9Atipatika#Gy.C3.B3gyszer_expoz.C3.ADci.C3.B3_minimaliz.C3.A1l.C3.A1s.C3.A1nak_m.C3.B3djai_szoptatott_csecsem.C5.91k_eset.C3.A9n
CDC Utazás és szoptatás
http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-7-international-travel-infants-children/travel-and-breastfeeding
Nemzetközi Minősített Szoptatási Fóruma
http://www.iblce.org/ :http://www.ilca.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3432 :http://iblce.org/
Akkreditált önkéntes anyák szoptatás támogatására
http://www.llli.org/
Anyatej tárolásának protokolja
http://www.bfmed.org/Media/Files/Protocols/Protocol%208%20-%20English%20revised%202010.pdf

◄--- Előző lap:Útipatika                      ---► Következő lap:

Jegyzetek

 1. Medications and Mothers’ Milk (2012 edition) by Thomas Hale, Ph.D.
 2. Breastfeeding: the baby-friendly initiative (edito- rial). BMJ 1998;316:1548-9. bmj.bmjjournals.com (accessed January 15, 2005)
 3. Drugs and Mothers 'Milk Thomas W. Hale, PhD
 4. Kleinebrecht J., Franz J., Windorfer A.: Gyógyszeres kezelés terhességben és szoptatás alatt, Golden Book Kiadó Kft., 1999.
 5. Hale T. W.: Maternal Medications During Breastfeeding, Clinical Obstetrics and Gynecology, 3, 696-711, 2004.
 6. Friguls B., Joya X., Garcia-Algar O., Pallás C. R., Vall O., Pichini S.: A comprehensive review of assay methods to determine drugs in breast milk and the safety of breastfeeding when taking drugs, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 397, 1157-1179, 2010.
 7. Wendy Jones PhD, MRPharmS and the Breastfeeding Network March 2010
 8. Breastfeeding and maternal medication WHO 2003
 9. OBSTETRICS & GYNECOLOGY VOL. 113, NO. 1, JANUARY 2009
 10. Jessica Steffl, PharmD Tuesday, April 1, 2008 Pathophys and Ther III